Szerencsehozó vega étkek szilveszterre (Recepttel!)

A hagyomány szerint az év utolsó napjaiban, szilveszter estéjén, és az év első napján, egyesek szerint, első hetében szerencsehozó, gazdagító ételeket kell ennünk. Ilyenek a pénzt, tallérokat idéző növényi ételek, pl. a bab, a lencse, de a csírák is korong alakban végződnek. Más tájakon ilyen szerencsehozó még a rizs is, amit esküvőkkor szórnak a boldog pár elé.

Amit pedig ne fogyasszunk az a hús. Főként a csirke, pulyka, a kapirgáló szárnyasok, hiszen kikaparjuk a szerencsénket. Helyette a tallér-szemes, gazdagító, szerencsehozó étkeket javasoljuk!

Avokádós csírasaláta magvakkal
Élnek az ételeink. Legalábbis a csírasaláták mindenképpen.
Nagyon komplett az összeállítását illetően, vagyis minden van benne, ami kell.
A rossz nyelvek szerint azért így áll össze, mert abból készült, amit épp találtunk a konyhában, de ez csak részben igaz, hiszen nálunk VegaFood konyhában minden megtalálható ami az egészséges és komplett táplálkozáshoz csak kell...

Hozzávalók (4személyre):
Mungóbab csíra:               4marék
Árpa csíra:                         4marék
Avokádó:                             3db
Sajt:                                    30dkg
Mandula egész:                 2marék
Mogyoró egész:                 2marék
Oliva olaj:                            1,5dl
Asafoetida:                         1kk

Elkészítés:

A mindent bele elv érvényesül, vagyis igazából mindent csak össze kell raknod. Persze jó, ha betartod az alábbi sorrendet, de egyszerűen készül.
Pucold meg az avokádót, majd vágd 1,5x1,5-es kockákra. Utána tégy ugyanígy a sajttal is.
Aztán egy edényben keverd el az olívaolajban az asafoetidát (hagyma helyett), majd egy másik edényben mindent önts össze, és utána borítsd rá az egész olajos cuccot.

Tipp: Bár nem muszáj, de az összekeverés után mégis csak jót tesz neki egy fél óra állás, majd egy újabb keverés, hogy kicsit összeszokjanak az ízek...     

Vegán paradicsomos babsaláta
Hozzávalók:
8 dkg paradicsom
8 dkg sárgarépa
2 dkg kígyóuborka
16 dkg fejtett bab - lehet mirelit vagy konzerv, de a legjobb, ha előző este beáztatod és másnap főzöd
1 evőkanál olívaolaj
1 csipet feketebors
1 csipet himalaya só - bármilyen sóval pótolható 

Elkészítése:
A paradicsomot vágd nyolc részre. A sárgarépát durvára reszeld le, a kígyóuborkát kis kockára vágd. A fejtett babot főzd meg, amelyet már előző este beáztattál. Ha már puha, egy picit várj, hogy kihűljön majd az alkotókat egy tálban keverd össze. Tetszés szerint egy fél citrom levét is rácsavarhatod.

Mungóbab leves, zöldborsóval és répával (dhaal)
Hozzávalók (4 személyre):
Sárgarépa:                              30dkg
Zöldborsó:                               30dkg
Napraforgó olaj:                       0,3dl
Mung dhal felezett sárga:        13ek.
Ánizs:                                        0,3kk.
Asafoetida:                               0,3kk.
Babérlevél                                  1db
curry:                                          0,3kk.
Fahéj, őrölt:                               0,3kk.
Feketebors őrölt:                      0,3kk.
Kurkuma őrölt:                           0,3kk.
Pirospaprika őrölt:                    0,3kk.
Római kömény egész:               0,3kk.
Só:                                               3kk.
Gyömbér egész:                    két hüvelyknyi  (egyébként ez a kedvenc mértékegységem :)
Hegyes erős paprika:            két hüvelyknyi
Víz:                                                4l
 

Elkészítés (Dhál minőségétől függ)
Tedd fel forrni a vizet, mikor forr, tedd bele a sót és a dhalt. Rakjál rá egy fedőt és kislángon főzd addig, míg kissé szét nem fő benne a dhál. Ez 15-perctől akár 50-is lehet, attól függően, hogy milyen típusú dhálod van. Ha meg van, rakd bele a zöldségeket. (természetesen a répát előbb nem árt felkarikázni, vagy más formára vágni...)

Ezután jön a dhál lelke, a chons (ejtsd: csonsz, vagyis egy fűszeres alap). Ezt úgy kell elkészítened, hogy reszeld le az egész gyömbért és a hegyes erős paprikát is, majd egy edényben forrald fel az olajat.

Vigyázz, hogy meg ne égesd, mert akkor nem lesz olyan ízletes.
Szóval a forró olajba először szórd bele az egész fűszereket (jelen esetben: Ánizs, római kömény), és kevergetés mellett, 4-5 másodpercig pörköld őket. Ez után, dobd rá a zöldfűszereket (babérlevél, curry, a reszelt gyömbért és a reszelt paprikát is), majd így pörköld az egészet kevergetés közben kb. 30 másodpercig. Aztán öntsd rá a porfűszereket, de ezekkel csak 1-2 másodpercig pörköld a cuccot.
Na és mikor kész a chons, akkor ezt kell hozzá öntened a kissé szétfőtt mung-dhálhoz és kész is.

Tipp: Napraforgó olaj helyett használhatsz olíva olajat, vagy gheet (tisztított vaj) is a chons elkészítéséhez... Ja, és a chonsot kis lángon csináld, különben megégnek a fűszerek és egy kesernyés mellék íze lesz a levesnek!

Ha nem tudod otthon elkészíteni ezeket, vagy az újesztendőben a munkába visszatérve gondot jelent a főzés, válaszd a legfinomabb hazai ételszállítót, ízletes és tápláló ételeiket - VegaFOOD, mi is ezt esszük!

www.vegafood.hu