Áyurvédikus divat - kölcsönözz egzotikus külsőt magadnak!

A divat minden korban meghatározta az emberek öltözködését, életmódját, táplálkozását és szokásait. Időnként az egészséget elősegítő szokások is divatba jönnek (gondoljunk a jógára vagy a vegetáriánus étrendre), de sok esetben az egészségtelen, káros szokások a divatosak. A divat múlandó, ám hogy egészséged ne legyen az, érdemes fontolóra venned az alábbi jótanácsokat.

Öltözködés
A „divat” szó hallatán először lehet, hogy a ruhaviselet jut eszedbe, úgyhogy kezdjük is ezzel.
Az Ájurvéda szemszögéből a ruhának kényelmesnek és az évszaknak megfelelőnek kell lennie. Nem javasolt a szűk, vagy nem természetes anyagból készük, a bőr szellőzését akadályozó ruhák viselése. A pamut, selyem, és más természetes, növényi eredetű anyagok ma nagyon divatosak. Részesítsd ezeket előnyben. A prémek, szőrme és bőr viselése az állatok életének védelme miatt nem javasolt. A magas sarkú, vagy szűk orrú cipő az összes ízületre és a gerincre nézve is végzetes hatással jár. A legjobb nem viselni, vagy csak nagyon ritkán. A ruha lényege, hogy kényelmes legyen és jól érezd magad benne, minden körülmény között.

Kozmetika, smink
Az Ájurvéda szerint nem tilos csinosnak lenni. A tested felületét érintő anyagoknál azonban ugyanúgy követned kell a természetesség elvét, mint a táplálkozásban. A bőr a szervezet legnagyobb felületű anyagcsere-szerve, és a pórusok, az izzadtság-mirigyek segítségével választja ki a fölöslegessé vált dolgokat a vérből és a nyirokrendszerből. A tisztálkodáshoz, bőrápoláshoz válassz természetes biokozmetikumokat, amelyek egyre nagyobb választékban elérhetők Magyarországon is. A masszázs remek hatással van a bőr színére és textúrájára, de kerüld az ásványi olajat, paraffint tartalmazó, olcsó készítményeket. Csak növényi olajokkal masszírozz, vagy masszíroztasd magad! Az alkalmi smink szintén nem tekinthető károsnak, bár a régi indiai hagyomány szerinti természetes növényi és ásványi szépítkezőszereket sajnos a modern szépségipar még nem fedezte fel. De már dolgozunk az ügyön...

Barna bőr
A barna bőr időről időre divat sőt, van aki télire sem hajlandó lemondani róla. Nos, köztudott, hogy a túlzott mértékű UV-sugárzás öregíti, szárítja, ráncosítja a bőrt, így a rendszeres szoláriumozás nem igazán ajánlott. A szezonális, mérsékelt napozás ellen azonban nem lehet kifogás, a közepes aranybarna szín üde, nyárias hangulatot sugároz. A naptól elszokott, városi ember bőrét könnyen túlterhelheti az egy-két hetes trópusi nyaralás intenzív napsugárzása, ezért legyél óvatos, ne akard két hét alatt bepótolni az egész évi barnulást. A leégésre különösen vigyázz, főleg gyermekek esetében.

Ékszerek és tetoválás
A tetoválás szintén időről időre divatba jön. A legtöbbször itt is szintetikus festékeket használnak, amelyek tartósan a bőr alatti rétegekbe zárva testidegen anyagként zavarják a bőr anyagcseréjét. Ha alkalmanként mégis szeretnél kidekoráltatni magadat, válaszd a henna-festést, amely természetes, és még gyógyhatásokkal is rendelkezik. A test különböző pontjaiba szúrt ékszerek, piercingek vagy számtalan fülbevaló is kifogásolható. Az Ájurvéda szerint testrészeinken számos vitális pont – marma – található, amelyek átszúrása akár komoly betegségekhez is vezethet. A klasszikus fülbevaló, esetleg orrbavaló mellé csak olyan ékszereket viselj, amelyek levehetőek. Az Ayurveda szerint deréktól felfelé arany, lefelé pedig ezüst ékszereket érdemes viselned. A drágakövek, féldrágakövek gyógyító hatásait is kihasználhatod ilyen módon.

Wellness
Szerencsére nagy divat a wellness és méregtelenítő kúrák igénybevétele, nem csak a beteg, de az egészséges emberek körében is (bár az Ájurvéda szerint legtöbbünk messze áll a tökéletes egészség állapotától). A gyógyfürdők, gőz-terápiák, masszázsok, a természeti elemekkel végzett gyógykezelések, a természetes gyógymódok és méregtelenítési eljárások, a relaxációs és meditációs kurzusok, gyógyböjtök és egyéb holisztikus programok bővülő kínálata közül kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt és pénztárcánknak megfelelőt. A közegészségügy mai állapota mellett egyre versenyképesebbé válnak a wellness-kúrák és a természetes gyógymódok.

Étkezés
Az étkezés alatt az Ájurvéda változatos, tápláló, emészthető vegetáriánus ételek és tejtermékek fogyasztását érti. A zöldség, gyümölcs és csírák kifejezetten ajánlhatóak. Persze az egészséges étkezés is divat, de itt is kerüljük az extrém változatokat (makrobiotikus, nyersevő, stb...). A diéta és fogyókúra terén szintén vannak túlzott, egészségesnek már nem mondható törekvések. A táplálkozás az ájurvéda kulcsfontosságú területe. Az evés elsősorban létfenntartó funkció, és nem a szórakozás vagy élvezet forrása. Ám ha élvezni akarod, vagy társaságnak főzöl, akkor is megteheted ezt egészséges alapanyagok és főzési technikák alkalmazásával.

VegaFOOD >>