Az elektrosokkról

Valamennyiünk olvasmány/film élménye az a megrázó jelenet, a "Száll a kakukk fészkére" című könyvből, amikor az elektrosokk okozta fájdalom megkeseríti a főhős életét. A HarmoNet utánajárt, mi is az elektrosokk? Létezik-e még?

Valamennyiünk olvasmány/film élménye az a megrázó jelenet, a "Száll a kakukk fészkére" című könyvből, amikor az elektrosokk okozta fájdalom megkeseríti a főhős életét.

A HarmoNet utánajárt, mi is az elektrosokk? Létezik-e még?


Igen, létezik. Nemcsak a magyar, hanem az amerikai pszichiátriai gyakorlatban a mai napig mindennapos az elektrosokk kezelés.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány munkatársa, Kovács Zsanett az alábbiakat mondta el:

- Nagyon egyszerűen az elektrosokk lerombolja és elpusztítja az elmét. Az elektrosokk - kezeléshez a nők és az idős emberek a pszichiáterek fő célpontjai, s a nemzetközi szervezet adatai szerint a halálozási arány az idősek között igen magas, minden 200-ból egy. A texasi kormány 1993-as beszámolójában úgy találták, hogy 213 páciens közül egy az elektrosokk kezelés után két héttel halt meg. Sok-sok tanulmány azt is dokumentálja, hogy az elektrosokk visszafordíthatatlan agykárosodást és emlékezetvesztést okoz. Az emlékezet és az emlékezés funkcióját igénylő szellemi képességek elvesztése gyakran pusztító hatású az ezen eljárással kezelt személyek számára.

Az elektrosokknak dokumentáltan sötét múltja van, kínzásra és az elme kontrollálására használták, az emberekbe gondolatokat ültettek, amelyek nem sajátjaik voltak, s kényszerítették őket, hogy azok alapján működjenek.

A pszichiáterek "tudományosnak" és "terápiásnak" kiáltották ki, de ez annyira kifinomult és jótékony, mint egy kőtörő kalapáccsal fejbe verni valakit. Az ECT abból áll, hogy egy 180-tól 460 voltig terjedő feszültséget küldenek keresztül az agyon, ami egy komoly görcsös rángatózást okoz, vagy egy súlyos, epilepsziával azonos rohamot idéz elő.

Miért nem elég az, ha a pácienseket a kezelés előtt tájékoztatják magáról a sokk-kezelésről, lefolyásáról és következményeiről?

- Ha a pácienseket igazán tájékoztatnák az ECT veszélyeiről, kétségkívül sokkal kevesebben adnának hozzájárulást. Ahogy egy kaliforniai pszichiáter rámutatott, csak a legönpusztítóbb emberek szeretnék agysejtjeik halálát és a folyamatos elmebéli működési zavart, amit az ECT okoz. Gyakorlatilag a CCHR úgy találta, hogy a "hozzájárulás", mint biztosíték nem működött, mivel egyes pszichiáterek - akiknek esetlegesen anyagi érdekük fűződött az elektrosokk alkalmazásához - megtehették, hogy félrevezető tájékoztatást nyújtottak a kezelésről.

Az elektrosokk terápia alapvető következménye az, hogy károsítja az agyat, az emlékezőtehetséget és a személyiséget. Ez nem "gyógykezelés ". Még egy ötéves gyermek is tudja, hogy nem szabad az ujját a konnektorba dugni. A pszichiáterek elvárják Tőled, hogy rakd be az agyad egy ilyenbe. Egyetlen civilizált társadalom sem fogadná el kezelésként a baseballütővel való fejbevágást. Ugyanezt a standardot kellene vonatkoztatni az elektrosokkra is. Az elektrosokkot nem szabadna választhatóként elérhetővé tenni.

Vélemények és tapasztalatok

- A legtöbb kórházi páciens retteg az elektrosokktól. A kórházi személyzet fáradhatatlanul szítja ezt a rettegést, hogy elérje a kívánt viselkedést. Más szóval: ez olyan, mint engedetlenségért megkorbácsolni egy gyereket. Az eredmény ugyanaz. Azonnali engedelmesség, de hosszú távon Nagy Probléma. Az idézett kutatás alapján úgy tűnik, ez a probléma több mint egy megkorbácsolt gyerek, ez egy megnyomorított gyerek."

Dr. Robert Morgan, 1966. február

- A sokkterápia sohasem épít. Kizárólag rombol, és a rombolás mértéke nem kontrollálható. Százötven évvel ezelőtt a páciens megfélemlítése vagy megvesszőzése elfogadott sokkterápia volt. Ma ezt elektromosan végezzük, és a jó eredmények körülbelül ugyanekkora százalékban születnek, együtt a csonttörésekkel és emlékezetvesztéssel, amit a megfélemlítés és a vesszőzés sohasem produkált."

Dr. Maurice Grimes, 1954

1960. decemberében Ernest Hemingway-t 11 sokk-kezelésnek vetették alá Minnesotában a rochesteri Mayo Klinikán. Három hónap múlva visszatért egy újabb sorozatra. Ezután a második kezeléssorozat után a következőket mondta az ECT-ről:

"Ezek a sokk-doktorok semmit sem tudnak az írókról, meg olyan dolgokról, mint a bűntudat, a megbánás, és hogy ezek mit tesznek velünk, mi értelme van hát annak, hogy tönkretegyék a fejemet, töröljék a memóriámat, amiből élek és megfosszanak a munkámtól? A kúra briliáns volt, de a pácienst elvesztettük. Kínos fordulat, igazán borzasztó."

Egy hónappal az elektrosokk-kezelés után és néhány napra rá, hogy elbocsátották a Mayo Klinikáról, Hemingway öngyilkos lett.

"Az egész dolog egyik eredménye, hogy nem emlékszem a kezelés előtti egy-másfél év történéseire. Az orvos biztosított arról, hogy az emlékezetem vissza fog térni, de ez nem történt meg. Egyetlen átkozott dologra sem emlékszem. Eltévedtem abban a városban, ahol három éve élek. Ha besétáltam egy épületbe, nem tudtam, hol vagyok. A saját házam környékére sem emlékszem. Azelőtt tudtam kötni, varrni, azóta úgy nézek egy szabásmintára, mint borjú az új kapura."

"A sokkterápia nem használ az agyadnak"


Dr. John Friedberg

Egy 32 éves asszonytól:

" Azután valami leütött, megragadott és úgy rázott, mintha itt lenne a világ vége. Hííí-íííj sivított keresztül a világoskéken sistergő levegőn. Minden egyes villanásra hatalmas rándulás vágott végig rajtam, hogy majd a csontjaimat törte. Tűnődtem, hogy milyen szörnyűséget követhettem el."

Sylvia Plath - Az Üvegharang

Ha a téma érdekel, a HarmoNet későbbi lapszámaiban példákat és ellenpéldákat találsz majd...