Újabb életveszélyes vegyszereket szelektál az EP!

Az Európai Parlament döntött az EU új kémiai növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos politikájáról. Az intézkedéscsomag egy rendeletből áll, amely a peszticidek termelésére és engedélyezésére vonatkozik továbbá irányelvből ezek tartós alkalmazására. Európai szinten először harmonizálják a növényvédőszerek kezelését. A cél, hogy minimalizálják a kockázatot és hogy fokozzák az alternatívák keresését.

Az erősen toxikus peszticidek EU-szerte ugyanúgy tilosak, mint azok az anyagok, amelyek rákkeltőek, megváltoztatják az örökítő anyagot vagy károsítják a szaporodást. A hormonálisan hatóanyagok is fekete listára kerültek.

Azokra a hatóanyagokra, amelyek károsíthatják az immun- vagy az idegrendszert, szigorú biztonsági ellenőrzés van előirányozva. A peszticidek levegőből való szórása tilos, de alternatíva hiányában lehetnek kivételek.

Míg az európai képviselők az európai egészségvédelem mérföldkövének tartják a lépést, addig a Greenpeace környezetvédelmi szervezet több kritikát is megfogalmaz az új politikával kapcsolatban. Azokra az anyagokra például, amelyek a hormonrendszerre vagy az idegekre hatnak, nem tér ki a tilalom. Ezzel az ételekbe további méreganyagok kerülhetnek - mondta a Greenpeace szóvivője.

Az előállítók aggódnak, hogy a szabályozás károsan befolyásolhatja a kutatást és a fejlesztést.

Medipress