Bangó Margit: Határtalan Lakoma

2009-ben ünnepeljük Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész pályafutásának 40 éves jubileumát. A évfordulót a márciusi album megjelenés mellett, most egy elegáns szakácskönyvvel és december 29-én egy Papp László Budapest Sportaréna nagykoncerttel tesszük emlékezetessé.

Bangó Margit, a magyar nóta és cigány folklór királynője nemrégiben a televízió képernyőjén bizonyította, hogy nem csak hangban, főzőtudományban is a legjobbak között van. A művésznő az egész országot elkápráztatta szakácstudományával a műsor során, melyből kiderült, hogy nem csak a tradicionális roma és magyar nóták nagymestere, hanem ugyanehhez a kultúrához kapcsolódó gasztronómiában is egyedi jártassággal rendelkezik.  - A több száz roma és magyar nóta mellett, több száz tradicionális recept is elfér a fejemben. Szeretném ezt is átadni az embereknek, egy szép szakácskönyben összeszedve. Úgy gondolom a tradicionális gasztrónómiát is őrizni, ápolni és továbbadni kell. – kommentálja Bangó Margit a megjelenést.

A Határtalan Lakoma című szakácskönyv – ahogy az árulkodó cím is mutatja – határokat átlépve 52 tradicionális magyar, erdélyi és roma receptet tartalmaz autentikus fotókkal illusztrálva azt a világot, melyhez ezek a konyhaművészetek kapcsolódnak.

Mi alapján állt össze a szakácskönyv? - Nagyon sok étel van a fejemben, ugyanúgy ahogyan sok-sok nóta is. Ha valaki kér, kapásból eléneklek ötvenkét nótát, de kapásból adok ötvenkét vagy mégtöbb receptet is. A szakácskönyvbe egyrészről azokat az ételeket választottam ki, amelyek az én specialitásaim és már gyermekkoromban is ezeket ettem. Így kerültek be az erdélyi receptek is, hiszen gyerekkoromban Erdély nagyon közel volt hozzánk. Emellett azok a receptek szerepelnek, melyek a saját fantáziám szülöttei. Alapvetően úgy próbáltam összeállítani a menüsort, hogy aki elolvassa és kipróbálja, az megtalálja benne az igazi, régi ízeket, és itt az 50-100 évvel ezelőtti tradicionális magyar és erdélyi konyhára, valamint a hagyományörző roma gasztronomiára gondolok. – fejti ki a művésznő.

Bangó Margit bevallása szerint a főzés maga az élet, így nem meglepő, hogy az egész családját bevonva készítette el szakácskönyvét, ahogyan a hétköznapokban is együtt sütnek- főznek. Elsőként édasanyjának nyilvánitott köszönetet könyvében, hiszen ő adta át neki a konyhaművészet minden titkát, de ott volt mellette az egész családja, húga, lánya, unokája és kis dédunokája is körülötte sürgött-forgott a receptek elkészítése során.

Kiknek ajáljuk ezt a szakácskönyvet?  - Ajánlom minden fiatalnak, mert a férfiakat elsősorban a gyomrukon keresztül lehet megfogni. Ha egy olyan legényfogó levest főz egy fiatal lány, mint a görcsleves, vagy egy lecsós nokedlit forró rántott hússal, vagy egy sztrapacskát sült oldalassal vagy sült kacsával, biztos, hogy szerelem lesz a vége! Másrészt ajánlom mindenkinek, akik szeretnek enni, márpedig minden ember szeret enni. Ezek igazi régi magyar, székely és roma ételek, az ízek kavalkádját vonultatják fel. Annyira színes a paletta,  hogy ha egy háziasszony előveszi ezt a könyvet, biztos, hogy talál benne jó tippet aznapra. – foglalja össze Bangó Margit.

Kiadta: EMI

A HarmoNet hasábjain hamarosan exkluzív interjút olvashattok a művésznővel, sőt, a Határtalan Lakoma köteteiből receptversenyünkön is nyerhettek! Figyeld a kiírást!

Receptverseny >>