Circumcisio avagy körülmetélés

Az Értelmező Kéziszótár szerint a körülmetélés a következőt jelenti: az ókor sok népénél előforduló szokás, amely abban áll, hogy a férfi nemző szervének belső bőrét nagy részben lemetszik. Megvolt a régi egyiptomiaknál, feniciaiaknál és hébereknél. Magvan még ma is a zsidóknál és mohammedánoknál.

Az Értelmező Kéziszótár szerint a körülmetélés a következőt jelenti: az ókor sok népénél előforduló szokás, amely abban áll, hogy a férfi nemző szervének belső bőrét nagy részben lemetszik. Megvolt a régi egyiptomiaknál, feniciaiaknál és hébereknél. Magvan még ma is a zsidóknál és mohammedánoknál. Az utóbbiak a körülmetélést a 13-ik év betöltése után, a zsidók nyolc nappal a gyermek születése után szokták elvégezni. Valószínű, hogy a különböző népeknél más-más képzetek adtak alkalmat a szokás meghonosodására. A zsidóknál különösen nagy jelentőségre tett szert a bibliai elbeszélés folytán (Mózes, I. 17. fejezet), amely szerint a körülmetélés a szövetségnek a jele, amelyet isten Ábrahámmal kötött.

Bizonyos, hogy a prófétáknál az emberi szív tisztátlanságának eltávolítását jelentette (Jer. 4, 4. 9, 25). A középkori zsidók közül némelyek az önmegtartóztatás jelének tekintették. Az intézmény eredetére nézve eltérők a vélemények, csak annyi bizonyos, hogy nem egészségi okokból hozták be.

A nők “körülmetélése”
Már az ókori Egyiptomban is végeztek kőkéssel körülmetélést, de napjainkban is fennmaradt a szokás, mely szerint a fiúgyermekek péniszének fitymabőrét részben, vagy teljesen eltávolítják. Bizonyos természeti népeknél ezt teszik a lányok csiklójával, illetve a nagy szemérem ajkak egy részével is. A műtét értelméről sok felfogás létezik. Némelyik szerint a közösség érdekében tett szimbolikus emberáldozatról van szó, mások higiénés szempontokat emlegetnek. A nőknél egyértelműen az orgazmusra való képesség elvesztését jelenti.

Orvosi eltávolítás
A fiú gyermekeknél korán előbukkanhat a fitymaszűkület valamilyen típusa. Ha a szülő, vagy a gyermek a fityma alatt gyulladást, váladékozást észlel, kapcsolatban lehet azzal, hogy a fityma alatti részt nem tudja megfelelően tisztán tartani, például, mert nem tudja az előbőrt hátrahúzni, vagy ez nagyon fájdalmas. A fitymabőr szűkületén kívül összenövés, vagy a bőrt a hímvessző törzséhez kapcsoló kantár rövid volta is oka lehet ezeknek a problémáknak. Urológiai sebészeten rövid, egyszerű műtéttel tudnak a gondon segíteni. Legtöbb helyen ambuláns keretek között, befekvés nélkül megoldható a "körülmetélés". Egyébként a körülmetélés mellett szól egészséges fiúknál is a higiéniai szempontok mellett az, hogy segíthet a korai magömlés megelőzésében.