Aromák, illatok, minden alkalomra

Napjainkban egyre népszerűbbé válik az aromaterápia. Gyógynövényboltok, nagyobb illatszer boltok polcain sora feltűnnek az apró üvegcsék, különböző illatos olajokat rejtve. A Sokan vesznek belőlük, és otthonuk levegőjének frissítésére használják őket. Egészségmegőrzéshez, betegségből való felgyógyuláshoz, egyes problémák kezeléséhez házipatikánkban szerepelhetnek.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik az aromaterápia. Gyógynövényboltok, nagyobb illatszer boltok polcain sora feltűnnek az apró üvegcsék, különböző illatos olajokat rejtve. A vállalkozóbb kedvűek vásárolnak belőlük, és otthonuk levegőjének frissítésére használják az illóolajokat. Egészségmegőrzéshez, betegségből való felgyógyuláshoz, egyes problémák kezeléséhez is felhasználhatók az illóolajak.

Hogy készül az illóolaj?
Az illóolajokat, vagy más néven aromákat, többnyire préseléssel, extrakcióval (szuperkritikus extrakcióval) vagy lepárlással nyerik ki a növényekből. 1 kg illóolaj előállításához 20-7000 kg (!) növényi rész szükséges. 1 csepp rózsaolajban 30 kinyílott rózsa koncentrált illata rejtőzik. Ezért az illóolajokból mindig csak kis mennyiségeket használunk, ízlésünk szerint váltogathatjuk őket, de figyelni kell alkalmazásánál a körülöttünk élők érzékenységére is!

Minden házi patikában érdemes tartani citrom és levendula illóolajat. Gyakran alkalmazhatók, gyermekek, várandós édesanyák is használhatják őket.

Citrom illóolaj
Párologtatva kiváló baktérium és vírusölő, frissítő hatású, gyulladást gátló.
Légzőszervi megbetegedéseknél: megfázás, influenza, torokgyulladás, pamut zsebkendőre csöppenthető (1-2 csepp), minden orrfújásnál belélegezzük.
Tisztítja és fertőtleníti a légutakat, friss illatával jobb kedvre hangol. Fürdőként (felnőttnek a kád vizébe 5-8 csepp, gyereknek a nagy kád vizébe 4-5 csepp) salaktalanító, véredényeket erősítő, emésztést rendező hatású. Kitűnően alkalmazható lázcsillapító fürdők adalékanyagaként.

Levendula illóolaj
Görcsoldó, fájdalomcsillapító, depresszió ellenes, nyugtató hatású, emellett vírus és baktériumölő. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az immunrendszer működését. Kedvezően befolyásolja a női hormonműködést. Az egyetlen illóolaj, amit hígítatlanul a bőre kenhetünk. A többi olaj ugyanis bőr irritációt okoz.
Hasfájós csecsemőnek készíthetünk illatos krémet: 30 ml baba testápolóba csöppentsünk 12 csepp levendula olajat, jól keverjük össze! Finom körkörös mozdulatokkal kenjük be vele a fájó pocakot, a görcsök gyorsabban oldódnak, baba jobb kedvű, az anyuka nyugodtabb lesz. Kisebb égési sérülések kitűnően kezelhetők vele. Ha az égés helyét azonnal beecseteljük levendulával, nem hólyagosodik fel a bőr, a fájdalom hamarabb elmúlik. Ha csak később jutunk illóolajhoz, akkor is érdemes használni, gyorsabban és szebben gyógyul a seb. Horzsolásokra, hegek kezelésére is használhatjuk. Általános sebgyógyító, és fertőtlenítő hatással bír. Aki rosszul alszik, tegyen egy csepp levendulát a párnája csücskére. A kellemes virágillat elősegíti a jó alvást.

Borsmenta illóolaj
A gyógyszertári forgalomban lévő China olaj, tiszta borsmentát tartalmaz. Sokoldalúan használható szer, de nem alkalmazható 6 évesnél fiatalabb gyerekeknél! Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, légút tisztító, frissítő hatású. Fejfájásnál csöppentsünk zsebkendőre belőle, és azt szagolgassuk, vagy tegyünk egy vizes kendőre 2-3 csepp borsos mentát és kössük a kendőt a homlokunkra! Ha csípi a szemünket a párolgó mentaolaj, akkor vegyük le egy időre a kendőt, mert túl erősre sikerült a borogatás.
Menstruációs fájdalmak idején tegyünk egy pohár teába 2 csepp China olajat, és igyuk meg! Gyorsabban hat, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek. Arcüreg, homloküreg gyulladásnál, valamint betegségek megelőzésére párologtassunk borsmenta olajat, citrommal keverve.
Ha túl sok borsmentát cseppentünk a párologtatóba csípni fogja a szemünket! Elsősegély célra is használható, ájulás rosszullét esetén szagoltassunk menta olajat.

Illóolaj kúrák otthon
Minden illóolaj gyógyító hatással bír, számtalan egészségi gond megoldásánál segíthetnek. Egyszerre többfélét is használhatunk! Ha ügyesen válogatjuk össze őket, akkor jól kiegészítik egymás hatását. Feltétlen olvassunk utána, vagy kérjük szakember tanácsát, ne hagyatkozzunk csak az üvegcsék mellett található leírásokra!
Egy-egy illóolajat, illetve keveréket kúraszerűen, legfeljebb 3 hétig célszerű alkalmazni.

Íme néhány recept:
Párologtatáshoz: egy-egy alkalommal összesen kb. 20 csepp illóolajat tegyünk a párologtató edény vizébe.

Levegőtisztítás, fertőzések elkerülése: bergamott, eukaliptusz, citrom, levendula, fenyő illóolajat, vagy tetszés szerint keverhetjük is ezeket.

Fáradtság leküzdését segítő, frissítő illatok: citrom, mandarin, borsosmenta, eukaliptusz, rozmaring.

Harmonizáló, nyugtató, feszültség oldó illatok: fenyő, rózsafa, rózsa, narancsvirág, citromfű.

Gyógyító krémek: felnőtteknek 50 ml testápolóba 32 csepp illóolaj, gyerekeknek 30 ml testápolóba 12 csepp illóolaj keverhető. Több nem, mert akkor, ahelyett hogy kedvező hatást gyakorolnánk a szervezetre, esetleg ártunk vele! A krémbe több, egymás hatását kiegészítő olajat célszerű keverni.

Köhögéscsillapító krém: bazsalikom, ánizs, eukaliptusz. (Szaunában is alkalmazható, de csak akkor, ha egyedül vagyunk bent, nem jó, ha

Leégett bőrfelület ápolására, szolárium után a bőr megnyugtatására: levendula, rózsafa.

Klimaxos tünetek mérséklésére: citromfű, levendula, szantál, ylang-ylang, zsálya.

Nőgyógyászati betegségek, fájdalmas menstruáció kiegészítő kezelésére: rózsa, bergamott, levendula, borsmenta.

Stressz oldó hatású: bergamott, geránium, levendula.

Használhatjuk még az illóolajokat kellemes frissítő, nyugtató, vagy gyógyító hatású fürdők készítéséhez. Ilyenkor a megfelelő hatás kiváltásához szükséges olajokat célszerű előbb elkeverni egy kevés mézben, tejfölben, esetleg kedvenc habfürdőnkben, mert így egyenletesebben oszlik el az olaj a fürdővízben.

Hartmanné Kökény Mária
Fitoterapauta, életmód tanácsadó


Aki az illóolajokról többet szeretne tudni, annak figyelmébe ajánljuk az Alternánál (www.alterna.hu) 2003. februárban induló Fitoterápia tanfolyamot!