Malacsült pezsgős lilakáposztával, rozmaringos burgonyával

Teljes, finom, és laktató szilveszteri vendégváró.

Hozzávalók (4 személyre):
80 kg bőrös malackaraj csonttal
1 kk. őrölt majoránna
1 fej vöröshagyma
2 db baberlevel

Elkészítés: 
A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kockásra) bevágjuk, hogy jól lehessen majd szeletelni. A bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. A húst megspékelhetjük fokhagymadarabokkal is. Letakarva, a hűtőben, 1 napig pihentethetjük.

Másnap a sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, tepsibe tesszük, rátesszük a húst, kevés vizet öntünk alá és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben gyakran megkenegetjük a sörbe mártott szalonnával (ettől lesz piros és ropogós a bőre), és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen rá a tepsire. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el.

A lilakáposzta hozzávalói: 1 fej lilakáposzta, 2 db vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 db alma, só, cukor, köménymag, ecet, 2 pohár pezsgő.


Elkészítése: Olajban a cukrot barnára pirítjuk. Hozzátesszük az őrölt köménymagot, szeletelt vöröshagymát, ecettel es a pezsgő felével felöntjük. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott lilakáposztát, majd fedővel letakarva puhára pároljuk. A párolás végén almacikkeket teszünk bele és a maradék pezsgővel összefőzzük.

Rozmaringos burgonya

Hozzávalók:
80 dkg burgonya
4 evk. vaj
4 ágacska rozmaring
½ tk. bors
1 tk. só
30 g fűszervaj

Elkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, kefével átdörzsöljük, es gerezdekre vágjuk. A rozmaringot lezuhanyozzuk és konyhai papírtörlőn megszárítjuk.
A vajat megolvasztjuk, a burgonyákat beletesszük, aranysárgára sütjük. Hozzákeverjük a rozmaringot. Sózzuk, őrölt borssal megszórjuk és 150°C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

A fűszervajat megolvasztjuk és a megsült burgonya tetejére öntjük.

(Fotó: pandi 040 - silvester 10; JimboJones - spanferkel)