Mennyire tiszta a kép? A szem betegségei tünetek szerint

65 éves korára minden harmadik ember küzd valamilyen látáscsökkenést okozó szembetegséggel. Sokan ezzel nincsenek is tisztában, mivel többnyire nem jelentkeznek figyelmeztető tünetek, vagy egyszerűen azt gondolják, hogy a látásgyengülés az idős kor természetes velejárója. A vakság és a látáscsökkenés azonban számos esetben megelőzhető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 37 millió vak ember él a Földön – és közülük 28 milliónak nem kellene annak lennie. Ebben a kiadványban betekintést adunk a szem működésének alapjaiba, bemutatjuk a legfontosabb szembetegségeket és látásproblémákat, valamint azt is elmondjuk, hogy miképpen őrizhető meg a megfelelő táplálkozással szemünk egészsége és látásunk épsége.

A szem és működése
A szem a szemüregben helyezkedik el, melyet csontok vesznek körül, ezáltal védik a szemet az ütések okozta sérülésektől. A szemüregben elhelyezkedő szemgolyó átmérője kb. 2,5 cm, elülső felszíne erősebben domború.

A szemgolyó fala három szövetrétegből áll – a legkülső réteg a szem közel teljes felületét beborító védőburok, az ínhártya (sclera), amelynek elülső része az átlátszó szaruhártya (cornea). A középső réteg a szem hátulsó részét borító, vérereket tartalmazó szövetburok az érhártya (choroidea). Az érhártya a szem elülső részén folytonos kapcsolatbn áll a szivárványhártyával (iris). A legbelső szövetréteg a szem hátulsó részét bélelő fényérzékeny ideghártya (retina), ami a felfogott ingereket a látóidegen át az agyba továbbítja, ahol létrejön a látott kép idegi megfelelője, és kialakul a látásérzet.

A fény az ötrétegű szaruhártyán áthaladva jut a szembe. Amennyiben a szaruhártya megfelelő görbületű, a helyes fókuszáláshoz szükséges szögben töri meg a fénysugarakat. A fény először a szaruhártya és a szemlencse között elhelyezkedő szemcsarnokba lép be, amit víztiszta folyadék, a csarnokvíz tölt ki. A szemlencse egy rétegesen elhelyezkedő, átlátszó rostokból felépülő lapított korong, amit rostok (lencsefüggesztő rostok) kapcsolnak az őt körülvevő gyűrű alakú izomhoz (sugárizom). Ennek az izomnak a feladata a lencse fókuszálásának elősegítése. A szem közepén látható fekete terület a pupilla, mely tágulása és szűkülése révén a szembe jutó fény mennyiségét szabályozza. Félhomályban a pupilla kitágul, több fényt engedve be a szembe. Erős fényben a pupilla összehúzódik, ezzel lecsökkentve a szembe lépő fény mennyiségét. A szem színes része, a szivárványhártya (iris), szintén részt vesz a szembe lépő fény erejének szabályozásában, ugyanis a pupilla nyílását és záródását biztosító izmok nagy része az irisben fut. A látás teljes egészében a fényről szól. A látható tárgyak körvonalairól és változatos színű felszíneiről visszaverődő fény segítségével agyunk a szem finom alkotórészei révén alkotja meg a tárgyak képét.

A szem leggyakoribb megbetegedései

Szemhéjgyulladás (blepharitis)
A blepharitis a szemhéj gyulladásával járó gyakori probléma. Jellemző tünetei a szemhéj kivörösödése, megvastagodása és pikkelyes hámlása, valamint a szempillák egy részének kihullása. A blepharitist Staphylococcus epidermidis vagy Staphylococcus aureus okozta bakteriális fertőzés vagy seborrhoeás dermatitis (egy ismeretlen eredetű gyulladásos bőrbetegség) okozza, esetleg mindkettő. A leggyakoribb panaszok a viszketés és az égető érzés. A blepharitist először az érintett szemen alkalmazott meleg borogatással és a szemhéj rendszeres, nagyon alapos tisztításával kezelik. Ha a tünetek nem múlnak el, antibiotikumok alkalmazása is szükségessé válhat.

Kontakt dermatitis
A kontakt dermatitis elnevezésű bőrgyulladás a szemhéj megduzzadását, hámlását vagy kivörösödését és igen erős viszketését okozza. A problémát általában valamilyen új kozmetikai termék (szappan, smink) vagy a szemhéjjal érintkezésbe lépő egyéb idegen anyag okozza. Ha mind az alsó, mind a felső szemhéjon jelentkezik, a gyulladás valószínűleg allergiás reakcióra vezethető vissza. A szemhéj kontakt dermatitise szájon át alkalmazott antihisztamin-készítményekkel kezelhető.

HarmoNet tipp: Tiszta a kép? A látáshoz elengedhetetlen tápanyagok >>

Hőhatás okozta sérülés

Ha a szabadtéri időtöltés során túl sokáig éri a nap UV-sugárzása a szemet, égéses sérülések alakulhatnak ki. Ekkor a szem fájdalma nedvesítő folyadékkal csillapítható. Ha a tünetek 24 órán belül nem enyhülnek, orvosi segítséget kell kérni. Számos tanulmány igazolta, hogy a szemet érő tartós napsugárzás növeli az időskori sárgafolt-degeneráció (a betegség idegen nevének rövidítésével: AMD) kialakulásának kockázatát.

Árpa (hordeolum)
A köznapi néven „árpa”-ként emlegetett hordeolum a szemhéj mirigyeinek gyulladása. Elsődleges tünete a szemhéjon megjelenő érzékeny, kiemelkedő csomó vagy pattanás. A szemhéj néha annyira megduzzad, hogy úgy tűnik, mintha a szem csukva lenne. A betegséget többnyire bakteriális fertőzés okozza. Az árpa magától is kifakadhat vagy felszívódhat, amit meleg borogatással segíthetünk, de ha a panaszok súlyosbodnak, vagy egy hétnél tovább fennmaradnak, antibiotikumok alkalmazása válhat szükségessé.Jégárpa (chalazion)

A jégárpa (chalazion) az árpához hasonló elváltozás. A chalazion is egy kiemelkedő csomó, ami azonban soha nem érzékeny. Az árpához hasonló módon, meleg borogatással kezelhető. Amennyiben magától nem múlik el, orvoshoz kell vele fordulni.

Szaruhártya-gyulladás (keratitis)
A keratitis a szaruhártya gyulladásos megbetegedése, ami önmagában, vagy kötőhártya gyulladással társulva jelentkezik. Tünetei a homályos látás, a fájdalom és a szem fényre érzékennyé válása (fotofóbia).

Szaruhártya-duzzanat

A szaruhártya-duzzanatot vagy -ödémát a szaruhártyában felgyülemlő folyadék okozza. Az ödéma a látást zavarja meg: a fényforrások körül fényudvart vagy szikrákat lát a beteg. Néha látásromlás is bekövetkezhet. Szaruhártya-duzzanatot okozhatnak a kontaktlencse viselésével járó komplikációk, a szaruhártyát érintő műtéti sérülések, de örökletes háttere is lehet. A duzzanat kezelésére ozmotikusan aktív szereket (hiperozmotikumokat) használnak, de további speciális kezelésre is szükség lehet.

Egy hasznos ötlet (mivel a gyerekek gyűlölik a szemcseppeket)
A kötőhártya-gyulladás sokszor kisgyermekeket érint. A gyermekosztályok nővéreinek van egy nagyon jó módszerük arra, hogyan cseppentsenek orvosságot a gyermek szemébe. Első lépésként kérjük meg a gyermeket, hogy feküdjön a hátára, és csukja be a szemét, mintha alvást színlelne. A szemét ne szorítsa össze, csak hunyja le. Ekkor cseppentsük a szemcseppet a belső szemzugba, az orrnyereg közelébe. Nagyjából egy perc elteltével kérjük meg a gyereket, hogy „ébredjen fel”. Ekkor az éppen megfelelő hőmérsékletű szemcsepp magától befolyik a szembe.


Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)
A kötőhártya-gyulladás a szemhéjak belső felszínét valamint a szemgolyó elülső felszínét borító hámszövetek (kötőhártya, conjunctiva) pirossága és irritációja. Egyes országokban „rózsás szem”-nek is nevezik. Az érintett hámszövetek gyulladását számos baktérium, vírus, allergén vagy irritáns anyag és méreg kiválthatja, de a test egyéb területeinek betegsége is állhat a hátterében. A gyulladás hatására vérerek nőnek be a kötőhártyába, amitől a szem vörösnek és bevérzettnek látszik. A gyulladás gyakran viszketéssel is együtt jár. A beereződés és a viszketés szemre kifejlesztett gyulladáscsökkentőkkel kezelhető, de a betegség hátterében álló okokat is orvosolni kell. A vírus és baktérium okozta kötőhártya-gyulladás gyermekeknél gyakoribb, de bármely más korosztálynál is előfordulhat. Összességében azonban kijelenthető, hogy a problémának számos fertőző és nem fertőző oka lehet.

Vírus okozta kötőhártya-gyulladás
A szemek kivörösödését leggyakrabban vírusfertőzés okozza. A vírus által kiváltott tünetek hasonlóak az egyszerű meghűléskor tapasztaltakkal, legjellemzőbb a szemek enyhe, víztiszta könnyezése. A szemhéjak megduzzadhatnak és fotofóbia is kialakulhat. Habár a vírus okozta kötőhártya-gyulladás kezelése nem igényel orvosi segítséget, ha rendszeresen jelentkezik, tanácsos szakemberhez fordulni, mivel a conjunctivitis ezen változata esetenként a szaruhártya fertőzöttségére utalhat, amit megfelelően diagnosztizálni és kezelni kell. A virális kötőhártya-gyulladás erősen fertőző. A tünetek jelentkezését követő hét-tíz napon belül többnyire magától is elmúlik.

Bakteriális kötőhártya-gyulladás
Fertőző kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a Staphylococcus, Pneumococcus és Streptococcus baktériumok okoznak. Tünetei: fájdalom, duzzanat, kivörösödés, és kisebb vagy nagyobb mennyiségű, többnyire sárga színű, sűrű szemváladék, ami az éjszaka folyamán összegyűlve akár a szemhéjakat is összeragaszthatja. A szemhéjak alapos megtisztítását követően körültekintéssel kell használni a szemcseppeket, vigyázva arra, hogy a cseppentő vége ne érjen a szemhéjakhoz, mivel ekkor a cseppentőben levő folyadék is fertőzötté válhat. A vírusos és a bakteriális kötőhártya-gyulladás egyaránt fertőző, nagyon gyorsan terjedő betegség. Mivel a kötőhártya-gyulladásos megbetegedések többnyire vírusos eredetűek, amelyek orvosilag nem is kezelhetők, igen fontos a terjedés megelőzése.


A megfelelő higiénia ebben az esetben gyakori kézmosást jelent, de tartózkodni kell a szemek dörzsölésétől is. Mindig mossunk kezet mielőtt kontaktlencsénkhez nyúlnánk! Az ágyneműhuzatokat és törölközőket mossuk sűrűn, és a szemre használatos kozmetikumokat – például a szemfestéket – két hónappal felbontásuk után dobjuk el, mivel nagyjából ennyi idő alatt annyira fertőzötté válnak, hogy tovább már nem használhatók biztonsággal. A szemünkkel érintkező kozmetikumokat ne használjuk másokkal közösen!

A száraz szem
A szem nem megfelelő nedvesedése, az ún. „száraz szem” igen gyakori szemészeti probléma, ami világszerte több millió embert érint. A kiszáradt szem enyhén kivörösödik, és olyan érzés jelentkezik, mintha homok vagy más szilárd anyag került volna bele. A betegek szeme kiszárad, viszket, ég vagy szúr, és hamar elfárad, gyakran a fényre is érzékennyé válik. A probléma általános rossz közérzettel is jár. A száraz szem lehet az öregedés természetes velejárója, okozhatja levegőszennyezés vagy egyéb környezeti tényező, de kapcsolatban állhat más betegségekkel is. Nevével ellentétben, a „száraz szem” problémája gyakran olyan esetben is kialakul, amikor a szem megfelelő mennyiségű könnyet termel. Ekkor feltehetően a könnyben levő nedvesítő-anyagok összetétele változik meg, úgy, hogy a könny már nem tudja hatékonyan ellátni ezt a feladatát. Mivel a szem nem nedvesedik megfelelően, könnytermelése fokozódik; ez azonban sajnos nem sokat segít. Szemszárazságot okoz számos orvosi rendelvényre kapható gyógyszer is, mint például az antihisztaminok, az antidepresszánsok vagy a vízhajtók. A szemszárazság egy másik típusa alakul ki akkor, ha a könny termelése vagy elvezetése akadályozott, gyulladás vagy a könnymirigyek pusztulása miatt (kerato-conjunctivitis sicca). Bár az új típusú nedvesítő szemcseppekkel hatékonyan kezelhető a száraz szem, szemvizsgálat ebben az esetben sem árt.

