Amikor árt a masszőr, sebez a terapeuta

Masszázsra és terápiára akkor megyünk, ha szeretnénk testünket és lelkünket kényeztetni. Álmainkban sem gondolnánk, hogy sebzetten is felállhatunk belőle. Előtte nem gondolnánk. Az élet időnként azonban a gyógyító terápiákon keresztül is tud ártani. Vagy éppen nem is az élet, hanem maga a segítő kéz? Na meg ne ijedj! Olvass tovább!

A segítő tud ártani is?!
Ennek a cikknek az alapját az adta, hogy egy ismerősöm felkiáltott a masszázs szó hallatán: „majdnem megölt az, aki a begyulladt nyakamat masszírozta”.
Visszaemlékeztem arra az időkre, amikor még nem masszíroztam, ezért nem is tanultam még a masszázst kizáró okokat.

Hátmasszázson voltam egy masszőrnőnél, és ő nagyjából fél óra múlva abbahagyta a gyúrást. „Nem lehet tovább csinálnom” mondta. A meglepődés nem elég arra az érzésre, ami kavargott bennem. „De hát még nincs vége! Még nekem kell! Ennyivel kiszúrná a szemem?” Ő azonban haj(lí)thatatlan volt. „A sérülés, vagyis ahol meghúztad azt az izmot, begyulladt. A környező izmokat lazítottam, de az nem engedett. Talán érezted, hogy nem enged belőle a feszültség. Ha tovább gyúrom, még sérülhet is”

A masszőrnek tanítónak is kell lennie, terapeutának, és nálam, a vendégnél bölcsebbnek is. Tudni kell megállni, ha a tudása, bölcsessége, intuíciója azt parancsolja.

A terápia kétélű kard
A kétélűség mindig figyelmeztető jel. Ártani is lehet vele. Ismerjük, még a legegyszerűbb műtétnek is van kockázata, ha fedetlen a test, nincs rajta bőr, szövet, akkor fizikai és bakteriális sérülésekre kimondottan érzékeny. Mondhatni csúnya dolog lenne benne hagyni a törlőkendőt vagy kisollót a műtöttben. … Tudom, időnként előfordul. De azért nem kellene…Ha masszírozok, és van tere a feszültségoldásnak, az izmok gyógyításának, vagy éppen bármi lelki sérülés gyógyításának, az hasonlatos a műtéthez. Behatolok a másik intim szférájába, a testéhez férkőzök, egyes terápiáknál és masszázsoknál a lelkéhez. Belehatolok oda, ahol nagyon sérülékeny.


Nem hagyhatok benne lelki törlőkendőt! Mit jelent ez?
Ha a masszírozottban érzelmek ébrednek, szavak buggyannak ki belőle, akkor a megfelelő hozzáállás mindenképpen a meghallgatás, elfogadás, segítés, támasztás. Támaszthatok kézzel, simítással, az érintés megtartásával és folytatásával, természetesen szavakbeli terápiáknál szavakkal. Metaforával szólva olyan ez, mint mikor engedem, hogy a megnyílt sebből kifolyjon a nem odavaló genny, tisztulhasson, de nem vágok mélyebbre, vagyis engedem és segítem utána a sebet beforrni.

Mi a nem megfelelő hozzáállás? Képiesen szólva, ha a kardot még meg is forgatom benne. Ha megszidom szavakkal, ha durva és bántó gondolat ébred bennem, és ezt kifejezi az érintésem durvább volta, ha lelki terápiáknál a segített iránt el nem fogadás, bírálat, tette vagy viselkedése iránt elmarasztaló ítélet születik a terapeutában. Itt és most emelem fel szavam azon terapeuták, pszichológusok, segítők ellen, akik túl kemény szavakkal ostorozzák a lelküket éppen csak kitáróakat. Lehet, hogy egyes embereknek erre szüksége van, de ez csak szemtől szembeni, egyedüli terápiában érezhető meg, és mindenkire kiterjeszteni, vagyis szinte embertömegeket ostorozni statisztikailag értelmezhető szegmenseknek ad további sérülést.

