Fácán Jutka módjára

A fácánokat megtisztitjuk, részeire bontva kb. 2 liter vízbe tesszük fõzni. Fûszerezzük sóval, szemes borssal. Mikor a habját feldobta lehabozzuk. Hozzáadjuk a leveszöldségeket, a sárgarépát, gyökeret, zellergumót és a levelét, zöldborsót, vöröshagymát, kelkáposzta levelet. Addig fõzzük, míg a hús majdnem megpuhul és a csontról le lehet fejteni.

Hozzávalók:
2 fácán melle és combja,
só, szemes bors, ízlés szerint,
3 db sárgarépa,
1 db gyökér,
1 db zellergumó, zeller levél,
15 dkg zöldborsó,
1 nagy fej vöröshagyma,
1-2 kelkáposztalevél,
2 dl tejföl,
2 kanál liszt,
1 kanál mustár,
fél tubus tejszínes krémsajt,
szerecsendió, só,
15-20 dkg kemény sajt reszelve,
5 dkg vaj.


Elkészítés:
A fácánokat megtisztitjuk, részeire bontva kb. 2 liter vízbe tesszük fõzni. Fûszerezzük sóval, szemes borssal. Mikor a habját feldobta lehabozzuk. Hozzáadjuk a leveszöldségeket, a sárgarépát, gyökeret, zellergumót és a levelét, zöldborsót, vöröshagymát, kelkáposzta levelet. Addig fõzzük, míg a hús majdnem megpuhul és a csontról le lehet fejteni. Ekkorra már a zöldségek is puhák. A levest leszûrjük és csigatésztával kínáljuk majd. A húst lefejtjük a csontról és tepsibe vagy tûzálló edénybe rendezzük.A leszûrt zöldségeket botmixerrel pépesre zúzzuk. Hozzákeverünk 2 dl tejfölt és 2 kanál lisztet. Ízesítjük kevés mustárral, krémsajttal, szerecsendióval, ha szükséges utánsózzuk és a fõtt fácánhús tetejére símítjuk, beborítjuk jó vastagon reszelt sajttal, tetejére vajdarabkákat teszünk. Elõmelegitett sütõben 25-30 percig sütjük, míg a sajt szép arany sárga nem lesz. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával nagyon finom.