Megtalálták a T-Rex legrégebbi ősét

Egy német-brit kutatócsoport felfedezte a Tyrannosaurus rex legősibb rokonát a londoni Természettudományi Múzeum gyűjteményében.

A koponyakövületet több mint száz éve ásták ki a brit Gloucestershire grófságban, azóta azonban nem sikerült pontosan elemezni. Az ős dinoszaurusz mintegy három méteres lehetett, méretében alulmaradt tehát a T. rexszel szemben, fogai azonban éppoly hegyesek voltak.
 
A Proceratosaurus elnevezésű állat mintegy 100 millió évvel korábban élhetett, mint ismert unokaöccse: az immáron pontos elemzésnek alávetett koponya ugyanis 165 millió évesnek bizonyult. A múzeum kilencmillió kövületet őriz, a hír az ottani szakembereket is meglepetésként érte.

 
A 30 centiméteres kövület Európa egyik legjobban megőrződött dinoszaurusz koponyája - nyilatkozta a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint Oliver Rauhut, a Bajor Őslénytani és Földtani Állami Gyűjtemény munkatársa, aki maga is részt vett a munkálatokban. A fogak, az állkapocs és a koponya a múzeum közlése szerint megszólalásig hasonlít a rettentő T. rexére. A kövület fontos információkat szolgáltat a ragadozó dinoszauruszok e rémisztő csoportjának korai evolúciójáról.
 
A koponya igen törékeny, ezért még mindig nem távolították el róla teljes mértékben a kőzetet. CT segítségével azonban a kutatók háromdimenziós képet alkottak róla, és így tudtak szert tenni új ismeretekre, amelyeket a Zoological Journal of the Linnean Society című folyóiratban írtak le.
 
Rauhut szerint ez még biztosan nem az utolsó meglepetés a dinoszauruszok világában, valószínűleg a T. rex számos rokona vár még felfedezésre.