Komplex vízvisszatartási program a környezetért

Mórahalom megfelelő csapadék- és belvízelvezetése mellett a Nagyszéksós-tói tározó értékes vizes élőhelyeinek megőrzését tűzi ki célul az az uniós projekt, amelyről ma tartott sajtótájékoztatót Kóthay László vízügyi szakállamtitkár a Nagyszéksósi Turisztikai Központban. Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mintegy 171 millió forintos projektjét a Dél-Alföldi Operatív Program finanszírozza, a kivitelezési munkák az idén tavasszal kezdődtek.

A Homokhátságban, ezen belül a projekt által érintett Homokháti kistérségben az utóbbi évtizedekben a csapadékhiány következtében csökkentek a vízkészletek, lesüllyedtek a talajvízszintek, a szikes élőhelyek vízellátottsága romlott. Károsodott a Mórahalom közelében elterülő, 120 hektáros Nagyszéksós-tó területe is. 

Bár a térségben jellemzően a vízhiányos, aszályos időszakok okoznak gondot, a klímaváltozással kapcsolatbahozott rendkívüli esőzések az év során bármikor okozhatnak vízelvezetési problémákat is. A Mórahalom csapadék- és belvizeit elvezető rendszer jelenleg nem megfelelő, a nyolcezer lakosú város területén akár számottevő közvetlen elöntések is jelentkezhetnek, ezért kellő kapacitású vízelvezetési és tározási lehetőséget kell biztosítani.

A projekt egyik célja a várostól délkeletre elhelyezkedő – tározóként is funkcionáló –Nagyszéksós-tó és a hozzá kapcsolódó vízhálózati elemek rekonstrukciója. Korszerűsítik a belvíz elleni védelemmel összefüggő műtárgyakat, több mint 12 kilométer csatornát állítanak helyre és megépítik a hiányzó objektumokat.

A Nagyszéksós-tó területén értékes vizes élőhelyek találhatóak, amelyek az egyre gyakoribb és egyre hosszabb vízhiányos, aszályos időszakokban veszélybe kerülnek. Természetes állapotuk fenntartása és a leromlásuk megállítása érdekében a szükséges vízpótlást – a természetes vízpótlás mellett – Mórahalom kellően tisztított szennyvizének újrahasznosításával oldják meg. A város szennyvíztisztítójából a megtisztított vizet egy újonnan megépülő nyomócsőn keresztül a Nagyszéksós-tói tározóba vezetik. Az érkező víz további tisztítására közel 4 hektárnyi új vizes élőhelyet is kialakítanak.

A közel 171 millió forintba kerülő fejlesztés a Dél-Alföldi Operatív Program támogatásából valósul meg, a kiemelt projekt befejezése 2010 tavaszára várható. Nagyszéksós-tón a szikes tó rehabilitációjának elősegítésére a Kiskunsági Nemzeti Park és Mórahalom önkormányzata tavaly bivalyrezervátumot hozott létre, szintén uniós támogatással.