A cumi, a cumisüveg és az ujjszopás: károsíthatja a beszédfejlődést!

A túl sokáig tartó cumizás, cumisüvegezés és ujjszopás károsíthatja a gyermekek beszédfejlődését - állítják chilei kutatók.

A Patagóniában elvégzett vizsgálatok szerint ezek a szokások megnövelik az óvodások beszédhibáinak valószínűségét, a gyermekek nehezebben ejtenek ki egyes szavakat és a kiejtésük is egyszerűsödik. Clarita Barbosa vezetésével a kutatócsapat 128, 3 és 5 év közötti kisgyermek beszédét vizsgálta és azt találták, hogy azok a gyermekek, akik 9 hónapos koruk előtt nem ittak cumisüvegből, kisebb valószínűséggel lettek beszédhibásak, míg a 3 éves koron túli ujjszopás és cumizás háromszorosára növelte a kockázatot.

Az eredmények azt sugallják, hogy a szoptatáson kívüli más szopótevékenységek hátráltatják a kisgyermekek beszédfejlődését” – mondta el Barbosa. Ez azért különösen fontos, mivel az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb a cumisüvegek és a cumi használata. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sokáig tartó ujjszopás és cumizás megváltoztathatja a száj, az állkapocs és a fogak anatómiáját, továbbá a szoptatás segíthet a légzés, nyelés és a beszédartikuláció összehangolásában.

A cikk a BMC Pediatrics online folyóirat október 21-i számában jelent meg.

Medipress