Mi micsoda? A csicseriborsó vagy bagolyborsó

Az indiai, török, spanyol konyhák rendszeresen használt növénye, de vajon mi ismerjük eléggé? Íme néhány információ a csicseriborsóról!

Honnan származik?
A görögök és a rómaiak is ismerték, a kereszténység elterjedése után az egyiptomiak és az arabok is hozzákezdtek termesztéséhez. Ázsia egyes részein a mai napig elterjedt növény. Valószínűleg Ázsiából és a mediterrán vidékekről származik. Európában nincs túl nagy hagyománya, így hazánkban is elég sokak számára ismeretlen. Mostoha körülmények között (szárazság, erős napsütés) is szépen növekszik, így sok népet mentett már meg az éhezéstől.

Mit tartalmaz?
Élelmi rost tartalma jelentős, így alkalmas a székrekedés és a belek problémáinak kezelésére. Alkalmas a vércukorszint rendben tartására, ajánlott cukorbetegek részére. Emellett a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas koleszterinszint kezelésére és a magas fehérje tartalma miatt kismamák, vegetáriánusok étkezésének kiegészítésére is alkalmas. Tartalmaz még karotint, E-vitamint és folsavat is.

Mi készüljön belőle?
Fontos tudni róla,hogy elkészítés előtt 10-12 óra áztatásra van szükség. Ha gyorsítanánk a folyamaton-használjunk konzerv terméket, az is ugyanolyan jó! Készülhet belőle indiai mintára curry, zöldséges ételek, levesek, fűszeres ragu és köret is.

Recepttippek
Falafel>>
Csicseriborsó pástétom>>
Mentás rakottas>>

Patocskai Nikolett