Fitten és karcsún rostdús étrenddel (Tápanyagtáblázattal!)

A rostban gazdag táplálkozás fontosságáról már sokszor, sok helyen halhattunk, és olvashattunk. A mai, modern, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóeleme. A legtöbb esetben csak azokra az információkra emlékszünk, hogy naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt, barna kenyeret.

Ha fehér kenyér pártiak vagyunk, gondoskodjunk rosttartalmának kiegészítéséről. A legtöbb esetben, együnk mellé valamilyen zöldségfélét. Tavaszi időszakban a friss, primőröket, például paprika, paradicsom, uborka, retek, télen, pedig a savanyúságokat, vagy a téli zöldségeket, mint a fekete retek, a cékla, vagy egyszerűen egy almával fejezzük be az étkezést. Tökéletes, ha nyers sárgarépát reszelünk a szendvicsünkre. Ügyeljünk a napi zöldség- és gyümölcsbevitelre is.

A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, mert vitamintartalmuk így őrizhető meg a legjobban. Minden nap legalább kétszer fogyasszunk zöldségféléket és hetente minimum 3–4x főzelékféléből készült ételeket. Ma már az egészséges étkezés alapját képezik a különféle müzlik, gabonaszeletek, étkezési korpák, pelyhek, melyeket növényi tejekbe, joghurtokba, teákba, kefirbe, joghurtba keverhetünk, sőt az ételkészítéshez is felhasználhatjuk őket. A hagyományos, magyaros ételektől sem kell megválnunk, a készítési technikájukat kell megvariálnunk.


Magvakat szórhatunk a zöldségfasírtra - ba, vagy a panírba, zabkorpát keverhetünk a nokedli tésztájába, vagy a főzelékünk sűrítő anyagába. Magát a köretet is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha párolt zöldséggel, salátával, vagy frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

A rostok legfontosabb hatásai:
Soha ne felejtsük el, hogy a rostok víz jelenlétében megduzzadva fejtik kis hatásukat, ezért mindig gondoskodjunk bőséges (napi 1,5-2 liter) folyadékbevitelről.

HarmoNet tipp:
Főzve, sütve, párolva - Kiváló főzési technikák az egészséges táplálkozásért >>

Élelmi rosttáblázat


Élelmiszer 100g Rost Élelmiszer 100g Rost
abonet 6 kukoricaliszt 5.5
alma szárított 9 kukoricapehely 4
amarant 25 lencse 10.6
árpagyöngy 20.7 lenmag 39
articsóka 10.8 lenmagos barnakenyér 8.2
aszalt szilva 5 magvas barnakenyér 7.2
avokado 5 mák 20.5
bab, száraz 7 málna 4.7
bakonyi barna kenyér 7.6 mandula 9.8
barnarizs 10.2 marcipán 6.4
bokormogyoró 7.4 mazsola 5.4
búzacsíra 24.7 mirelit gesztenyemassza 4.1
búzadara 4.7 mirelit mexikói vegyesfőzelék 4
búzakorpa 42.4 műzli, magvas, gyümölcsös 12.7
búzaliszt 4.4 műzli, natúr 13.8
búzaliszt, teljes őrlésű 12.8 napraforgó 6.3
graham kenyér 11.6 olívabogyó 4
cékla 4.2 pászka 4.4
citrom 5.3 petrezselyemzöld 4.3
csicseriborsó 16 petrezselyemgyökér 7.5
dabasi rozsoskenyér 6.2 puffasztott gabonaszelet búza 18
datolya, aszalt 7 pisztácia 6.6
dejó 10.6 ribizli 8
dió 4.6 ribizli, fekete 7
fejtett bab 12.5 rizs, hántolt, fényezett 4.6
fekete ribizli 6.8 rizs, barna 4.8
félbarna kenyér 6.3 rozskenyér 10
füge, aszalt 11 rozsliszt 5.7
földimogyoró pörkölt 7.4 rozsliszt 10.5
hajdina liszt teljes őrlésű 4 rozspehely 13
gomba, csiperke 5 sárgaborsó 23
gomba, nagy őzláb 5.7 sóska 5
gomba, róka 5 spagetti, Durilo durumlisztből 15
gomba, vargánya 6 spenót 4.2
graham kenyér 7.5 szárazbab 24
graham liszt 12.7 szeder 6
hajdina 4 szilva, besztercei 5.7
hajdina liszt teljes őrlésű 12 szilva, aszalt 9
kakaópor 37.7 szezámmag 12.6
kelbimbó 4.4 szója 22
kelkáposzta 4.5 szójabab, száraz 22
kakaós tekercs, csiga 4.5 szójagranulátum 20
kétszersült 4.2 szójaliszt 11
kókuszreszelék 5.4 szőlő 5.4
korpászsemle, kifli 11 teljesőrlésű kenyér, 1szelet 10
korpáskeksz 8.3 tönkölybúza 8
köles 21.7 zabkorpa 18.5
körte 6.2 zabpehely 13.7
kuglóf 5 zeller, gumó 5.3
kukorica 4.4 zöldborsó 8.8
kukorica, csemege 8.8 zöldborsó, fagyasztott 4.2
kukorica dara 5.5 zsemlemorzsa 4.2

Zsemlye Zsanette