Vigyázz a szívedre! Belehalhatsz a dühöngésbe!

Egy kutatócsoport érdekes eredményre jutott az erős negatív érzelmek, a düh, harag kutatása kapcsán. Azt már eddig is tudtuk, hogy ezek senkinek sem tesznek jót, főleg arra nézve káros, akit elragadnak az indulatai. Most tudományos bizonyíték is van már arra, hogy bizony bele lehet halni a bosszúságba.

Haragos vagy? Vigyázz a szívedre!
Bizonyára nem véletlen a kifejezés: mérges vagyok. A negatív indulatok valóban megmérgeznek bennünket, első sorban a szívre vannak káros hatással. Kutatók szoros összefüggést találtak a düh, a harag érzése, és a szívritmuszavar kialakulása között, sőt, azt is megállapították, hogy a hirtelen szívhalál szintén visszavezethető a gyakori haragvásra. Ezek szerint, aki gyakran mérges, könnyen dühbe gurul, saját sírját ássa meg, a kontrollálatlan negatív érzelmek előbb-utóbb tönkreteszik a szívet. 

Kutatás, fantasztikus eredménnyel
Amerikai kutatók végezték el Rachel Lampert vezetésével azt a tanulmányt, melynek eredményeként megállapítást nyert: a dühkitörések során olyan elektromos változások történnek a szívben, amelyek a későbbiekben hajlamossá tesznek a szívritmuszavarra, ami a végzetes hirtelen szívhalálhoz vezethet. Eddig csak katasztrófahelyzetekben figyelték meg, hogy háború, földrengés, vagy más hasonló eseményeket követően megnövekszik a hirtelen szívhalál következtében elhunytak száma. Most közvetlen kapcsolatot találtak a negatív érzelmek, és e között a halálok között, amely évente 400.000 emberéletet követel. A Yale Egyetem orvosai 62 beteget vizsgáltak meg, akiknek szívritmuszavarai voltak. A kutatás kezdetén egy olyan stressz helyzet felidézésére kérték a betegeket, amikor nagyon dühösek voltak, miközben EKG készüléken figyelték a szív elektromos stabilitására jellemző egyik komponensét. Akiknél ez a görbe jelentős mértékben emelkedett – vagyis elöntötte őket a méreg – a későbbiekben tízszeres eséllyel szenvedtek el komoly szívritmuszavart. A betegeket három éven át figyelték meg, és a szívben történt elektromos változások, melyeket a düh érzése keltett, nagyon megbízhatóan jelezte előre a kialakuló szívritmuszavart. Mit mond az orvos?

"A tanulmánynak a düh és egyéb mentális stresszállapotok, valamint a potenciálisan végzetes kamrai aritmiák közötti oki kapcsolat kimutatása ad jelentőséget. Ennek a kapcsolatnak a felismerése különösen fontos a szerkezeti szívrendellenességekkel élő betegek számára" - nyilatkozta Rachel Lampert, a Yale Egyetem orvosi karának docense. "Tudjuk, hogy sok kutatnivalónk van még, de annyit máris mondhatunk: a kezelésnek segítenie kell a beteget abban, hogy megbirkózzon a haraggal és más negatív érzelmekkel, mert így csökkenthető a szívritmuszavarok, s ezzel a hirtelen szívhalál kockázata.”

HarmoNet tipp: Ha a lélek kimerül és a test jelez - tanuljuk meg kezelni a stresszt! >>

Mit tehetünk mi?

Ezek után nyilvánvaló, hogy elsősorban a negatív érzelmeink kordában tartása, a stressz helyzetek kerülése, csökkentése, és az önuralom mennyire fontos nem csak lelki, hanem testi egészségünk szempontjából is. A tudomány ismét bizonyította, hogy az évezredes bölcsesség mennyire igaz: test és lélek elválaszthatatlan, valamint, hogy a negatív érzelmek annak érzőjén bosszulják meg magukat. Fontos, hogy felismerjük: dühünk ellenünk fordul, a harag valóban felemészt, és az agresszív indulatok ellenünk fordulnak. Ha nagyon a szívünkre veszünk valamit, ha elönt bennünket a méreg – ahogy nyelvünk nagyon szemléletesen fogalmazza – saját testi épségünket kockáztatjuk: a negatív energia visszahat ránk. Tanuljuk meg uralni indulaltainkat!

Meg kell tanulnunk az önuralmat, és azt, hogy ne kapjuk fel rögtön a vizet. Korunk embere nagyon könnyen dühbe jön, elég egy kis apró-cseprő bosszúság, és máris haragra gerjedünk. A világhoz való könnyedebb hozzáállás, a tolerancia, türelem, megértés sokat segíthet, ahogy általában hatalmas egónk kisebbre faragása is. Ne higgyük el, hogy csak akkor vagyunk valakik, ha minden pillanatban agresszívan kiköveteljük, hogy körülöttünk forogjon a világ, még ha ezt is sugallja a túlfogyasztói világ médiája. Inkább legyünk megértők és segítőkészek, így azzal együtt, hogy másokat is megkímélünk a dühítő helyzetektől, saját magunknak is megspóroljuk a bosszúságot. Az alázat, megbocsátás akár életünket mentheti meg, ha ezzel kevesebb lesz életünkben a harag, a méreg, a düh, a bosszúság. Nem hiába nevezik ezeket az érzelmeket gyilkos indulatoknak – ám az áldozat mi magunk vagyunk!

HarmoNet tipp: A stressz legfőbb oka és oldása! >>

Lazíts, és szíved meghálálja!

Nehéz pillanatokban sokat segíthetnek jól bevált technikák. A jógalégzés, ha valóban nagyon bosszúsak vagyunk, pillanatok alatt visszaállítja nyugodt légzésünket, és normalizálja a szívverést is. A stressz levezetésére remek alkalom lehet egy-egy táncóra, forró fürdő, nevetés terápia, vagy akár egy kiadós aerobic edzés vagy a boksz zsák a kondi teremben. A lényeg, hogy ne hagyjuk magunkat elragadtatni indulataink által, és találjunk mindig alkalmat arra, ha csak pár percet is, hogy kieresszük a gőzt. A legjobb, ha fel sem vesszük a dolgokat, amit sértőnek, bosszantónak, dühítőnek érzünk, a legtöbb esetben egyáltalán nem annyira fontos, mint elsőre látszik. Ha megtanulunk önmagunkra is egy kis mókás öniróniával tekinteni, és tréfával elütni az élet hozta helyzetek élét, sok kellemetlenséget megúszhatunk anélkül, hogy később ennek szívünk látná kárát. Végső esetben pedig ott a varázsmondat, amit bátran vegyünk elő, és akár mondjunk ki hangosan is: „Nem foglalkozom jelentéktelen dolgokkal!” Ha sikerül megőrizni nyugalmunkat a bosszantó helyzetekben is, szívünk hálás lesz érte.

Regele Tímea