Önmegvalósítás tornával - Fogyás, fejlődés, fókusz

A jóga valójában önmagunk megismerése testgyakorláson keresztül. Filozófiai tanítások rendszere és testgyakorlatok összessége. Egységet teremt az emberi test, tudat és lélek között, kiegyensúlyoz.

A jóga ellazít, felold, megszabadít a feszültségektől. Nemcsak önmagunkon belül, hanem emberi párkapcsolatainkban is képes egyensúlyt teremteni. 

Miben különbözik a jóga és a gerincjóga?
Az idők folyamán különböző jóga iskolák, jóga fajták nőtték ki magukat. Minden jógairányzat középpontjában más és más metódusok állnak, különböző módszerekre helyezvén a hangsúlyt. Amik a légzés, a testgyakorlás, a meditáció, a relaxáció. Mielőtt részt veszünk egy jógafoglalkozáson, érdemes tájékozódnunk róla, esetleg kérjünk egy látogatási engedélyt az órára, vegyünk részt nyíltnapokon.

Általam tartott gerincjóga elemeit a tradicionális hatha jóga gyakorlataiból dolgoztam ki. Tartalmaznak kezdő és középhaladó testtartásokat is, melyeket mindenki végre tud hajtani. 


Vendégeim eltérő adottsággal rendelkeznek: nők férfiak, idősek, fiatalok, hajlékonyabbak merevebbek, testtudatosak, illetve nem, akarnak és tudnak is változtatni állapotukon, van, ki csak pihenni jár.

Akkor sincs gond, ha az adott feladatot nem tudják végrehajtani vendégeim, mert akkor Ők, csinálhatnak egy, a nekik megfelelő könnyített változatot, ugyanabban a gyakorlatban.

Hogyan jógázzunk?
Puha, szellős, kényelmes ruházatot viseljünk. Télen ne feledkezzünk meg testünk melegen tartásáról, ne fázzunk gyakorlás közben, tartsuk izmainkat kellőképpen melegen. A jógagyakorlást célszerű mezítláb végezni, vagy zokniban,  nem tanácsos sportcipőt viselni. Némi kivételek azonban lehetnek, ha esetleg nagyon hűvös teremben kell gyakorolnunk és érzékenyek vagyunk a hideg talajra. A talp hamar átveszi a hideg talaj hőfokát, ami hajlamossá tesz a gyors megfázásra, nők esetében a felfázásra. Így, viseljünk sportcipőt, esetleg dupla zoknit is!

Kinek ajánlatos jógázni?
Mindenkinek! Igen, már 2- 3 éves korban is elkezdhetjük a gyakorlást és azt tovább folytathatjuk egészen halálunkig, még 100 évesen is!Mikor és hol jógázzunk?

A lényeg, hogy rendszeresen gyakoroljunk! Mindegy, hogy azt otthon, a jógastúdióban, munkahelyünkön, a buszmegállóban illetve az autóban, vagy a buszon, főzés, tusolás, vagy fogmosás közben tesszük, lényeg, hogy a jóga mindig ott legyen az életünkben. 

Milyen hosszúak legyenek a gyakorlások?
Kezdetben csak kevesebbet vállaljunk el, ne feszítsük túl magunkat. Kezdetben szinte elkerülhetetlen a nagy izomláz kialakulása az első gyakorlások után, azonban ez ne vegye el kedvünket és motivációnkat a gyakorlástól, menjünk tovább, mert ez az érzet hamarosan megszűnik majd!

Hogy mennyi ideig gyakoroljunk? Mindenki csak magához mérten tegye azt! Így tarthat egy foglalkozásod 10 perctől, akár 4 órán át is.

Zsemlye Zsanette

Képek:
piqs.de: vienetta - Im Einklang der Natur
piqs.de: kk+ - Yogini