8 durva tévhit az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozásról alkotott elméletek gyakorlatilag naponta dőlnek meg. Hogy miből és menynit kell fogyasztanunk, vélhetőleg már a profik sem tudják követni. Sejtjük azonban, hogy mi az, amit jobb, ha elkerülünk, mik azok az ételek, amiket nem szedhetünk tányérunkra. A biztos pontokat gyűjtöttük csokorba.

Hangyányi zavar
Edd meg ezt. Ne edd meg azt. Az egészséges étkezés szabályai egyre bonyolultabbnak tűnnek. De a tökéletesen kiegyensúlyozott étrend egyszerűbb, mint gondolnád.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen mit is eszik. Az élelmiszereken szereplő termékinformációk pedig, még azok számára is, akik megpróbálják kiböngészni - a legújabb kutatások szerint - szinte teljesen érthetetlenek.


Az elmúlt tíz évben a gyártók egyre több információt közölnek a termékeikről: a színezésről, a vitamintartalomról, ízesítésről, víz- , zsír- és rosttartalomról, cukor- és keményítő-mennyiségről. Ezzel az volt az elsődleges cél, hogy lehetővé tegyék a vásárlók számára az egészséges választást, de a gondok ettől még nem oldódtak meg. Kutatók megkérdeztek vásárlókat arról, hogy mennyire veszik hasznát ezeknek az információknak, és azt találták, hogy ötből alig egy ember jut el odáig, hogy az alkotóelemek listáját is elolvassa - szerencsére a tudatos váráslók száma azért évről évre nő -, de a tápérték listáját már nem. Nők és férfiak közül csak tízből egy személy az, aki mindent elolvas a termékinformáción.

HarmoNet tipp: Táplálkozási tippek vega mamáknak >>

Általános a zűrzavar abban a tekintetben, hogy ezek az adatok mit jelentenek. A legtöbbeknek a mértékegységek megértésével támadt gondjuk, és nagyon keveset értette abból, hogy mi a kalória és az energia.

Kevesebb info, több tudás?
A kutatás azt mutatja, hogy információ túláramlás van ebben a tekintetben is. Addig, amíg az embereknek kevesebb termékinformációval kellett megbirkózniuk, nyugodtabban merték magukat rábízni a gyártóra.

Hosszú idővel ezelőtt egyszerű szabályok uralkodtak. A zöldség egészséges, a cukorral készült termékek viszont nem. De ez már soha többé nem igaz. Újabb és újabb elméletek születnek arról, hogyan is kellene táplálkoznunk, és mind ellentmond az előzőnek, és olyan élelmiszeralkotót javasol, amely benne szerepel egy sohasem hallott egy esőerdei törzs étlapján, és akik hírét sem hallották a ráknak.


Egységes recept ugyan nincs, és görcsösen ragaszkodni sem különösebben érdemes ilyen-olyan metódusokhoz. Az egészség megőrzéséhez a valamennyiünk által ismert jó tanácsokat viszont érdemes megtartani és mód, hogyan éljük velük nagyon egyszerű: a józansággal és mértékletességgel.

HarmoNet fórum tipp: Vegák klubja >>

(Képek: piqs.de)