Válassz: cigi, vagy gyümölcs?

Széles körben elterjedt közhely, hogy a dohányosoknak az átlagosnál több gyümölcsöt tanácsos fogyasztaniuk, hogy pótolják a kieső C-vitamin mennyiséget. A képet némileg árnyalhatja egy most napvilágot látott nemzetközi felmérés.

A rendszeresen dohányzók esetében a több zöldség és gyümölcs fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát.

Egy hollandiai székhelyű kutatóközpont munkatársai mintegy félmillió embert faggattak étkezési és dohányzási szokásaikról, majd nyolc és fél éven át figyelték és dokumentálták egészségi állapotukat. Az eredmények tanúsága szerint a napi 600 grammnál több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknél 20-25 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki vastagbélrák, mint azoknál, akik 220 grammnál kevesebbet ettek. Mindez azonban csak a nikotinfüggőségtől mentes kísérleti alanyoknál volt igaz.

"A dohányosoknál azonban a zöldség és gyümölcs fogyasztása ezzel ellenkező módon, növelte a vastagbélrák esélyét" - közölték a kutatók Az intézet egyik munkatársa azonban sietett leszögezni: a kutatás tanulsága véletlenül sem az, hogy a dohányosok töröljék étrendjükből a gyümölcsöt és zöldséget, inkább szokjanak le a káros szenvedélyükről!

A szerzők azzal magyarázzák a felmérés eredményét, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő egyes anyagok növelhetik a dohányfüst rákkeltő hatását.