Borérlelés percek alatt - új technológia vagy a szőlő meggyalázása?

Nem egészen arról van szó, mint amiről a bibliai történetben, ahol a víz borrá változott, de kínai tudósok azt állítják, hogy kifejlesztettek egy technológiát, melynek segítségével az ihatatlan lőrét finom borrá változtatják. Más borok esetében viszont felmerül ez inkább csak összekuszálja a dolgokat. Az emberi kéz ezúttal megint, ugyan jó szándékkal, de bele kíván avatkozni a természet rendjébe.

Ügyes megoldás
Azt találták ki, hogy elektromos mezőn folyatják át a bort, hogy bársonyosabb és érettebb legyen, mellyel felkeltették Új-Zéland vezető bortudósainak érdeklődését. A New Scientist magazin adott hírt a kísérletekről, melyet Guangzhouban a Dél-Kínai Műszaki Egyetemen végzett egy csoport Xin An Zeng kémikus vezetésével.


A csoport felfedezte, hogy ha néhány percig elektromosságnak teszik ki az erőteljes vörösbort, az lágyítja és felfedezhetők lesznek benne az érettségre utaló vonások: az érettebb illat, a kiegyensúlyozottság és összetettség.

HarmoNet tipp:
A szakértő válaszol: Inni vagy nem inni? - A legfontosabb egészségügyi tudnivalók a borról és hatásairól >>

Asztalkész bor, kompletten 3 hónap alatt!

Az Auckland Egyetem bortudósa, Paul Kilmartin érdeklődött a kínai kísérlet iránt, mivel maga is munkálkodott már hasonló vonalon. Ő karbonelektródákat és igen alacsony feszültséget vezetett boros hordókba 12 héten át, hogy lassanként érlelje a nedűt, így utánozva az oxigenizációs folyamatot, melyet a borkészítők alkalmaznak, hogy hamarabb piacra dobhassák a vörösborukat.



Mellékhatások

Dr Kilmartin elmondta, az érlelési és lágyítási folyamatok, melyek normális esetben hónapokat vagy éveket vesznek igénybe, felgyorsíthatók. „A borkészítők azonban aggódnak amiatt, hogy nagy mennyiségben tesznek oxigént a borba, vagy olyasmit, amitől túlságosan felgyorsul a változás.” Az óbor benyomását kelthetik, de aldehidek is keletkezhetnek – olyan anyagok, melyek kellemetlen ízt adnak a bornak. Elmondta, hogy a kínaiak technológiája segíthet azokon a borokon, melyek másként ihatatlanok, de nem biztos, hogy mindegyik bor esetében működik.

HarmoNet tipp:
Demeter pincészet: A lázadó borász birodalma - Borkészítés hagyományos eljárással >>

Természetes gyorsítók

Alan Rimmer, Hawke’s Bay borászatából szkeptikusan viszonyult a kínai kísérlethez, mondván, hogy az elektromos eszközök, melyek állítólag siettetik az érést, már léteznek egy ideje, de sosem használták őket igazán. Eközben egy ausztrál orvos megalkotta a világ állítólag legegészségesebb borát azzal, hogy növelte az egyik, a természetben is előforduló antioxidáns mennyiségét, mely tisztítja az ereket és csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A Sydney-i Phillip Norrie azt mondja, hogy százszorosára növelte a rezervatrol mennyiségét. Az íztelen, szagtalan antioxidáns értisztítóként működik.

Medipress