Esély a fogyásra - az éhségcsökkentő enzim

Kutatók felfedezték az éhség csökkentésének és az energia "feltúrbózásának" lehetséges módját: Egy bizonyos agyi enzim szintjének csökkentésével csökkenthető az étvágy és növelhető az energia, aminek segítségével az emberek szabályozhatják testsúlyukat - derül ki egy új vizsgálat eredményeiből.

A prolylcarboxy-peptidáz (PRCP) az alfa-melanocita stimuláló hormon (alfa-MSH) szabályozója, amely csökkenti az étvágyat, miközben felpörgeti a szervezet energiaszintjeit. Ha a PRCP gátlódik, az alfa-MSH szint magas marad, az étvágy pedig alacsonyan.

Amikor a Yale Orvostudományi Egytem (New Haven, USA) kutatói gátolták egerekben a PRCP enzimet, csökkent a rágcsálók testsúlya, megtartották energiaszintjüket és csökkent körükben a II-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata – derült ki a Journal of Clinical Investigation című lapban megjelent vizsgálatból.

Még azután is kevesebbet híztak a PRCP-blokkolt egerek az átlagos étrenden tartott normál egerekhez képest, miután magas zsírtartalmú étrendet kaptak a mindennapi gyorséttermi étkezések mintájára.

„Kutatásunk nyújtja az első bizonyítékot arról, hogy az agyban található, anyagcserét szabályozó molekulák gátlása fontos része a testsúly szabályozásnak.” – közölte Sabrina Diano adjunktus a Yale Egyetem szülészet-nőgyógyászati, reproduktív tudományok és neurobiológiai intézetek munkatársa.

„Felfedezéseink lehetséges új célpontokat adnak meg olyan anyagcserezavarok szabályozására kifejlesztett gyógyszerek számára, mint az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség.” – tette hozzá.

A kutatók következő terve annak megvizsgálása, hogyan szabályozza a szervezet a PRCP-t.

Medipress