Mobil fogászati rendelő segíti a gyermekek fogászati szűrését

Magyarországon sok gyermeket fenyeget a fogak szuvasodása, ami a helytelen fogápolás és táplálkozás következménye. A helyes fogápolás megismertetésére a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a legnagyobb hazai pénzintézet támogatásával mobil fogászati rendelőt hozott létre, amely 2009. május 30. és szeptember 27. között összesen 10 helyszínre látogat el.

Magyarországon egyre több gyermeket fenyeget a szuvas fog kialakulásának veszélye, ami nem csak a helytelen fogmosási technika következménye. A szülők felelőssége nagy, hiszen a megelőzés kulcsfontosságú szerepet játszik a gyermekek egészséges fogazatának kialakításában. A szájápolásnak már egészen kicsi korban, az első fogak kibújásánál a mindennapok részévé kellene válnia. Hat éves kor után ugyanis a tejfogak helyét elfoglalják a felnőtt, vagy maradó fogak, így fontos, hogy már a felnőtt fogazat kialakulása előtt rutin cselekvéssé váljon a fogak ápolása. A gyermekek fogainak fejlődésében ráadásul van egy olyan szakasz, amikor vegyes a fogazat, vagyis a tejfogak és a maradó fogak egyaránt jelen vannak a szájban.

A megelőzés mellett legalább ennyire fontos a megfelelő fogkefe használata és a helyes fogmosási technika kialakítása. Kevés szülő előtt ismert a visszafertőzés fogalma, amely annak következményeként alakulhat ki, hogy felső-légúti betegséget követően a szülők nem cserélik le a gyermek fogkeféjét, így a gyógyulást követően a fogmosás alkalmával könnyen megtörténhet a visszafertőzés. A tájékozatlanság mellett gyakori problémaként jelentkezik még a fogorvosi vizsgálattól való félelem és így a fogászati szűrések elhanyagolása. Sok esetben pedig éppen maguk a szülők táplálják gyermekeikben a fogorvossal szembeni kötelező félelem érzetet, amely egy életre szóló ellenállást alakíthat ki az orvosi vizsgálatokkal szemben.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett fogászati busz az OTP Bank jóvoltából immáron 1995 óta járja az országot és minden évben több száz, főleg hátrányos helyzetű gyermek fogászati szűrését és felvilágosítását végzi el. Az országos roadshow során nem csak fogorvosok vizsgálják a gyermekek fogazatát, hanem a helyes fogmosási technikákat és fogselyem használatát is bemutatják a roadshow-ban résztvevő szájhigiénikusok.

A mobil fogászati rendelőben 2008-ban összesen több mint 4.300 vizsgálatot végeztek el, a szakemberek 950 teljesen egészséges fogazatot regisztráltak és 1.800 gyermeknek pedig további kezelést tanácsoltak.  Az eddigi vizsgálatok során gyakori problémaként merült fel a fogínysorvadás veszélye, amely több fogászati betegséget vonzhat magával, így végső soron a fogak elvesztését is eredményezheti. A fogászati buszon dolgozó fogorvosok szerint a gyermekek 60-70 százalékának szüksége lenne fogszabályozásra is, hiszen a felesleges bölcsességfogak a fogak torlódását okozhatják, ez pedig folyamatos szuvasodáshoz vezethet. Sok szülő nincs tisztában azzal, hogy óvodáskorú és a hatodik életévet betöltött gyermeküknek milyen típusú fogkrémet vásároljon és hogyan tanítsa meg gyermekét a megfelelő, legalább 2-3 percig tartó, alapos fogmosási technikára.

A mobil fogászati buszon, a szakemberek különböző praktikákat vetnek be annak érdekében, hogy az óvodáskorú gyermekektől kezdve a serdülőkorú fiatalokig mindenki büszke legyen egészséges fogaira és a fogászati szűrővizsgálat ne a félelemmel párosuljon, hanem az egészségtudatos élet részévé váljon még a felnőttkor beköszönte előtt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által üzemeltett fogászati rendelő, így nem csak a gyermekek fogászati szűrését és adott esetben ellátását segíti, de a szülők is sok hasznos információt kaphatnak a felelős és egészséges szájhigiéniáról. 

Az OTP Fogászati Roadshow még hátralevő időpontjai és helyszínei:
Június 27. (szombat), Lábatlan, Rákóczi út 73. Nemzetközi Duna Napok (10.00-17.00 között)
Június 28. (vasárnap), Nyíradony, Nyíradonyi Ligetalja Napok (9-17 óra között)
Július 31. (péntek), Csongrád, Csongrádi Napok (9-17. óra között)
Szeptember 22. (kedd), Pécs, Pécs Napok Örökség Fesztivál, Sétatér, a Székesegyház alatti sétány (9-16 óra között)
Szeptember 25-én és 27-én  Fót: VI. Nemzetközi Díjlovasverseny és Fogyatékosok       Versenye, Vörösmarty tér 1.  9-17 óra között