Vix - twist 2001-ben

A legtöbben már csak filmélményeink alapján emlékszünk a padlót vixelő háziasszonyokra. Zenére mozgatták csípőjüket, a talpukra húzott kefével pedig ütemesen, bomba alakot formálva maguknak, fényesre csiszatolták a parkettát...

A legtöbben már csak filmélményeink alapján emlékszünk a padlót vixelő háziasszonyokra. Zenére mozgatták csípőjüket, a talpukra húzott kefével pedig ütemesen, bomba alakot formálva maguknak, fényesre csiszatolták a parkettát. A padlóvix kora lejárt, feltalálták a parkett lakkot, aztán gyors egymásutánban Béres erikát és az intim betétet, majd a páraoldót, a szagtalanítót, a mindentisztítót, az extraszenzitív bio-vegyianyagot, ami arról híres, hogy a kezedet ugyan nem károsítja, de a természetbe kijutva azonnal légkörfelmelegedést okoz.

Takarítás régen és ma
Hiába a rengeteg könnyebbség, a látszat csal, a karácsony nem lett könnyebb, a takarítás ugyanannyi időt vesz igénybe, mint dédöreganyáink idejében. A mai háziasszonyok ugyanannyira elfáradnak, sőt vannak, akik dupla mennyiségű körmöt is veszítenek, mivel a saját és a mű állományt is elpattogtatják ilyentájt. A kezek ugyanúgy kiszáradnak, mint annak idején, mikor még nem volt extrabioszenzitív kollagénekkel és vitaminokkal felliposzómásított ránc és miegymás ellen turbó jól megérdemelt katyvasz-özön. A hajak beporosodnak, a lábak elfáradnak.

Hamupipőkék rajtra fel!
Ha úgy érzed magad, mint hamupipőke, miközben a karácsonyi -szilveszteri nagytakarítást végzed, ne keseredj el, összegyűjtöttük azokat a tippeket, amik a takarítás alatti szépségmegóváshoz kellenek!

Arcápolás:
Ne takaríts és ne főzz sminkben! A púder hatóanyagai a porral, gőzzel, zsírral csinos kis elegyet alkotva jól bemarják magukat a bőrödbe, és gyorsítja az öregedést. A takarítás a sminktelen arc kora. A pornak azonban nem szabad kitanni pólusainkat, ezért érdemes a nagy vízvesztésre felkészülve hidratáló krémmel bekenni az arcbőrt a takarítás előtt. Fontos, hogy nem maradhat a bőr felületén a krémből, alaposan be kell masszírozni és le kell törölni a maradékot!

Haj, a szép haj
A régi idők cselédlányai nem véletlen viseltek fejkendőt, főkötőt a takarításhoz. Érdemes a példájukat követni. Azét nem kell Kató néninek álcázni magunkat, de egy olyan fejkendőt, ami a hajunkat megfogja, megóvja, elég sűrű szövésű és nem csúszik le, bátran kössünk a fejünkre. Amúgy menyecskésen, vagy régiesen, ki -ki kedve szerint. A por a fejbőrre tapadva, az izzadtsággal összekeveredve csomóssá, fénytelenné teszi a hajat, tehát a kendő nagyon fontos lehet. A takarítás befejeztével mindig mossunk hajat és ne sajnáljunk a hajunktól egy intenzívebb pakolás. www.origo.hu/csalad/egeszseg/000904ahajatultetes.html

Takarító anyák
Nem kötelező a porrongyot a szemétlapát színével harmóniába rendezni és okos dolog a nejlonotthonkánkban is hadat üzenni. A takarítás nem egyenlő a tornával, hasonló ruházatot javaslunk a takarításhoz is, mint a tornaórára.

Takarítós fogyóprogram: Nagy sikert ne várjunk tőle, de annyit leadhatunk vele, amennyit az ünnepek alatt felszednénk. A kényes helyekre (combok, popsi, has) tekerjünk folpack fóliát és alá pedig kenjünk fogyasztó gélt. A fokozott mozgás, izomtorna és a gél közösen kifejti hatását. A betekert testünkre pamutnacit húzva, felsőtestünkre pamut pólót felvéve még nincs kész a takarítómez. Takarítás közben ugyanis sokszor ki-ki szalad az ember a hidegbe, vagy ablakot tár. Ezért a pólóra feltétlen vegyünk fel egy melegebb kardigánt, vagy pulóvert, bő sportos darabot, amiben könnyű mozogni. Ez elég hőt tárol majd testünkön ahhoz, hogy ne fázzunk meg.

Topogó, vagy papucska
A papucskák legtöbbje a takarítás során életveszélyes. A létrán, vagy a portörlési tornagyakorlatokban kész nyaktörés, amit egyik-másik háziasszony produkál apró tűsarkú házitopánkájában. A takarításhoz egy könnyű tornacipő a legmegfelelőbb. Alá pedig - soha nem szintetikus, hanem pamut! - zokni való. A lábról ugyanis könnyű felfázni.
Kicsiny kacsók
A körmök védelmére a legfontosabb, hogy takarítás előtt kezeld körmeidet erősítő bevonattal, és minden vegyi művelet után moss kezet alaposan. A takarítás előtt és után is fontos, hogy a kezdet jó minőségű kézkrémmel kend be jó vastagon és masszírozd bele a bőrödbe. A hagyományos gumikesztyűt sokan nem bírják, ezért nekik javasoljuk a gyógyszertárakban kapható műanyag, a műtőkben is használt vékony és nagyon ellenálló kesztyűt. Ezt a kezünk méretére kell vásárolni, kérjünk tanácsot az eladótól. A takarítás után pedig irány a körömszalon, ahol a kezünket rendbe hozza a szakember. Ha máskor nem is legalább ilyenkor érdemes rászánni az időt, hogy a dolgos kezünk megkapja, ami az egész éves nagy használatért jár neki.

Takarítsd széppé magad!
Bolond, aki a takarítást sportnak hiszi, mégis a mozgássor közben figyelhetjük testünket, mikor melyik izom nyúlik, feszül, ernyed a testünkben. Figyeljünk - akár a fitnessben - mozdulataink harmóniájára, szépségére. A nyugodt, szép mozdulatok a takarítás szépségét, pontosságát is segítik, nem tudunk kapkodni-csapkodni, tehát bosszankodni sem tudunk.

Nett- tippek takarításhoz:

- Ne menj létrára papucsban!

- A frissen felmostt padló csúszik!

- Elektromos készüléket ne használj nedves helyen.

- Óvd a kezeidet kesztyűvel!

- Próbálj kevés vegyszerel, és több természetes alapanyaggal takarítani.

- Takarítás közben is ügyelj tested vízháztartására, igyál legalább két litert!

- Takarítás után a saját tested ápolására különös gonddal figyelj!Horváth Zsuzsa