Serdülőkori bőrproblémák

A serdülés kezdete gyakran a bőr jelentős változásaival párosul. A csecsemőkori ekcéma, amely a kisebb gyermekeknek is gyakori bőrbetegsége, serdülőkorban gyakran nyomtalanul elmúlik. Viszont a bőr különböző új anyagokkal és kozmetikumokkal való érintkezése folytán az ekcéma más formái alakulhatnak ki, olykor viszketős, vörös kiütéseket okozva.

A serdülés kezdete gyakran a bőr jelentős változásaival párosul. A csecsemőkori ekcéma, amely a kisebb gyermekeknek is gyakori bőrbetegsége, serdülőkorban gyakran nyomtalanul elmúlik. Viszont a bőr különböző új anyagokkal és kozmetikumokkal való érintkezése folytán az ekcéma más formái alakulhatnak ki, olykor viszketős, vörös kiütéseket okozva. Ráadásul a többi tizenéves szoros közelsége miatt bizonyos fertőzések okozta bőrproblémák is gyakoribbá válnak. A bőr legészrevehetőbb serdülőkori változásait azonban a nemi hormonok mennyiségi növekedése idézi elő, ami a bőr faggyúmirigyeit a bőrt zsírossá tévő és védő olajos anyag, a faggyú fokozott termelésére serkenti. A fokozott faggyútermelődés nemcsak zsíros külsőt kölcsönöz a bőrnek, hanem a serdülők leggyakoribb bőrbetegségét, a pattanások kialakulását is elősegíti. A pattanásnak többféle fajtája van, és az állapot súlyossága is különböző lehet. Tekintse át ezt a diagnosztikus táblát, ha nem biztos abban, hogy serdülő gyermeke pattanásos vagy zsíros bőrét kell-e kezelni, és ha igen, hogyan. Más jellegű bőrpanaszok esetében lásd 25. Foltok és kiütések.

Pattanások
A pattanás elnevezés olyan egymással rokon bőrtüneteket jelöl, amelyek elsősorban az arcon, a mellkason és a hát felső részén jelennek meg. Kialakulásuk oka a szőrtüszők eltömődése és fertőződése (folliculitis = szőrtüszőgyulladás). Ez főleg a serdülők problémája, akiknek a vérében az emelkedő hormonszint fokozza a faggyú termelődését. A faggyú hajlamosítja a bőrt a pattanásos megbetegedésekre.

Tünetek
A pattanásos kiütéseknek több formája létezik, amelyek közül az alábbiak fordulnak elő leggyakrabban:
Mitesszerek: lásd lent. Gennyes pattanások: Fehér közepű, kiemelkedő gyulladt foltok. A szőrtüszőben összegyűlő faggyúban baktériumok telepednek meg, s ezek tevékenysége hozza létre a gennyes pattanásokat. Ciszták (gennygyülemek): Érzékeny duzzanatok, amelyeket a bőr alatti gyulladt rész körül képződő hegszövet hoz létre. A cisztás pattanások után hegek maradhatnak vissza.

Hogy lehet segíteni?
A pattanások enyhe formái a gyógyszertárban recept nélkül kapható készítményekkel kezelhetők:
Baktériumellenes (antibakteriális) bőrtisztító kenőcsök, testápolók és szappanok: Ezek a bőrön megtelepedett baktériumok aktivitásának gátlásával gyógyítják a pattanások enyhébb formáit.
Kénes vagy benzoesavas készítmények: A közepesen súlyos pattanások kezelésére alkalmasak, de használatuk óvatosságot igényel, mert bőrfájdalmat okozhatnak.
Bőrradírozó és hámlasztószerek: A bőr felső rétegének eltávolításával mind az eltömődött szőrtüszőket, mind a mitesszereket tisztítják. Ezeket azonban nem szabad túl gyakran vagy túl erőteljesen használni. Erősen gyulladt bőrön sem alkalmazhatók. A fenti gyógymódokon kívül sok ember tapasztalata szerint a napozás is hozzájárul a pattanások gyógyulásához.

Orvosi kezelés
Amikor a házi gyógymódok hatástalannak bizonyulnak, vagy ha a jelenség olyan kifejezett, hogy zavarja gyermekét, vagy hegesedéseket okoz, orvosa valószínűleg az alábbi gyógymódok valamelyikét fogja javasolni.
Hámlasztószerek: Ezek a fentebb említett, recept nélkül kapható készítményeknél erősebb, de azokkal megegyező hatású anyagok.
Antibiotikumok: Ezeket tabletták formájában, alacsony dózisban, hosszú ideig kell szedni. A bőrön megtelepedett baktériumok ellen hatva gyakran hoznak jelentős javulást.
Más gyógyszerek: A felnőttkori súlyos pattanásos állapotok kezelésére különféle gyógyszerek, többek között hormonok és A-vitamin származékok is alkalmasak, ezeket azonban csak igen ritkán írják fel serdülő korúak számára.

Mitesszerek
A mitesszerek apró fekete pontok, amelyek elsősorban az orr és az áll környékén jelentkeznek. A szőrtüszőben összegyűlő faggyú és elhalt hámsejtek hozzák létre, s fekete színük a levegővel való érintkezés hatására alakul ki. Gyakran pattanásokkal együtt fordulnak elő. Ha serdülő korú gyermeke bőrén csupán mitesszerek vannak, nem valószínű, hogy kezelésre lenne szükség. Ha azonban a nagy területre kiterjedő mitesszerek zavarják gyermekét, azokat bőrradírozó vagy hámlasztószerekkel (lásd Pattanások) egyenként távolítsuk el. A mitesszerek kézzel történő nyomkodása fertőzésekhez vezethet.

www.medicentrum.hu