Mire figyelünk leginkább ismerkedéskor?

Az első találkozásnál, az első pillantásnál rögtön kialakul egy alapvető rokonszenv, esetleg közömbösség, vagy ellenszenv. A rokonszenvet később talán sikerül barátsággá, vagy párkapcsolattá alakítanunk, vagy marad minden a régiben. De min múlik mindez?

A globális látvány – tetszik, vagy nem?
Első benyomás, és amit akár néhány másodperc alatt megszemlélünk a másikon, ezek adják azt a bizonyos első impulzust. Ennek 3 fő összetevője:

Külső megjelenés – a testmagasság, bőrszín, haj- és szemszín, életkor, öltözködés – ebből máris levonjuk a következtetést a kulturális háttérről. (Nagyon félrevezető lehet!)

Stílus és viselet: Az apróságok összessége. A hajviselet, a smink, a kiegészítők, a divatstílus, amiből a társadalmi helyzetre és a munkakörre-szabadidős tevékenységekre következtetünk.

Testtartás: Mindaz, ahogy az illető saját magát „viseli” a világban. A szleng nagyon jól megmutatja, hogy milyen jellem rejtőzik a testtartások mögött. A „babkaró”, vagy a „karót nyelt” esetleg a „hanyag tartás” nagyon jól kifejezik a testtartásban rejlő jellemvonásokat. A testtartásból ugyancsak kiderül, hogy mennyire tiszteli a környezettét az illető, vagy mennyire ura, vagy áldozata a helyzetnek.
 
 

Amit a részletes megfigyelés mutat meg

6 olyan dolog van, amit a részletes megfigyelés, az együtt töltött idő alatt alakít ki bennünk – és rólunk! – komplex vélemény:

Mozdulatok, gesztusok: ha a tévét lehalkítjuk, a gesztusok akkor is árulkodnak arról, milyen jelenet zajlik épp a filmen – hát még ha a hangokat is hallhatjuk! Mindenkinek van egy csak rá jellemző mozdulat készlete. Ugye milyen érdekes megfigyelni egy kisgyereket, akiben felfedezni véljük a „nagypapa fejbólintását”, noha a kicsi akár nem is ismerte az öreget.

Arckifejezés: Ez az a dolog, ami egy arcdiagnosztának iszonyú sokat elárul –de a laikusnak is rengeteget. A ráncok, a fogazat, nagyon meghatározzák, milyen az alapvető arckifejezése az illetőnek. A harag, a bánat, vagy a vidámság ráncai ülnek az illető arcán, vagy a dacé, az agresszióé? Az alapvető érzelemvilág kiválóan kiderül ebből.

Szemmozgások:
A szemünkkel sokkal több infót adunk-kapunk, mint az összes többi érzékszervünkkel. A hangulatok illetve a pihentség-fáradtság, valamint a stressz szint látszik a szemek állapotából. A szerelmesek pillantása, vagy az irigy, esetleg a „gyilkos pillantás” kifejezetten ismert képek. A hazug ember gyakran igyekszik elkerülni a szemkontaktust, míg a stressz alatt álló ember szeme alsó harmadában a fehér rész egyre jobban láthatóvá válik. 
Hanghordozás: A hangsúly, a hanghordozás, a hangszín nagyon fontosak. Árnyalják az egész testbeszédet, és gyakran ezen áll, vagy bukik az egész folyamat. Vannak olyan kutatások, melyek azt állítják, hogy a testmagasság és az életkor is meghatározható a hangszín alapján. A beszéd dinamikája, tempója azt is elárulja, érzelmileg hogy viszonyulunk a témához.

Szaglás, ízlelés: Nem csak a kutyák-cicák, de az emberek is érzik egymás illatát, noha ezt igyekszünk parfümökkel és más illatanyagokkal folyamatosan leplezni. A mirigyeink attól még dolgoznak, s érezzük a másik illatát, izzadtságát, szájszagát. Egyesek ezt kellemesnek, mások bántónak érzik. A szerelmesek egyik fő ismeréve, hogy beleszagolnak egymás nyakába.

Hol lesz a randi?
A másik észlelése nem csak abban nyilvánul meg, amit és ahogy teszünk, hanem az is fontos összetevője, hogy hol történik mindez. Hogyan alakítja ki valaki a saját környezetét, vagy hogy választ magának környezetet.

Környezet: A találkozó helye, a szoba, a lakás, amit magunknak berendezünk, vagy a helyszín amit üzleti tárgyalásunkhoz kijelölünk, mind jellemez bennünket. Az időjárás, a hőmérséklet, a bútorzat mind-mind befolyásolják a kialakult képet.

A testi érintkezés adta benyomások –  az energetikai lenyomat
Vannak olyan kapcsolatok, melyekben nem megengedett – vagy csak felszínesen, rövid ideig – a testi érintések. A kézfogás a legtöbb, ami egy üzleti viszonyba belefér – mégis néha tovább megyünk, megérintjük egymást. Ezek az apró jelzések többet megmutatnak nekünk, mint a puszta megfigyelések.

Érintések: Azt jelzik, hogy mennyire vagyunk közeli viszonyban egymással. Az érintések mindig érzelmeket fejeznek ki. A pofon a dühöt, a simogatás a szeretet – ám mindkettő az érintések kategóriájába tartozik.

Testfunkciók: A légzés üteme, a szívritmus, a vérnyomás, a bőr tónusa az izzadás, a test hő, a testnedvek változása jelzik fizikai és idegi állapotunkat.

Belső  jelzések, „rezgések”: Ezek azok a bizonyos „áramütések”, melyek például a szerelmeseket átjárják amikor először érintik meg egymást, vagy az a „zsigeri taszítás” amit egy végtelenül ellenszenves emberrel szemben érzünk. Ha ilyenkor tudatosítjuk magunkban ezt az érzést, lehet, hogy tetten érhetjük egy korábbi kapcsolatunk lenyomatát.

Amikor a másik testi jeleit képesek vagyunk összességében is felmérni és így, részeire bontva is értékelni, akkor analizálhatod testbeszédét, illetve azt, hogyan is viszonyultok egymáshoz. Saját testbeszédedet is nagyon jó tanulság megfigyelni. Jó alkalmat kínálhat erre például egy végigfotózott buli, ahol a különböző testbeszéd-elemeinket nagyszerűen „dokumentálja” a fényképezőgép. Vizsgáljuk meg ne csak társunkat, barátunkat, de legelsőként saját magunkat is ezzel a szemmel.

A cikk megírásában Susan Quillam Testbeszéd című könyve segített nekünk