Hippocampus: Agy, memória, zavar - és semmi köze a hippikhez

Egy új kutatás során azonosították az agynak a mindennapi probléma megoldásáért felelős specifikus részeit. Az eredmények hozzájárulhatnak olyan feltűnő agyi rendellenességek funkcionális jelentőségének jobb megértéséhez, amelyeket neuropszichiátriai kórképekben (például skizofrénia) figyeltek meg.

A memória különböző típusai az agy eltérő részeiben formálódnak. A munkába vagy a boltba való ismétlődő vezetés jól megtanult helymemóriát igényel, és más agyi mechanizmusokat érint, mint a parkolóban a saját autó megtalálása, amely egy új helyszín gyorsan megtanult emlékét igényli.

Tobias Bast (Nottingham Egyetem), Iain Wilson, Richard Morris (Edinburgh Egyetem), valamint Menno Witter (Norvég Műszaki Egyetem) megvizsgálta, hogyan fordul a megfelelő viselkedéssé a gyors hely-tanulás.

A hippocampusra koncentráltak, amely az agy temporális lebenye alatt található megnyúlt, banán alakú struktúra. A hippocampus fontos a tudatos memóriához, és mindennapi életünk folyamatosan változó szempontjainak gyors megtanulásához kiváltképp. Számos kutatás témája volt, hogyan mediálja a hippocampus a gyors tanulást. Patkányok önálló hippocampus idegsejtjeinek sokat vizsgált tulajdonsága azon képességük, hogy bizonyos helyekre összpontosítják az aktivitást – ezek a hely-sejt tüzelések.

Amikor a patkányok egy környezetben mozognak, a hippocampusról készült elektrofiziológiai felvételek azt mutatták, hogy másodpercektől percekig számos hippocampalis idegsejt aktívvá válik, amikor – és csak ekkor – az állatok elhaladnak egy bizonyos helyen. Ez azt jelenti, hogy a hippocampus gyorsan „tanul”, és ezután bizonyos helyeket kódol. Ám mostanáig ez a jelenség, hogy a gyors hely tanulás hogyan fordul megfelelő viselkedéssé, kevés figyelmet kapott.

Az új vizsgálatban a kutatók azonosították a hippocampusnak a tanulás-viselkedés átalakításért felelős részét. Azt találták, hogy a kritikus rész a hippocampus intermediális része (közepe), amely a pontos vizuális-térbeli információk jeleit – például, hogy hol áll a kocsink a parkolóban -  összeköti a kocsihoz egy idő után való visszatéréséhez szükséges viselkedési szabályozás jeleivel.

HarmoNet tipp: Memória karbantartás - Őrizd meg elméd frissességét! Hogyan? >>

Ehhez a kutatók patkányokat helyeztek vízi labirintusba. A patkányok elhelyezkedtek egy stégen, ahová visszatértek a vízből, úgy, hogy a stég helye naponta változott. A patkányok hippocampusának különböző részeit neurotoxinok segítségével szelektíven kiiktatták. A patkányok viselkedésére gyakorolt hatásokat ezután megmérték.

A kutatás során azt találták, hogy ha a középső hippocampalis idegszövet durván 30-40 százalékát nem érte a neurotoxin, a patkányok az egészséges patkányokhoz hasonló hatékonyságot értek el. Ám ha az intermediális hippocampus (vagyis a jelentős rész) sérült, miközben a hippocampus két végének (septális és temporális) 30-40 százaléka érintetlen maradt, a patkányok nehezen hajtották végre a feladatot.


A kutatók felfedezték, hogy a hippocampus septalis vége, amely precíz vizuális, térbeli információk jeleit mutattatja, továbbra is pontos helymemóriát képes formálni – amint azt az innen tüzelő, helyszínnel összefüggő idegsejtek tükrözték, miután a hippocampus többi részét kiiktatták. Ugyanakkor nem képes ezt a memóriát viselkedéssé alakítani a hippocampus középső része nélkül.

HarmoNet tipp: Memoria fejlesztés >>

Dr. Bast tovább kívánja vizsgálni, hogyan járul hozzá a rendellenes hippocampalis aktivitás olyan neuropszichiátriai állapotokhoz, mint a skizofrénia.

„Az emberek gyakran memóriahibákra gondolnak, amikor aa rendellenes hippocampus működésről esik szó.” – közölte. „Ám új felfedezéseink rávilágítanak a hippocampus és a viselkedés szabályozás fontos kapcsolatára. Ezek alapján további kutatásokat szeretnénk végezni arról, hogy a rendellenes hippocampus működés – attól függően, hogy a struktúra mely részét és mekkora mértékben érinti – mennyiben járul hozzá a szelektív memóriahibákhoz és mekkora szerepet játszik a viselkedés szabályozásában.”

Medipress