A szemszárazság hátterében számos tényező állhat.
HarmoNet tipp: Mit tesz veled az alváshiány? >>

Számítógép-használat okozta szembántalom (Computer Vision Syndrome, CVS)

A „számítógép-használat okozta szembántalom” fogalmát a sajtó vezette be, a tudományos szakirodalomban nem használatos. Ennek ellenére igen sokatmondó kifejezés az érintettek számára, akik minden nap több órán át merednek a számítógép képernyőjére. A „számítógép-használat okozta szembántalom” tudományos értelemben elfogadottabb, de sokkal kevésbé kifejező megnevezése a „foglalkozási látásgyengeség” (asthenopia). Az orvosok még ma sem tudják meghatározni, hogy a számítógép-használat egyes aspektusai a szemnek pontosan milyen problémájával állnak kapcsolatban. Ez egyénenként is változik, de sok más tényezőtől is erősen függ, például attól, hogy valaki mennyi időt tölt el naponta a számítógép előtt. A tünetek hátterében az áll, hogy a szem és az agy is különbözőképpen működik a képernyőn látható és a nyomtatott szöveg feldolgozása során. Mivel egyre több gyermek használ napi rendszerességgel számítógépet, a CVS gyakori problémává vált.


A számítógép képernyőjén megjelenő szavak és képek határvonalai elmosódottak. A képernyőn megjelenő karakterek pixelekből állnak. A szem csak nehezen tud a pixelekre fókuszálni, ezért megerőltetőbb számára a képernyő képének élesre állítása. A folyamatos erőlködéstől a szem kimerül, elfárad és égni kezd. A kellemetlen látási tünetek enyhítése érdekében sokan előre hajolnak, vagy fejüket hátrabillentve, szemüvegük alsó részén keresztül nézik a monitort. Ezek a testhelyzetek nyakgörcsöt, a vállak elmerevedését vagy hátfájást okozhatnak.

A CVS-től szenvedő betegek tünetei:
A probléma kezelése
A felsorolt tünetektől szenvedő embereken sokat segíthet egy számítógépes szemüveg. Ezeket az orvosi javaslatra készülő szemüvegeket kimondottan arra tervezték, hogy kényelmesebbé tegyék a számítógéppel végzett munkát. Ha valaki számítógépen dolgozik, szemének közelre kell fókuszálnia. Hagyományos olvasószemüveggel nem enyhíthetők a CVS tünetei, mivel a számítógép-monitorokat általában valamivel messzebb helyezik el a kényelmes olvasótávolságnál. A számítógépes munkához tervezett szemüvegek éppen az átlagos képernyőtávolságban segítik a fókuszálást. A kontaktlencse-viselőknek is szüksége lehet arra, hogy a kontaktlencse mellett szemüveget is használjanak. Mindemellett növelje meg a képernyő betűméretét! Az emberek hajlamosak hunyorogni olvasáskor, vagy a képernyő nézése közben. Ez a hunyorgás lelassítja a pislogást. Mivel a pislogás célja a szemek nedvesítése, ha valakinek intenzíven kell szemét használnia munkája során és sokáig mered pislogás nélkül a képernyőre, szeme könnyen elfárad és kiszárad.

Színvakság
A színvakság azt jelenti, hogy az egyén nem látja úgy a színeket, mint a körülötte élő emberek többsége. Ebben az esetben az ideghártya egyes sejtjei (csapok) hiányoznak, vagy nem működnek megfelelően. A legtöbb színvak a vöröset és a zöldet felcseréli, vagy nem tudja egymástól megkülönböztetni. Mások a sárgát és a kéket nem látják. Vannak, akik egyáltalán nem látnak színeket. Felmerült, hogy a vészes vérszegénység (perniciosa anaemia) és a sarlósejtes vérszegénység állhat a betegség hátterében. Jelenleg nincs megfelelő gyógymódja. A betegek többnyire megszokják ezt az állapotot.

Nestlé Nutrikid Életmód Iránytű
Képek: Piqs.de