Aranyérmet nyert a Demeter Pincészet bora

Újabb nemzetközi elismerésben részesült az egri Demeter Pincészet. Az IQ 2006 fehér cuvée aranyérmet kapott a világ legnívósabb borversenyén, a Challenge International du Vin-n Bordeuax-ban, a borok hazájában.

„Amikor a kezembe veszem e palackot, megnyitom és kiengedem belőle a szellemet. Szemeim lehunyom, s repülök egy jobb, igaz világ felé.”
Matisa Carlo

A világ legrangosabb borversenyét áprilisban immár 33. alkalommal rendezték meg, melyen a világ minden tájáról versengtek a legfenségesebb borok. A Demeter Pincészet hozzáértése és kitartó munkája ismét meghozta gyümölcsét, a 2006-os IQ fehér cuvée-t aranyéremmel díjazták Franciaországban. Eme bor nyertes formáját a 100%-os kézi szőlőművelésnek, a kézi szüretelésnek és a kiváló minőségű szőlőnek éppen úgy köszönheti, mint a Demeter Pincészet szakértelmének.

Az aranyérmes borról:
A kitűnő 2006-os évjáratból származó fehér cuvée színe mint az újonnan vert csillogó aranypénzé, nagy értéket ígér. Gazdag árnyalata fahordós érlelésre enged következtetni. A pohár falán lassan, méltósággal csorog le. Illata alma, császárkörte, birsalma, ananász és csillaggyümölcs, más néven karambola áradata, benne a grapefruit friss citrusossága, elegáns kesernyéssége, ami finom mandulaillattá alakul át. A gyümölcsösség nőiesen szép jegyeit a hordó fájának, vaníliájának és épphogy felsejlő, könnyű dohányillatának férfiassága tartja szép egyensúlyban.

A bor íze száraz, a grapefruit és a fa markáns jegyei mögé sorakozik fel a többi komponens. Ez a többrétű, finom szerkezetű fásság remekül ellenpontozza a bor kirobbanó gyümölcsösségét. Utóízében a mandula és az évjáratra jellemző, határozott alkoholtartalom édessége marcipánná nemesedve cseng le hosszan, kellemesen, egy nemes borhoz méltón.

Ez a bor csupa merész lendület, egy nagy ívű illat- és ízspektrum egyensúlyát bravúrosan megtartva. Ha az évek el is vesznek majd gyümölcsösségének frissességéből, bőven kárpótolni fognak az összetettség kiteljesedésével.

IQ 2006
egri fehér cuvée
száraz minőségi fehérbor

Az IQ bor összetétele:

Hárslevelű 25%
Chardonnay 25%
Szürkebarát 20%
Olaszrizling 15%
Rajnai rizling 15%

Két évig 500 literes, új tölgyfahordóban erjesztett és érlelt.