Agykárosodást okoz a fiatalkori ivászat!

A tizenévesek súlyos károsodást idézhetnek elő agyuk fehérállományában, ha kemény ivászatba kezdenek - állítja egy új, MRI felhasználásával készült tanulmány. A fehérállomány az agysejtek közötti információáramlásért felelős, így az ivás okozta károsodásnak gondolkodásbeli és memóriaproblémák lehetnek a következményei, továbbá az iskolai teljesítmény is romolhat.

Ennek oka talán az, hogy az alkohol a fejlődő agyat károsítja. A serdülők alkoholfogyasztása változatlanul nagy problémát jelent, az amerikai középiskolások 55 százaléka volt már életében részeg, 25 százalékuk pedig az elmúlt két hétben legalább egy nap öt vagy több italt fogyasztott.

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research folyóirat április 22-i online számában megjelent tanulmány elkészítéséhez Susan F. Tapert, a San Diegóban található Kalifornia Egyetem pszichiátria docense és a San Diegói Veteránegészségügyi Központ Addiktológiai/Pszichiátriai részlegének vezetője MRI segítségével vizsgálta 28 tizenéves agyát, közülük 14-en vettek már részt ivászatban, vagyis egy nap legalább 4-5 italt fogyasztottak, azonban nem voltak alkoholfüggők.

Az MRI felvételeken látszott, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál károsodott az agy fehérállománya, ám korábbi tanulmányokból már tudjuk, hogy a nagymennyiségű alkohol fogyasztása befolyásolja a serdülők memóriáját és kognitív képességeit.

Dr. John R. Knight, a Harvard Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász docense, a Bostoni Gyermekkórház Serdülő-addiktológiai Központjának igazgatója szerint az eredményeknek fontos törvényi vonatkozásai is vannak. „Azt ajánljuk, ne csökkentsék az alkoholfogyasztás alsó korhatárát, ahogyan egyes főiskolai vezetők ezt tanácsolták” – mondta el Knight. „Nem akarjuk megfosztani a tizenéveseket és a fiatal felnőtteket semmitől, csak megvédeni a jövőjüket.”

Medipress