Téli depresszió - völgy az ünnepek között

A hideg idő és a sötétség még a legvidámabb kedélyű, egészséges lelkű emberrel is megteszi a magáét. Aki, pedig egyébként is érzékenyebb, erőteljesebb tünetekre számíthat. A tél kellős közepében mire számíthatunk, hogyan tovább, merre a kiút? Már megszületett a fény, most orvosold magad!

Az okok
A téli depresszió egy sajátos tünetcsoport, ami elsősorban a fény hiányára vezethető vissza. Sokkal több Melatonin hormon termelődik a szervezetben, s ez okozhatja az általános elesettséget. Mivel a nappalok rövidebbek, kevesebb a programlehetőség, s több idő jut a negatív gondolatokra. Másrészt pszichológiai szempontból a tél és a sötétség az élet végének felel meg, így természetes, hogy lehangoló. 

A tünetek
A fő tünetek a folyamatos fáradtság, aluszékonyság és kedvetlenség. Előfordulhat étvágytalanság is, bár aki máskor is evéssel kompenzálja a lelki problémáit, most sokkal többet ehet, vagy vigasztalásul nassolni kezd. A nassolást támogatja a tévénézés szokása is, ami szintén túlsúlyba kerül, hiszen rossz időben kevesebb a programlehetőség is. Egyéb függőségek is erőteljesebben nyilvánulhatnak meg, az alkoholisták például többet isznak a téli időszakban.

Az alvászavarok is megjelenhetnek, hiszen megtörténhet, hogy nappal támad kedvünk egy kis szunyókálásra, s ezért éjszaka már sehogyan sem tudunk elaludni. A zavar, pedig egy ördögi kört generál, amelyből nagyon nehéz kitörni.

HarmoNet tipp: Fékevesztett mélabú - a tél átka >>

Megfigyelhető, hogy nemcsak a levertség jellemző az emberekre, hanem a visszahúzódó hajlam is, - valahogy nehezebben működnek a kapcsolatok. 

Ami segíthet:

HarmoNet tipp: A depresszió megfékezése: kezd önmagaddal! >>

Emellett fontos, hogy általában is sokkal jobban szeressük magunkat télen, ne meneküljünk munkamániába, legyünk elnézőbbek önmagunkkal. 

Dr. Kunsay Gyula