A zsidó hagyomány farsangi étkei

A zsidó hagyomány szerint minden szökőévben 13 hónap van. Ilyenkor Ádár hónapból van kettő. Purim ünnepét a második Ádárban tartják meg. Az első Ádár hónapban csak " kis Purimot" tartanak, emlékezésül az igazira. Ilyenkor különleges édességeket, süteményeket sütnek. Ezeknek receptjeiből adunk ízelítőt, vallásra való tekintet nélkül, jó étvágyat kívánva minden olvasónknak...

A zsidó hagyomány szerint minden szökőévben 13 hónap van. Ilyenkor Ádár hónapból van kettő. Purim ünnepét a második Ádárban tartják meg. Az első Ádár hónapban csak " kis Purimot" tartanak, emlékezésül az igazira. Ilyenkor különleges édességeket, süteményeket sütnek. Ezeknek receptjeiből adunk ízelítőt, vallásra való tekintet nélkül, jó étvágyat kívánva minden olvasónknak.

Hámán-füle Izraeli módra
hozzávalók a tésztához: 6 pohár liszt, 1 tejföl, 20 dkg margarin, 1 pohár cukor, 1 sütőpor, 4 tojássárgája, 1 citrom héja lereszelve, csipetnyi só

A hozzávalókat egy tálba tesszük, és addig keverjük őket, amíg egyenletes masszát nem kapunk. A masszából kis háromszög alakú táskákat formázunk, amiket megtöltünk a töltelékkel. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük őket.

Hozzávalók a mákos töltelékhez: 1 pohár mák, 1 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. A hozzávalókat egyenletesen összekeverjük.

Hozzávalók a diós töltelékhez: 2 pohár darált dió, 2 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. Ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.

Hámán-füle keleti szokások szerint
hozzávalók: 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 3 pohár liszt, olaj a sütéshez, méz vagy cukorszirup

A tojásokat felverjük és hozzátesszük a sót, a cukrot, a lisztet és 3 evőkanál vizet, majd masszává keverjük. Vékony tésztává nyújtjuk, félköröket szaggatunk belőle, fül alakúra formázzuk. A füleket forró olajba dobjuk és mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Mézzel vagy cukorsziruppal leöntve tálaljuk. A tésztába víz helyett használhatunk rózsavizet vagy édes, fehérbort.

Cukorszirup
Hozzávalók: 2 pohár cukor, 1,5 pohár víz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál rózsavíz

A cukrot, a vizet, és a citromlevet felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, kis lángra vesszük, és 5 - 10 percig főzzük, hogy sziruppá sűrűsödjön. 1 - 2 perccel az elkészülés előtt hozzáadjuk a rózsavizet. Ha a szirup teljesen kihűlt, ráönthetjük a süteményre.

Smálcbájgli
Hozzávalók: 8 tojás, a tojásokkal egyenlő súlyú liszt, egy kevés cukor, egy tyúk has-hája

A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kiolvasztott has-hájat, majd a tésztából egy vastagabb hurkát sodrunk, és azt egy cserépedényben lassan kisütjük. Ez a tésztaféle, a purimi sütemények alá tett tartó, és a hagyományt nagyon tisztelő családok erre helyezve küldik egymásnak süteményeiket.


K. Koch