Gyógyító zöldségünk - a nyúlon is túl (recepttel!)

A tavasz a természet ébredésének, újjászületésének és a méregtelenítés időszaka. Ha szeretnéd eltüntetni a télen felhalmozódott tartalékaidat, hívd segítségül a zöldségeskertek egyik kiváló zsírégetőjét, a sárgarépát. Akkor is nagyon hasznos, ha vitaminnal szeretnéd feltölteni szervezetedet, megalapoznád nyári barnaságodat vagy méregteleníteni szeretnél.

Mi minden másra jó még?

Többek között asztma kezelésére, bőrbetegségek esetén, a gyomorfekély tüneteinek enyhítésére, ízületi gyulladások kezelésére, májpanaszoknál, a rákos megbetegedések megelőzésére, az immunrendszer megerősítésére, farkasvakság kialakulásnak megelőzésére, szempanaszok kezelésére valamint az emésztés serkentésére.

Mivel a sárgarépa egész évben beszerezhető, így nincs más dolgod, mint felkutatni a hozzád legközelebb eső piacot és a legszebb és legfrissebb árut megvenni. És hogyan készíted el? Ez már a fantáziádra van bízva! Néhány ízletes recepttel azonban segítünk Neked.

A sárgarépa nyersen és főzve is jó…

Ha nassolnál, vagy az éhségedet szeretnéd csillapítani, rágcsálj szeletekre vágott sárgarépát. Ha szeretnéd egy kicsit feldobni, reszeld fel, reszelj hozzá almát, adj hozzá egy kis olíva olajat és máris kész egy könnyű saláta. Ha zabpehellyel dúsítod, egy laktató, mégis könnyű és egészséges vacsorát készíthetsz.

Ha csak az ízletes húslevesből eszed ki a répát, már az is nagyon finom. De készíthetsz belőle akár finom krémlevest, főzeléket. Párolva könnyű köretként tálalhatod grillezett vagy sült húsok mellé. A sárgarépa a többi zöldséggel ellentétben főzve is nagyon egészséges, sőt talán táplálóbb is, mint nyersen.

… és sütve is kiváló…

Gondolj csak a mogyoróval, mandulával, mézzel és fahéjjal elkészített ízletes sárgarépatortára. Egészséges desszert lehet a barátokkal eltöltött kellemes vacsora után. Ha megosztjátok egymással a recepteket, legközelebb már finom süteményt is készíthetsz.

Készíts belőle finom és egészséges koktélokat

A szervezetünk a leggyorsabban és a leghatékonyabban a frissen préselt levekből nyert vitaminokat tudja feldolgozni. A sárgarépa levéből is ízletes koktélokat készíthetsz, ha más gyümölcs-vagy zöldséglevekkel párosítod. Ha összekevered almával, céklagumóval, zellergumóval, körtével, gumósköménnyel és kipréseled a levüket, egészséges hűsítőt nyersz.

Napsugár-saláta sárgarépából és almából

Hozzávalók: 60 dkg alma, 4 kisebb alma, kb. 2 dl joghurt, 2 evőkanál citromlé, 5 dkg dióbél, 2 teáskanálnyi almasűrítmény.

Elkészítés:
tisztítsd meg az almát és a sárgarépát, majd reszeld le. A diót vágd össze. A joghurtot keverd össze a citromlével, add hozzá az almasűrítményt és egy kis sót, majd szórd bele a diót. Az így elkészített öntetet önts rá a reszelt gyümölcsökre, majd alaposan keverd össze. Fél órára tedd be a hűtőszekrénybe, ezután tálalhatod köretként, de fogyaszthatod akár magában is.

Diétás narancsos sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa, 2 db narancs kifacsart leve, egy fél narancs reszelt héja, vöröshagyma, só, 1 dkg vaj.

Elkészítés
: vágd össze a hagymát, és dinszteld meg. Ezután karikázd fel a sárgarépát és a hagymával együtt párold kb. 5 percig. Önts rá a facsart narancslevet, szórd bele a reszelt narancshéjat, és adj hozzá egy kis sót. Önts fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a répát, és lassú tűzön főzd puhára. Ha megfőtt, botmixerrel aprítsd fel és önts fel annyira, hogy megmaradjon a krémleves állag. Rendkívül egészséges étel, amely diétázóknak és nem diétázóknak is egyaránt ajánlott.

[kapcsolodo_cikkek]