Készítsünk egyéni álarcot!

Kreatív ötletek arra, hogy készítsünk egyéni farsangi álarcot magunknak! Nem kell hozzá túl sok dolog, elég egy jó olló, vastag karton, vagy egy műanyag flakon, aminek nagy sima felülete van, és egy barkácsboltban beszerezhető ceruza vastagságú bot, fogantyúnak.

Kreatív ötletek arra, hogy készítsünk egyéni farsangi álarcot magunknak! Nem kell hozzá túl sok dolog, elég egy jó olló, vastag karton, vagy egy műanyag flakon, aminek nagy sima felülete van, és egy barkácsboltban beszerezhető ceruza vastagságú bot, fogantyúnak.

A farsangi rendezvényeken sokszor kötelező a beöltözés, ám nem mindenki öltözik szívesen maskarába. A maskara helyett – jobb helyeken – elegendő, ha lornyon forma álarcot, vagy szemüveget, esetleg maszkot készítünk magunknak, estélyi eleganciánkhoz, vagy éppen a buli hangulatához illő farmerunkhoz igazodót, ezzel jelezzük, hogy mivé is változtunk át ebben a farsangi idényben.

Az álarc kivágása:


Az arcod szélességét szükségtelen megmérned, elég, ha a hüvelykujjad és a kisujjad közötti távolságot veszed alapul, ilyen méretű álarc elegendő lesz neked. Először készítsd el a mintát egy sima géppapírból, úgy, hogy a hosszát megfelezed, és az orrnál, valamint a két szemöldök között kicsit íveltre vágod, esetleg a két szemöldök közötti részre egyedi díszítést is kitalálhatsz, szívet, tollakat, legyezőt. A szemek formáját célszerű szimmetrikusra vágni, nem fontos ragaszkodni azonban a megszokott alakzathoz. A szemrés lehet virág, szív, vagy éppen más, egyedi forma is, amit ki tudunk vágni. A kész sablon tervet rajzoljuk fel a kartonra, vagy a műanyag lapra és egy vágókéssel, vagy ollóval vágjuk ki. (Kartonnak a legideálisabb a nagyon vastag rétegelt hullámkarton, például dobozkarton, aminek nagyon jó a tartása!)

Az álarc díszítése:
Készíthetünk felemás, aszimmetrikus, vagy szimmetrikus álarcot is, vagy éppen homogén díszítéssel is elláthatjuk. Válasszuk ki az álarcra felkerülő anyagokat:
- terméseket, virágokat, növényeket – (ezekkel lehetünk éppen valamelyik évszak tündére ..)
- Textildarabkákat, főleg könnyen ragasztható, jól gyűrhető fajtákat, például selymet,
- Flittereket, színes tollakat, gyöngyöket
- Mákot, búzát, vagy rizst

A felületnek azt a részét, ahol el kívánjuk helyezni a díszeket, kenjük be erős ragasztóval (például palma tex!) és helyezzük fel rá szorosan a kollázs alkotórészeit, például mártsuk a mákba az álarcot, majd tegyük félre egy picit és hagyjuk száradni (6-8 perc elég neki). A maradék részeket ugyanígy folytatva dekoráljuk ki, például a mák mellé jól illik a rizs, esetleg a mákgubó tetejének mandala formájú részével is dekorálhatjuk.
A gyűrt textíliával a flitter, és a színes tollak is harmonizálnak. Tehetünk rá színes üvegcserepeket, nemeskő-morzsalékot, de akár tükör darabkákat is, ezeket erősen fel kell ragasztani, nehogy leessenek! Az álarc széleire érdemes külön gondot fordítani, a textilt visszahajtani a hátsó oldalára, vagy éppen túllógatni rajta a díszeket.


Az álarc hátulja:
Az álarcunk hátulját is kenjük be ragasztóval, miután már készen van a teteje, és a hátlapra átfutó felületek megvannak. Vágjunk ki egy néhány milliméterrel kisebb formát a sablonunk alapján, könnyű papírból, vagy selyemből, cikcakk ollóval. Ezt tegyük úgy a hátoldalára, hogy a barkácsboltban vásárolt botot alá illesztjük, így elkészül az álarc fogója is. Ha nem akarjuk a kezünkben tartani, akkor fúrjunk rá lyukat és selyemszalaggal fogjuk hozzá arcunkhoz. A botot is betekerhetjük finom selyemzsinórral, madzaggal, kötöző szalaggal.

Az álarcunkkal azonos technikával legyezőt is készíthetünk!