include("include/median_1.php"); ?>
harmonet.hu
include("include/median_2.php"); ?>
Vegetáriánus reggeli hiánytalanul! Mit kenj a kenyérre?
A húsról való áttérés sokszor ott ütközik akadályba, hogy nem tudjuk, mit kenjünk a kenyérre, vagy mit tálaljunk a főzelékek, köretek mellé. A fehérjepótlás és a megfelelő tápanyag összetétel miatt, nagyon ajánlottak a különböző hüvelyesekből készült krémek, pástétomok, fasírtok és természetesen a zöldségek.
Gabona-hüvelyes kombináció
Többnyire csak a húst, tejet, tejtermékeket tekintik fehérje tartalmú ételeknek, pedig a babféléknek és olajos magvaknak is magas a fehérje tartalma. Továbbá a gabonáknak és a zöld leveles zöldségeknek sem elhanyagolható. Az tény, hogy a növényi fehérje más, mint az állati és mennyisége is kevesebb. Például a búza kalória értékének, közel egytizede származik fehérjéből, míg a marhahúsnak majdnem a fele. Ez azonban nem probléma, mert a növények nagyobb százaléka szénhidrát, ami rendkívül jó „üzemanyag”. A táplálékpiramis legalján ez szerepel.
A legújabb tudományos álláspont szerint az egészséges táplálkozás alap pillére a szénhidrát. A fehérje csak ezután következik, és jóval kisebb mennyiségben tart igényt rá a szervezetünk. A növényekben található fehérjék összhatása úgy fokozható, ha megfelelő kombinációkban fogyasszuk. Ilyen párosítás a gabona – hüvelyes pl.: búza – bab, lencse – árpa. A búza és a mogyoró párosítás, azonban nem jó, mivel azonos aminosavak hiányoznak mindkettőből a lizin és a treonin. Ezért figyelni kell a párosításra, mert a lényeg a kiegészítésben van. Olyan ételeket ajánlott együtt fogyasztani, melyek aminosav tartalmuk alapján kiegészítik egymást, ami az egyikből hiányzik, az a másikban megvan, és fordítva. A bab és a rizs esetén például optimális az arány. Ha azonban több a bab, mint a rizs, akkor a jótékony összetétel csökken ezért, fontos, hogy a fehérjetartalmú étel mindig kevesebb legyen. Vonatkozik ez a gabonákra is, melyeknek mennyisége minden esetben több kell legyen, mint a fehérjét pótló étel mennyisége, legyen ez akár hüvelyes, sajt, vagy tej.
Gabona és tejfehérje
A gabona és a sajt vagy a tej is remekül kiegészítik egymást. Így egy szelet kenyér sajttal, vagy egy adag tejbedara is maximálisan teljes fehérjeforrást biztosít.
HarmoNet tipp: Kamut - Az antik világ gabonája a korszerű táplálkozásban >>
Mindez nem elég
Önmagában a gabona-hüvelyes, vagy gabona - tejfehérje kombináció nem oldja meg a vegetariánusok fehérje szükségletét. Az oly kedvelt, lencse- rizs párosításból például hiányzik a metionin. Ennek elkerülése érdekében javasolt a sok zöldségfogyasztás, melyekben olyan aminosavak és vitaminok találhatók, melyek kiegészítik a hiányzó részeket és így teljesértékűvé teszik a táplálkozást.
Egy – két kedvcsináló recept:
Répa golyócskák
2-3 nagyobb sárgarépa, 1 pohár lenmag, 2 evőkanál olívaolaj, egy marok apróra vágott friss petrezselyemzöld, pár csepp citromlé, csipetnyi só, 1 pohár víz.
A répákat gyümölcscentrifugán le kell nyomni és a levét meg lehet inni, a visszamaradt szárazanyagot pedig, a ledarált lenmaggal és a többi összetevővel jól össze kell keverni. Majd golyócskákat formálva a sütőben 3-4 órát aszalni kell, így megmaradnak az értékes tápanyagok.
Napraforgó pástétom
1 csésze napraforgó mag, 1 fej hagyma, 1 kanál szójaszósz, 1 kanál olíva olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál majoranna, 1 kiskanál borsikafű, 2 kiskanál petrezselyemzöld, kevés víz (kb 1-2 evőkanál).
Az összes hozzávalót belerakjuk a darálóba és összepépesítjük. Ha nem elég kenhető, akkor egy kevés olíva olajat, vagy vizet lehet még rakni hozzá.
HarmoNet tipp: Az ezerarcú zöldségfasírt - Friss ebéd 10 perc alatt! >>
Babpástétom
Hozzávalók: 1 csésze (2,5 dl) bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kurkuma, kömény, kakukkfű, majoranna, babérlevél, őrölt csemege pirospaprika, 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál ghí.
A babot előző éjjel be kell áztatni, ezáltal kisebb mennyiségű puffasztó hatása lesz az ételnek, és kihozzuk nyugalmi állapotából. (A kisebb szemű bab fajták könnyebben emészthetők.) Enyhén sós vízbe tegyél egy-két babérlevelet és a babot, majd főzd annyi ideig, hogy két ujjad között könnyen szétpasszírozható legyen. Az olajon a megmosott és apróra vágott vöröshagymát meg kell dinsztelni, majd beledobni a lereszelt fokhagymát és a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyit, végül pedig belekeverni a megfőtt babot. Ha össze turmixolod kész is a remek pástétom.