Munkaváltás válságban? Menni vagy maradni?

Életünk során nem egyszer merül fel ez a kérdés. Napjainkban, a válság idején nem ajánlatos feladni munkánkat, ha még nincs új kilátásban. De ne higgyük, hogy ilyenkor örülni kell annak, ami van, még akkor is, ha nem ott a helyünk. Lássunk néhány tanácsot, mely segít meghozni a döntést.

Ezen a területen is legyünk őszinték önmagunkhoz
Tegyünk fel egy pár kérdést, és próbáljuk kívülről, objektíven nézni a helyeztet ahhoz, hogy tényleg a megfelelő úton induljunk el, avagy maradjunk jelenlegi munkánknál, ha nem tarthatatlan a helyzet.

Csak azért, mert a gazdaság hanyatló szakaszában van, nem muszáj mindenáron mostani állásunkhoz ragaszkodni. Érdemes leírni az alábbi kérdésekre adott válaszainkat, majd józanul mérlegelni, mit is tegyünk.

Munkakörnyezet
Milyen a munkahelyi légkör a gazdasági nyomás következtében – még mindig kellemes, ha az volt az elején? Milyen mértékben tudunk együttműködni kollégáinkkal, kedveljük-e őket? És a főnökkel milyen a kapcsolatunk? Hogyan indulunk mindennap munkába – egy gombóccal a torkunkban? Gyakran nézegetjük az óránkat, hogy mikor mehetünk már végre haza?


Nyilvánvaló, hogy ha nem szeretjük munkahelyünket, azt a külső szemlélő is észreveszi, természetesen a kollégák is, és így ők sem szeretnének velünk együtt dolgozni. De ami igazán ártalmas, hogy ez a helyzet mindhárom szinten (fizikai, érzelmi, szellemi) romboló hatással van ránk. Ilyen helyzetben legjobban tesszük, ha azonnal elkezdünk új állás után nézni. Ha már csak gondolatban nem vagyunk a sok szempontból nem kedvelt munkahelyen, sokkal jobban érezzük magunkat.

Sokkal könnyebb úgy munkát találni, ha még alkalmazásban vagyunk, mivel nem látszunk kétségbeesett munkakeresőnek. Kedvezőbb fizetést/juttatásokat kaphatunk, ha nem vagyunk anyagilag kiszolgáltatott helyzetben.

Fizetés
Amennyiben nem lennénk megelégedve fizetésünkkel, közelebbről kell megvizsgálni a helyeztet. Összhangban vannak az elvégzett feladatok és a gazdasági helyzet miatt kialakult változások? Ne gondolkodjunk úgy, hogy hálásnak kellene lennünk azért, hogy van bármilyen munkánk. Ha a cég válságban lenne, mindenkit egyenlően érintenek a megszorítások, vagy csak az alsóbb pozíciókat betöltő dolgozókat? Ha a vezetők fizetését nem csökkentik, a beosztottakét sem kellene. Ha ez lenne a helyzet, érdemes továbbállni.Előremenetel

Van-e lehetőség továbblépésre, vagy nagyon úgy néz ki, hogy jelenlegi pozíciónkból fogunk nyugdíjba menni? Ha lennének lehetőségek, tudunk-e róluk? Érdemes utána nézni, kérdezzük meg a személyzeti osztályt. Azt sem árt tudni, van-e keret továbbképzésekre. Számos cég fizet különféle továbbképzéseket, mely egy nagyszerű lehetőség, hogy kikerüljünk az esetleges nyomasztó helyzetből.

Összegzés
Ha csupán jelenlegi munkakörünkkel van gond, de a céget szeretjük, először nézzünk szét, milyen lehetőségek vannak házon belül, még akkor is, ha nem egy magasabb pozíciót jelentene a váltás. Sok esetben egy munkahely változtatás olyan hatással van, mint a pihenés. Bárhogy is döntünk – megyünk vagy maradunk – ne adjuk fel jelenlegi állásunkat.

Ha saját vállalkozásba kezdenénk, várjunk addig, amíg a terv már kristálytiszta, és a szükséges anyagi fedezet is a birtokunkban van.

Dékány Márta
Képek: piqs.de