A haj egészsége - az egészséges haj

Ugyan ki ne vágyna szép, fényes, rugalmas és dús hajra? Ha ennek elérése olyan egyszerű lenne, mint ahogy a reklámfilmek ígérik, ma nem szenvednének annyian a merev, vékonyszálú, zsírosodó, töredezett vagy korpás hajtól...

Ugyan ki ne vágyna szép, fényes, rugalmas és dús hajra? Ha ennek elérése olyan egyszerű lenne, mint ahogy a reklámfilmek ígérik, ma nem szenvednének annyian a merev, vékonyszálú, zsírosodó, töredezett vagy korpás hajtól, a hajhullás vagy a kopaszodás pedig sajnos a szebbik nemet sem kíméli. Mindennek számtalan oka lehet, a hibás hajápolás éppúgy, mint az örökletes tényezők.

Ha kimerültek, fáradtak vagyunk, még a hajunk is másképp csillog, veszít rugalmasságából, sőt a testi-lelki betegségek gyakran járnak hajhullással. Ezek ellen nehéz védekeznünk, de a helyes hajápolás technikáját egy kis odafigyeléssel könnyen elsajátíthatjuk.

Fejünk éke főként a keratin nevű szaruanyagból áll, mely kedveli a gyengén savas (max. 5,5 pH) közeget, ami a fej bőrének is jót tesz. A lúg hatására viszont a hajszál színe és alakja is megváltozik. A tengervíz vagy az uszodák klóros vize – csakúgy, mint az erős napsütés - szintén megváltoztathatja a festett vagy szőkített haj színét, ezért mindig használjunk úszósapkát, a nap ellen védekezzünk sapkával, kendővel.
Sokan hiszik, hogy a gyakori, naponta történő hajmosás ártalmas. Ha enyhe sampont használunk és abból is csak babszemnyit hígítunk fel vízzel, akkor bátran moshatjuk minden nap. A sampont csak rövid ideig hagyjuk rajta és végezzünk alapos, langyos öblítést, így maradéktalanul eltávolítjuk a vegyi anyagokat, kíméljük a fejbőrt és a hajszálakat.

A gyakori mosástól - a közhiedelemmel ellentétben - nem lesz zsírosabb a haj. A zsírosodást a faggyúmirigyek túlzott működése okozza, melyet a samponok nem serkentenek, hiszen alig jutnak el a fejbőrig. Az erős és hosszantartó masszírozás a ludas, tehát legyünk óvatosak és inkább gyakrabban de kíméletesen mossunk hajat. A naponkénti mosásnál sokkal jobban árt az erős elektromos hajszárító, a túl sűrű fésű, a hajcsavaró vagy a sütővas.

Nagyanyáink azt tartották, hogy száz kefehúzástól gyönyörű, selymes fényű lesz a hajunk. Ez igaz, a hajszálakon ugyanis a kefélés hatására egyenletesen oszlik el a zsír. Ha száraz és törékeny a haj, akkor ez szinte felüdülés a hajszálaknak, de a zsíros hajúak inkább tartózkodjanak ettől a művelettől.

A saját készítésű samponok nem fognak ugyanúgy habzani, mint a boltban kaphatók, de ez ne izgasson bennünket. Nem a sok habtól lesz tiszta a hajunk!


Csalánsampon

A csalánlevél kitűnő hatással van a korpás hajra, szabályozza a fejbőr zsírtermelését, így a zsíros hajra is ajánlható, mindemellett megelőzi a hajhullást.
·500 gramm csalántinktúra
·10 gramm hamuzsír
·750 ml desztillált víz
·50 gramm káliszappan

A desztillált vizet forraljuk el, és oldjuk fel benne a káliszappant, majd adjuk hozzá a hamuzsírt. Ezt az oldatot főzzük 20-25 percig, míg a felére besűrűsödik. Lehűlés után keverjük hozzá a gyógynövénytinktúrát, ha nehezen elegyedne, állandó kavargatás mellett újra melegítsük fel. Tegyük jól záródó tégelybe, több alkalommal is felhasználható.

A kellékek a gyógynövény-szaküzeltekben, drogériákban beszerezhetők. Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanazt a fajta gyógynövényt használjuk. A csalán helyett természetesen másféle gyógynövény is használható a haj típusának megfelelően, az elkészítés receptje azonos.

·Zsálya - enyhe gyulladások ellen. A túlérzékeny vagy korpás haj kiváló ellenszere.
·Kamillavirág - zsírosodó hajra. A szőke hajat enyhén világosítja.
·Oroszlánszájvirág - Csökkenti a korpásodást, fiatalítja a hajat.
·Rózsavirág - Selymes fényt kap a haj, egészségesen tartja a hajszálakat és a fejbőrt.
·Búzavirág - Száraz, túlérzékeny fejbőrre, szürkülő hajra.

A gyógynövényforrázatok nagyon jó hatással vannak a hajra, javítják szerkezetét, serkentik a hajhagymák működését. Mosás után végezzük a forrázattal az öblítést, s utána hagyjuk magától megszáradni. Az enyhén savas hatású öblítők jól eltávolítják a szappan- és mészmaradványokat.

Borsmenta hajvíz

Minden hajtípusra ajánlható. Megnyugtatja, tisztítja a viszkető fejbőrt, serkenti a vérkeringést.
·1 csésze gyümölcsecet
·2 csésze víz
·1 marék szárított borsmenta

A hozzávalókat összeöntjük, lassú tűzön kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Hajmosás után dörzsöljük be a még nedves fejbőrbe, nem kell kiöblíteni.

Gyógynövények gyűjtésére napjainkban már nem érdemes vállalkozni.
A szántóföldek, rétek szélén a gyógynövények igen szennyezettek, nehézfémtartalmuk magas. Inkább a gyógynövényszaküzletekben kapható, szigorúan ellenőrzött minőségű növényeket válasszuk.

forrás: vital