Beltéri vadászterület ragadozómadaraknak

Természetvédők kérték a német földműveseket, hogy nyissák meg pajtáikat a ragadozómadarak előtt, így védve meg az állatokat a zord tél okozta éhenhalástól.

Az állatvédők szerint a madarak egyre kevesebb zsákmányt találnak a hótakaró alatt, ezért be kell engedni őket a csűrökbe és pajtákba, hogy ott szabadon vadászhassanak az egerekre.

A ragadozómadarak helyzete ebben az évben drámai módon rosszabbodott, mivel jelentősen csökkent a szabadban élő egérállomány - közölte Olaf Strub, a németországi Természetvédelmi Szövetség (NABU) szóvivője. A biológus szerint ha ezt a kevés egeret ráadásul a hótakaró alatt kell megkeresniük, az a gyöngybaglyok, kuvikok, macskabaglyok és egerészölyvek éhenhalásához vezethet.


Különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból a gyöngybaglyok, mivel ellentétben más állatokkal, nem rendelkeznek megfelelő zsírtartalékokkal, ezért folyamatos zsákmányellátásra és vadászatra van szükségük. "Ezek a madarak ebből a célból gyakran repülnek be különböző épületekbe is" - tette hozzá Strub.

Az elmúlt évben februártól márciusig a fagy és az olvadás közti váltás időszakában drámaian csökkent az egérállomány. A zsákmányállatok hiánya miatt az egerészölyvek, macskabaglyok, kuvikok és vörös vércsék állománya megcsappant, a költések száma nagyon alacsony volt - mondta el Strub.

A pajtabeli vadászat több előnnyel is bír a termelők számára, hiszen a madarak ingyen, mindenféle mérgektől mentesen és megbízhatóan tizedelik meg a rágcsálók számát a mezőgazdasági épületekben.

A baglyok ismert költőhelyeinek környékén a gazdák bizonyos területeket megszabadítanak a hótól, és ott szénát, szalmát illetve különböző magvakat helyeznek el, hogy ezzel csalogassák oda az egereket, amelyek majd a ragadozómadarak zsákmányául szolgálnak.