Sikeres összefogás gazdátlan kutyusokért

Csaknem 600 kóbor kutya talált gazdára és 3,7 millió forint adomány gyűlt össze 3 hónap alatt - röviden ennyi a mérlege annak az országos kampánynak, amelyet hazánk egyik legnagyobb állateledel gyártó és forgalmazó vállalata, a MARS Magyarország indított márciusban a gazdátlan kutyák megmentésére.

A cég magyar egysége az idén csatlakozott a vállalatcsoport kezdeményezéséhez, tovább erősítve ezzel programját a felelős állattartás területén. A gazdátlan ebek helyzetének javítását célzó mozgalmat eddig 4 kontinens 11 országában vezettek be. 2009-ben Hollandia, és -a Közép-Európai régióban elsőként- Magyarország is elindította az egész évben tartó kampányt, amelynek nagykövete Hegyi Barbara színművész. A felelős kisállattartás erősítését szolgáló országos programot olyan népszerű rendezvények is kísérik, mint a tegnap megrendezésre került „Kutyálkodás” elnevezésű talk-show. A rendezvényen ismert közéleti személyiségek és művészek tanulságos történetekkel járultak hozzá a játékos tudatformáláshoz. A kampány nagykövetén, Hegyi Barbarán kívül vendégek voltak: a Szalay Kriszta-Cserna Antal színész házaspár, Kalocsai Zsuzsa operett-színésznő, Turczi István költő, a Magyar PEN Klub elnöke, Keresztes Ildikó, Bódy Magdi, Sárközi Anita énekesek, Várkonyi Attila főszerkesztő-műsorvezető és Sági Szilárd gasztrokibic. A Pedigree® Örökbefogadási Program szlogenjét a nagykövet már az indulásnál megfogalmazta: „Az állatok nem játékszerek, amelyeket ha meguntunk, eldobunk.”


Hazánkban, nemzetközi viszonylatban is sok házi-kedvencet tartanak. A kutyák száma óvatos becslések szerint is több mint 2 millió. Az emberi felelőtlenség következtében azonban évente sok ezer négylábú kerül az utcára. Becslések szerint a kóbor kutyák száma országos szinten több mint 300 ezer. Kínozzák őket, éhen pusztulnak, vagy az autósztrádákon lelik halálukat. A gyepmesterek által befogott állatok egy részének van esélye a túlélésre, de ha a várakozási idő 14 napja alatt nem találnak nekik gazdát, vagy menhelyet, sorsuk megpecsételődik. Hazánkban évente kb tízezer kutyát altatnak el.

Az időközben bekövetkezett gazdasági válságot nem csak az emberek, hanem négylábú társaink is megsínylik. Budapest legnagyobb állatotthonában közel duplájára nőtt a bejelentések  száma, egyre többen kénytelenek megválni kedvenceiktől.

A Noé Állatotthon Alapítványhoz naponta 25-30 telefonhívás és megszámlálhatatlan e-mail érkezik azoktól a kutyatulajdonosoktól,  akik a gazdasági válság miatt akarnak megválni állataiktól. Ezzel együtt a talált kutyák száma is növekvő tendenciát mutat -  vélhetően azért, mert akik nem találnak azonnal helyet egykori  kedvenceiknek, azok egyszerűen az utcára rakják őket. A kutyájuktól megválni kényszerülők egy része idős, nyugdíjas ember, akik lassan már épp csak magukat tudják ellátni élelemmel.

A gazdasági válság nem kíméli a nálunk sokkal jobb helyzetben lévő országokat sem. Angliában, ahol az állattartási kultúra sokkal magasabb szinten van, mint hazánkban, a válság erősen rányomta a bélyegét az állatok helyzetére: nyolc-tízszeresére nőtt a menhelyeken a gazdára váró kutyák és az üres lakásokban talált állatok száma egyaránt. Ebben a helyzetben különösen fontos a Pedigree® Örökbefogadási Program támogatása.

A Pedigree® Örökbefogadási Programnak több célja van. Az elsődleges a felelős állattartási kultúra magyarországi további fejlesztése. A MARS Magyarország, a Pedigree® magyarországi gyártója és forgalmazója már hosszú évek óta vezető szerepet játszik ezen a területen. Az ember - állat társkapcsolatának vizsgálata területén végzett kiemelkedő munkáért az anyacég, a MARS Inc., (USA), a közelmúltban elnyerte a legrangosabb nemzetközi kitűntetést, a “Pioneer Award-ot”.

Természetesen, anyagi támogatás is szükséges a célok megvalósításához. A Pedigree® termékek értékesítése a cég által garantált 10.000.000 forintos adomány alapja. Ezt az összeget - amely több is lehet, az eladás alakulásának függvényében - a tavaly meghirdetett pályázaton nyertes 1 budapesti és 4 vidéki menhely kapja majd, egyenlő arányban. Mindezek mellett a vállalat további lehetőséget is kínál a program sikeréhez. Az örökbefogadáson túl az elkötelezett érdeklődőknek lehetőségük van önkéntes munkára, anyagi vagy kutyatáp formájában történő támogatásra, melyről részletes információkat a kampány honlapja ad, (www.pedigree.hu/orokbefogadas) amelyet megléte óta 82 ezren látogattak. Számos kutya épp a honlap közvetítésével került új gazdához.