Bővebben a Chi Nei Tsang holisztikus, hasi masszázsról itt olvashatsz >>

Permanens rossz érzet marad ekkor a masszírozottban,  a segítettben, vagy éppen az önsegítő könyvet olvasóban.

A masszázsterapeuták tanulnak olyan technikákat, amelyekkel önnön egójukat mintegy kikapcsolják, saját magukban, saját maguktól ébredt érzéseiket nem forgatják bele a masszázsba, érintésbe, vagy éppen a lelki munkába. A Chi Nei Tsang kínai chi masszázsnál ez a folyamat chi-kung meditációk révén valósul meg, amit a masszázs előtt és közben is folyamatosan végezni kell.

(A cikk folytatása a második oldalon!)
Nézzük meg a segítséget kapó szemszögéből
Természetesen lehet, hogy valakinek mindenki rossz terapeuta, mert mindenkinél rossz érzetek ébrednek benne. Lehet, hogy egyik terapeuta megfelelő egy másik segítségre várónak, és a másik pedig ellenszenves. Sok összetevője van ennek, és nagyon kevés a kifelé árulkodó jel, nem is lehet pár dolog alapján ilyen következtetést levonni. A cikkem csak a figyelemfelhívás célját szolgálja, illetve a belső felelősség felvállalását a testi-lelki terapeutákban.

Azért is nehéz kívülről bármit mondani a helyzetekre, mert amikor egy belső folyamat elindul, egy ideig lefelé visz az út. Természetesen cél, hogy a kivezetést is meg lehessen oldani az adott masszázson belül, de egészen biztos, hogy a régi, esetleg rossz és zavaró emlékek feldolgozása utána, álom és meditációs munka folyamatában még napokig zajlik.

Én már láttam olyat, amikor egy terápia nemcsak hogy nem tudta megoldani azt, amiért abba belement a segítségre váró, hanem még mélyebbre nyomta. Egy újabb terápiás alkalomkor felidézte ezt a régi terápiát, és elsőre ennek a hatását kellett feldolgoznia.

Sérülést tovább lehet adni
A DNS a legcsodálatosabb adathordozó, és mindannyian ismerjük, hogyan működik. Szétcsavarodik, és megépül mellé egy tökéletes kiegészítője.

Ugyanígy minden egyes élethelyzetnek épül egy kiegészítője, ami tovább is viszi az élethelyzet energiáját, jellemzőit.
Rengeteg cikk és tanulmány létezik arra, hogy a „Mérgező szülők” (Könyvcím) hogyan adják át saját gyerekkoruk sérelmeit gyermekeiknek. Ha csak fizikális hatást nézünk, a csoportba, vagy katonaságba kerülésnél a „kopaszt” mindig megfenyítik, majd mikor már nagyobb, ő teszi ezt az új gyerekkel.


Ez az élethelyzet egy masszázsos, terápiás helyzetben is felépülhet. A helyzetnek mély lelki sérülést okozó volta az, hogy nincs védő fal, lelki gát. A jó masszázskor ugyanis az intim határokba engedjük bele a masszőrt, más terápiáknál engedjük hogy elérzékenyüljünk, kitárjuk szívünket. Ha ő üt, akár véletlenül is – hiszen őt is ütötték lelkileg gyerekkorában, vagy más sérülékeny helyzetben – akkor még mélyebben hat.

Tudom én, hogy a sérülés továbbadásánál a továbbadó ugyanúgy sérült. Talán az sem szerencsés, hogy valaki segítő lesz, amikor még nem dolgozta fel magában a régi sérüléseket. Talán csak technikákat kellene tanulni arra, hogy ettől hogyan függetlenítsük magunkat!

Biztosíték? Segítség a terapeutának
A Chi Nei Tsang alapja a Tao rendszere, valamint ChiKung meditációk, gyakorlatok. Saját gátjaink, feszüléseink feloldása az alap arra, hogy sérülést, egyensúlytalanságot ne adjunk tovább. A terapeutának, vagy masszőrnek saját magát kell előbb olyan tiszta energetikájú gondolati állapotba juttatni, amikor ő csak jót adhat át saját magán keresztül.

Kozma Emese

Bővebben a Chi Nei Tsang holisztikus, hasi masszázsról itt olvashatsz
>>