Bor, mámor, Bénye - Erdőbényei Fesztivál 2009. augusztus 15.

Tokaji borok, zempléni ízek - Hagyományos kézműves mesterségek - Gyerek-programok, Hébe Hóba Banda: Vacka-rádió - meglepetés-koncertek, Templomi kóruskoncert, Cotton Club Singers, Specko Jedno.

Szakítva a „falunapok” országszerte ismert rutinjával 2009. augusztus 15-én rendhagyó programmal invitálja a vendégeket a „Bor, Mámor, Bénye Fesztivál” az erdőbényei borászok és kézművesek portáira. A több helyszínes piknik olyannak mutatja be a borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne és lesz is: A helyi hagyományok gazdagságára építő, az itteni szokásokat máshonnan hozott ötletekkel, felfogásokkal ötvöző életmódként, amely a bor, a gasztronómia, a művészetek és a természeti környezet örömeit mind magában foglalja. Így a falu kertjeiben a házigazda boraihoz más-más ételeket kóstolhat a vendég, amelyeket Magyarország népszerű gasztrobloggerei és a környékbeli kis éttermek séfjei főznek helyi hozzávalókból, régi-új receptek alapján. A közös főzés és evés-ivás mellé jazz, kortárs kamarazene vagy éppen népzene szól majd; a vendégek végigjárhatják-kóstolhatják akár valamennyi helyszínt, de le is táborozhatnak a legrokonszenvesebb diófa alatt, hogy végigegyék a háziak teljes menüjét.

A Bor, Mámor, Bénye szavak nem egy könyv vagy film címét rejtik, hanem egy rendezvényét, melyet azért álmodtak meg, hogy bemutassák Tokaj-Hegyalja talán legvarázslatosabb települését Erdőbényét, borászataival, mezőgazdasági termelőivel, gasztronómiájával és kézműves mestereivel.

Az odalátogatók nem pusztán fesztiválra érkeznek, hanem átérezhetik e csodálatos történelmi borvidék varázslatos hangulatát. Éppen ezért nem lesznek bódék, lángossütőkkel körülvett nagy fesztiválszínpad és tömeg, sőt a fesztiválnak nem lesz központi helyszíne sem. A szervezők, akik egyben a résztvevők is, sokkal inkább egy piknikre hívják vendégeinket. Azt szeretnék, ha körbejárnák a falut, meglátogatnának több borászatot, a borok mellett mindenhol kóstolhatnak a zempléni ízlés szerint készült ételekből, nézhetnek kiállítást, beszélgethetnek a kézműves mesterekkel, hallgathatnak zenét.

A „Bor, mámor, Bénye” Fesztivált a Zempléni Fesztivállal együttműködésben szervezik, zenei programból színes lesz a kínálat. Igaz ezekért is sétálni kell majd egy kicsit: lesz akusztikus gitárzene, népdal, orgonakoncert, templomi kóruskoncert; fellép Rutkai Bori és a Specko Jedno. A piknik családi program, így a szívesen látott gyereksereg az Óvodakertben bohócokkal, a Hébe Hóba Banda koncertjével és kézműves játékokkal múlathatják a napot.

Borászok: Ábrahám. Béres, Búza, Csiszovszki, Csite, H. Bardon, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vissy, Vivamus.

További Információk: www.erdobenyefesztival.hu