Zöldhuszárok toboroznak a Múzeumkertben - Környezetvédelmi program gyerekeknek március 10-14-ig

Idén a környezettudatosság jegyében az igazi huszárok mellett Zöldhuszárok is tartanak toborzást a tavaly már nagy sikert aratott Történelmi játszóházban március 10-től 14-ig minden nap 10.00 és 18.00 óra között a Múzeumkertben. A rendezvényen megújult programok várják a környezettudatos gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A gyermekcsoportokat tárlatvezetéssel egybekötött korabeli témájú plakátkiállítás, lovas huszár, huszársátor és táncosok várják március 10. és 14. között 10.00-18.00 óráig a Múzeumkertben. A látogató óvodások, kisiskolások játékos alaki gyakorlatot tanulhatnak meg, a bátrabbak pedig dobogón állva mikrofonnal a kezükben elénekelhetnek egy 48-as dalt, vagy elszavalhatnak egy verset.
 
A program utolsó állomásán a nemzetiszínű szalagokkal dekorált sátorban a gyerekeket Zöldhuszár várja stilizált (nem korhű) huszárruhában és a környezet védelméről beszélget az apróságokkal. Az előadás témája az általános iskolai tananyagra épül, de azt kiegészíti újabb ismeretekkel. A beszélgetést követően az asztaloknál a gyerekek egy három kérdésből álló kvízjátékon vesznek részt, a kérdések az elhangzottakra kérdeznek vissza, és aki jól figyel, könnyen megválaszolhatja azt is, „Mikor lőtték le Magyarországon az utolsó európai hódot?”
 
A játékos tesztlap kitöltése után a gyerekek programfüzetet, papírzászlót vagy huszárcsákót kapnak ajándékba.
 
A kiállításon megtudható, hogy huszároknak nevezték eredetileg azokat a magányos könnyűlovasokat, akik a Balkánon, majd a Magyar Királyság haderejében tömörültek seregbe. Az 1848. márciusi vívmányok nyomán született meg a nemzeti őrseregről szóló törvénycikk, mely a részvételt ugyan némi vagyontól vagy jövedelemtől tette függővé, mégis a magyar állampolgárok zömét nemzetőri szolgálatra kötelezte. A nemzetőr huszárok sötétkék zsinóros, búzavirágkék atillát kaptak, szürke pantallóval, csákójuk és zsinórokból font huszárövük piros volt.
 
A program megvalósításában három civil- és zöldszervezet is szerepet vállalt, az ő képviselőik segítenek az előadások megtartásban: Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, Zöld Fiatalok, Humusz – Hulladék Munkaszövetség).
 
A rendezvényekről, programokról további részletek a www.magyarorszag.hu/marcius15 honlapon olvashatók