Álláslesen: Pályázatírás, ahogy a profik csinálják

Profin pályázni? Lehetséges! Válaszd ki álmaid állását és pályázd meg tanácsaink szerint. A precíz pályázat már önmagában siker. Egyenes út a karriered csúcsáig.

A munkakeresés aranyszabályai
 1. Csak korrekten megfogalmazott hirdetésre adjunk be pályázati anyagot. Őket is minősíti az "olyan"...
   
 2. A pályázati anyag az alábbiakból áll - jó esetben: profi fotóból (műtermi, vagy legalább profi által készített) önéletrajzból, kísérő levélből a bizonyítványok másolataiból és referencia listából (ha van). Ha csak önéletrajzot kérnek, az is elegendő. De írjunk mellé pár sort.
   
 3. A telefonos érdeklődésnél legyünk korrektek és célratörők, állítsuk össze előre kérdéseinket az állással kapcsolatban. Ne ijedjünk meg az üzenetrögzítőtől! Tilos telefonon pénzről beszélni!
   
 4. Az interjúra mindig a cég elvárásainak megfelelően tisztán, ápoltan, elegánsan, legalább 5 perccel korábban érkezzünk meg.
   
 5. A cégről szerezzünk meg előre minden információt, ami rendelkezésünkre állhat. (Internet, hirdetések, ismerősök, konkurencia., tudjuk hova megyünk, jól mutat, ha ismerjük a cég profilját, mi is tudjuk akkor, mit vállalunk.)
   
 6. Az interjún csak a kérdésekre válaszoljunk, és legyünk felkészültek saját kérdéseinkkel. Legyünk profik a béralkuban! Itt fontos szempont, hogy nem piaci alku, pénzéhes egyezkedés, hanem a mit érek én magamnak kérdésre kell választ kapnunk - anyagilag.
   
 7. Mindig egyezzünk meg a következő találkozó, vagy telefonhívás időpontjában, amit pontosan tartsunk be!
   
 8. Ha valami miatt nem kívánjuk betölteni az állást, azonnal szóljunk! Később a korrekt személyekre visszatérhetnek, ismeretségi körökben a megbízható embernek jó híre kel.
   
 9. Az első munkanapon ismerkedjünk össze a munkatársainkkal és tisztelettel kérjük ki segítségüket! Inkább figyeljünk, kérdezzünk, legyünk csendesebbek, de ne túl zárkózottak.
   
 10. Csak írásban kössünk munkaszerződést, legyünk tisztába a szerződés és a kollektív szerződés feltételeivel.
Az önéletrajz írás kiskátéja:

Munkaközvetítő, Tanácsadó, Fejvadász - ki kicsoda történetben?

Munkaközvetítő: alsó és középkategóriás munkakörökbe keres embereket, a munkavállalótól kér pénzt az állásajánlatokért, sajtófigyelő szolgálatot tart fenn, és direkt bejelentéseket fogad. A cégeknek ingyenes.

Tanácsadó: közép és felső kategóriás munkakörökbe keres embert, ingyenes a munkavállaló számára, a cégek fizetnek a munkatársak után. Garanciákat vállalnak, szakképzett embereket foglalkoztatnak. Hirdetnek és nyíltan tevékenykednek. Adatbázist üzemeltetnek, amibe érdemes bejelentkezni.

Fejvadász: Csak felsővezetőket keres, csábítással, széles körű kapcsolatrendszerrel, magas fokú garanciákkal. Ajánlással fogad, a cégektől kapja a honoráriumát, általában titokban tevékenykedik. Adatbázisuk zártkörű.

HarmoNet tipp: Állásbörze >>

Kulcs a béralkuhoz:

Telefonon nem illik pénzről tárgyalni, csak általánosságban. Az első találkozón a munkakör ismeretében mondjuk el bérigényünket a következő pontok figyelembe vételével:
 1. Hány órát dolgozom hetente?
   
 2. A tudásom mekkora hányadát fizeti meg a cég?
   
 3. A tudásom és érdeklődésem tudom-e itt kamatoztatni, kibontakoztatni, van-e a munkában kreativitás és fejlődési lehetőség?
   
 4. Mekkora kapcsolatrendszerre, vagy saját erőre van szükségem a munkához, mit ér ez a Cégnek?
   
 5. Mekkora összeg kell a havi megélhetésemhez és a kettő arányban áll-e egymással?
   
 6. Ezek után mondjuk el bérigényünket + 10%, amelyet a munkaadó a próbaidő idejére lealkudhat.
A próbaidő után új bértárgyalást kérhetünk, de ezt nekünk kell kezdeményezni! A kialkudott munkabér nem tartalmazza a túlórák és egyéb a munkakörhöz nem tartozó feladatok díjazását, ezekért külön bér ját. Célszerű azonban ésszerű keretek között legalább a próbaidő alatt némi túlmunkát végezni a pozíciónk megerősítése érdekében. A jutalékok, túlórák, külön feladatok díjazásáról előre kell megállapodni és a Munkaszerződésbe kell foglalni.


Alapszabály: A munkahelyeken ma már TILOS elmondani egymásnak, ki mennyit keres! Potenciális feszültségforrás. Senkinek sem kedvez.

Az álláshirdetések iránytűje - honnan tudod, hogy igaz-e vagy hamis?

Csali hirdetés:
Profi hirdetés: