Természeti kincsünk - Hévíz

A Hévízi Gyógytó a világon egyedülálló természeti kincs, a gyógytavat fenntartó Hévízgyógyfürdő Kht. pedig tudatosan szembemegy az általános trenddel, amikor működése során kiemelt helyen kezeli a környezetvédelmi szempontokat - foglalta össze a Kht. környezetvédelmi tevékenységét a társaság igazgatója, a tó környezeti, természeti és gyógy-idegenforgalmi jelentőségét összegző tanulmány bemutatóján.

Dr. Hegedűs Lajos elmondta: „A Hévízi Gyógytó a világ egyetlen olyan tőzegfenekű, meleg vizű tava, amely gyógyvize révén közvetlenül is alkalmas gyógyításra.” Ahhoz hogy a gyógytó megőrizze természetes értékeit, és ezzel továbbra is vonzó maradjon a gyógyulni, pihenni vágyók szemében, a tavat fenntartó társaságnak a fejlesztéseknél, és mindennapi működése során is meg kell találnia az egészséges összhangot a természettel - csak ez a természetes egyensúly lehet a fenntartható fejlődés alapja a hévízi gyógyturizmusban.

Azért, hogy a Kht. megfeleljen a legszigorúbb környezetvédelmi kritériumoknak, néhány éve egy 400 millió Ft-os beruházásnak köszönhetően korszerűsítette teljes, elavult hőellátó rendszerét. Az olajüzemű kazánokról áttért egy modernebb, gáztüzelésű kazánrendszerre, amelyet úgy alakított ki, hogy a központi kazán helyett a felhasználás közelében lévő kazánházakat kapcsolt a rendszerbe. Ezzel a távhőszolgáltatás vesztesége, az energiafelhasználás és a füstgázkibocsátás is lényegesen csökkent. A tervek között szerepel a hulladékhő és a megújuló energiák hasznosítása. Ezeknek az új beruházásoknak köszönhetően 20% körüli energia-megtakarításra számít a Kht., ami arányosan alacsonyabb mértékű környezeti terhelést is jelent.Hegedűs Lajos
elmondta: Hévíz Város Önkormányzata a Hévízgyógyfürdő Kht. bevonásával, célzott felmérések és társadalmi szervezetek szakembereinek észrevételei alapján állította össze az úgynevezett Tóvédelmi programot. A program elsődleges célja a Hévízi Gyógytó felszíni és felszín alatti szennyeződések elleni védelme, valamint regenerálódásának elősegítése. Fontos, hogy a tó hozama ne csökkenjen 410 l/s alá, és vízének hőmérséklete a leghidegebb téli időszakban sehol se csökkenjen 24°C alá, továbbá a gyógyvíz szulfid tartalma a vízfelület minél nagyobb területen érje el a 2.5 mg/l értéket. A program védi a gyógytó speciális élővilágát, megakadályozza a tájidegen élőlények betelepülését. Mivel a tó-forrás jelentősége idegenforgalmi szempontból kimagasló, a karsztos vízgyűjtő szennyeződés-érzékenysége fokozott, ezért a program a területhasználat egyes formáit szigorúbban korlátozza annál, mint amit az erre vonatkozó rendelet előír. A hulladékok szelektív gyűjtése évek óta gyakorlat a Kht intézményeiben, és a társaság a minőségbiztosítási rendszer részeként komoly környezetirányítási rendszert vezetett be. Munkatársainknak rendszeres környezetvédelmi oktatásokat tartunk, de például a munkák során alkalmazott vegyszerek (gyomirtók, egyéb kémiai anyagok) kiválasztásánál is kiemelt szempont, hogy a lehető leginkább környezetbarát anyagokkal dolgozzunk. Munkatársaink minden évben, a városi környezetvédelmi napon szemétszedéssel, zöldterületek gondozásával segítenek abban, hogy a tó tágabb környezetét közös erővel tegyük még rendezettebbé, még szebbé. A Kht. támogatja azt az új kutatási projektet is, amelynek célja a tó vízkivételével összefüggő, a tó és környezete hidrologiáját érintő lehetséges hatások modellezése, illetve felmérése.

HarmoNet tipp: Hévíz - Nem csak egy van belőle? >>

Csiszár Viktor, a Hévízi-tó Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány munkatársa elmondta: Az Alapítvány üzemelteti azt a monitoring rendszert, amely kihelyezett szondák segítségével folyamatos információkkal szolgál a tó és a forrásbarlang állapotáról. Ezen adatok gyűjtése és elemzése mellett rendszeres, úgynevezett biológiai monitorozást is folytatnak – többek között algológiai és vízi gerinctelen vizsgálatokkal mérik fel a tó vizének állapotát. Ebben a munkában az Alapítvány szakmai partnere az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, az iszap sugárgombáinak vizsgálatát pedig az ELTE Mikrobiológiai tanszékének szakembereivel közösen elvégzett kutatás szolgálta. A tó környezetében rendszeresek a növényvédelmi bejárások, amelyek célja az esetleges növénybetegségek, kórokozók feltárása, és a gondok hatékony, de környezetre kíméletes kezelése.Őri István
, a tó környezeti, természeti és gyógy-idegenforgalmi jelentőségét bemutató tanulmányt készítő Green Capital Zrt. vezérigazgatója kiemelte: A tó egyik sajátossága, hogy medrét tőzeg alkotja. A tőzegből kiváló finomszemcsés részek és a vízben élő kénbaktériumok tevékenysége biztosítja a tó vizében a magas reduktív és kolloid kéntartalom fennmaradását, ami a gyógyhatás egyik meghatározó eleme. A gyógyvíz döntően hypotóniás, gyengén alkalikus kémhatású termikus víz. Gyógyhatása a termálvíz kénes, flouridos, enyhén radioaktív tulajdonságainak köszönhető. Ez a fajta radioaktivitás természetesen veszélytelen, sőt, serkentőleg hat a szervezet működésére. A gyógyvizet egyedülálló komplex összetevői alapján döntően a reumatológiai/mozgásszervi betegségek kezelésére használják, valamint egyéb idült gyulladásos nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségek (pl. pikkelysömör) kezelésére is alkalmas.

HarmoNet tipp: Ízületi károsodást okozhat a számítógép előtt töltött idő - Hogyan előzzük meg? >>

A tó és környezete együtt jelentik a pótolhatatlan, világviszonylatban is egyedülálló környezeti-, természeti és gyógy-idegenforgalmi értéket, amely Hévíz városát az elmúlt években a legkedveltebb belföldi utazási célok közé emelte, amellett, hogy a tó és környéke a külföldről érkező vendégek körében továbbra is népszerű. Fontos kiemelni, hogy a természeti értékek megőrzésében kulcsfontosságú a tó fenntartójának összehangolt védelmi és fejlesztési tevékenysége: a fejlesztéseket az elővigyázatosság elvének betartásával, a környezeti értékek védelmének kell alárendelni. A tó állapotára - ezen belül a vízhozam alakulására - a legnagyobb veszélyt a karsztos tároló évtizedekkel ezelőtti túltermelése jelentette - a kisebb hozam következtében a tó vízhőmérséklete csökkent, vízminősége, biológiai állapota megváltozott, veszélybe került a víz gyógyhatása. 
Az adatokból kitűnik, hogy a nyirádi bánya bezárásának hatása 1993 – 94 körül már észlelhető volt a tó-forrás növekvő hozamában. Jelen pillanatban azonban – a múltbeli veszélyek leküzdése után - a tó és környezete jövője biztosított – tette hozzá a szakértő.