5 durva testi tünet az alkoholtól

A szalagavató bál általában az az esemény, amikor az addig nem alkoholizáló tinédzserek is elcsábulhatnak. A középiskolai szalagavató és végzős bálok ugyanis általában hatalmas bulizásba és ivászatba torkollnak. Ám vannak komoly mellékhatásai annak, ha nagyon sok alkohol csúszik le a torkunkon...

Az Amerikai Tudományos Fejlesztési Alapítvány (AAAS) munkatársai összeállítottak egy kis útmutatót, ami az alkohol testre gyakorolt hatásait foglalja össze. A szakértők remélik, ezzel némileg elvehetik a bulizó tinik kedvét az alkoholtól, amelynek káros hatásai nagyban felülmúlják az élvezeti értéket.
 

 1. Memóriavesztés: Az agy emlékek tárolásáért felelős része, a hippocampus, tinédzserek esetében még fejlődésben van, az elfogyasztott akár kis mennyiségű alkohol pedig memóriazavarokat okozhat, így a fiatalok akár az egész szalagavató estét elfelejthetik, ha nagyon felöntenek a garatra.
   
 2. Gátlástalanság: Az alkohol segít levetkőzni a gátlásokat, így az alkoholmámorban a fiatalok esetleg olyan dolgokat tehetnek, amelyeket józanul nem tennének meg. Ebbe beletartozik az ittas vezetés és a védekezés nélküli szex is. Az alkohol nagyban befolyásolja az ítélőképességet, így akár komoly gondok is adódhatnak.
   
 3. Agresszió: A tapasztalatok szerint az alkoholos befolyásoltság alatt álló fiatalok sokkal gyakrabban kerülnek bajba, mint a józanok. Az alkohol agresszívvá és kötekedővé tehet, ami rengeteg baj forrásává válhat.
   
 4. Rosszullét: Az alkohol irritálja a gyomrot, és kiszáradást okoz, ami gyakran hányás és szédülés formájában jelentkezik. A hányás emellett az alkoholmérgezés egyik jele is lehet, ami már orvosi ellátást igényel.
   
 5. Másnaposság: Már egész kis mennyiségű alkohol is komolyan megkeserítheti a másnapokat. A másnaposság szédülés, szomjúság, aluszékonyság és fejfájás formájában is jelentkezhet, és néha akár több napig is eltart.

  Medipress