Pirospozsgás arc helyett fájó bőrpír? Ismerd fel időben!

A kipirosodott arc sokak számára a kicsattanó egészség jele. Van azonban olyan "piros arc" amire már inkább a vörös árnyalat illik. A pórusok kitágulnak, értágulatok jelennek meg az arcon, az orr megnagyobbodik és jellegzetesen vörössé válik. Ilyenkor nem is sejtjük néha, hogy ezek a tünetek a rosacea nevű gyógyíthatatlan bőrproblémára vezethetők vissza.

Rosacea
A rosacea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető állapot. Fiatal felnőttkorban kezdődik, tipikus esetben a 30. és 40. életkor között. Különösen gyakran lép fel a szőke hajú, kék szemű, világos bőrű embereknél. Ha elég korán megtörténik a probléma felismerése, lassítható a csúnya arcvörösség kialakulása. Kezdetben a vörösség csak néhány óráig marad meg az arcon és az orron, később tartóssá válik. A legkisebb véredények kitágulnak és láthatóvá válnak az orca, az áll és az orr bőrén. Később az arcon csomócskák és pörsenések fejlődnek ki.

Télen bőrünk a zord időjárásnak van kitéve, tavasszal viszont a hirtelen napfénnyel kell vigyáznunk. Ilyenkor a kipirosodott arc sokak számára a kicsattanó egészség jele. De másoknál ezek a jelek bőrproblémára vezethetők vissza.Altípusok

A rosaceának eltérő megjelenése van nőknél és férfiaknál: a nőknél a tartós bőrvörösség elsősorban az arcon és az állon jelenik meg, míg férfiaknál az orron.

A bőrprobléma lépcsőszerűen rosszabbodik. Előrehaladása folyamán a csomós elváltozások nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagszik, a kötőszövet elburjánzik. A rosacea egyik jellegzetes változata a „borvirágos” orr, a csomós orr (szaknyelven rhinophyma), amelyet csaknem kizárólag férfiakon látunk idősebb korban. Veszélyesebb forma, amikor a szemek körüli terület is érintetté válik, mert elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet.

Nehéz kikezelés
A rosacea nem gyógyítható, de a súlyosabb bőrproblémák kialakulását meg lehet előzni. Tudatos odafigyeléssel és a bőr megfelelő ápolásával a rosacea akár tünetmentessé is válhat. Ésszerű életvitellel, megfelelő táplálkozással és bőrvédelemmel sokat tehetünk kifejlődése ellen és megállítása érdekében. Állandóan és következetesen ügyelni kell a fényvédelemre, az ultraviola sugarak A és B tartományától egyaránt óvni kell az arc bőrét.

A megelőzés lépései:


Mit kenhetsz az arcodra? Bőrápolás és smink

Más kiváltó  okok
A rosacea fellángolásához különböző külső és belső tényezők is hozzájárulhatnak, például a stressz, a csípős, zsíros élelmiszerek és élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta) fogyasztása, a komolyabb testi megerőltetés vagy a szélsőséges időjárási tényezők.

Eucerin

Képek:
piqs.de: Marcel Souché - Magd
piqs.de: unterbirken - der schah von münster