Amire csak a pia visz rá...

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint a részegség, még a négykézlábas "lemegyünk kutyába" állapot sem lehet elfogadható ok arra, hogy egy férfi felnőttnek nézzen egy fiatalkorú lányt.

Sok ország törvényei szerint azok a férfiak, akiket fiatalkorú lánnyal folytatott nemi aktussal vádolnak, „megfelelő indokkal” állíthatják, hogy nem voltak tisztában a lány fiatalkorúságával. Az ilyen esetekben figyelembe vett tényezők közé tartozik az is, mennyi alkoholt fogyasztott a férfi, vagy mennyi sminket viselhetett a fiatal hölgy.

A Vincent Egan vezetésével a brit Leicester Egyetemen készített új tanulmány szerint azonban a férfiak, még ha teljesen el is áznak, éles szemmel képesek megítélni a nők érettségét. A kutatók 240 embert, fele férfit, fele nőt kértek arra, hogy nézzenek végig egy 17 éves lányokat ábrázoló 10 darabos fényképsorozatot, majd nyilatkozzanak életkorukról és szépségükről. A fényképek némelyikét digitális technikával átalakították, és sminket montíroztak az arcra, vagy a fiatal lányt idősebbnek, sőt néha fiatalabbnak láttatták. A válaszadók mindegyike heteroszexuális felnőtt volt, és a csapat fele fogyasztott alkoholt a kísérlet előtt.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az alkohol enyhén rontotta a nők képességét arra, hogy átlássanak a digitális manipuláción. A férfiak ugyanakkor a fogyasztott alkohol mennyiségétől függetlenül éles szemmel ítélték meg az életkorokat.

„A vizsgálat azt bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás és a smink használata nem befolyásolja azt, mennyi idősnek vélünk valakit” – nyilatkozta Egan. „Önmagában még a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása sem indok az életkor látszólagos eltévesztésére olyan esetekben, amikor törvénytelen nemi aktust folytatnak fiatalkorúval.” Az eredmények az összes korcsoport esetében igaznak bizonyultak, a 20-as éveikben járó férfiaktól egészen a 60-as éveiket taposókig.

A tanulmány szerint a borgőzön keresztül sem látunk viszont szebbnek valakit, holott a közhiedelem úgy tartja, hogy alkoholos befolyás alatt a csúnya embereket is szebbnek látjuk. „Az alkoholt fogyasztó résztvevők általában a fényképeken látható összes nőt inkább csúnyábbnak értékelték” – számolt be Egan.

Medipress