Az anyák rettegett rémálma: tetanusz

A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozási arányú betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A tetanusztoxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Ezt megelőzni kell! Hogyan?

Mi a tetanusz?
A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozási arányú betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A tetanusztoxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem rendelkezik védettséggel, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.
 
A tetanusz története
A Hippokratész által “időtlen emberi kínként” jellemzett tetanusz a világon az egyetlen megelőzhető fertőzéses, de nem fertőző megbetegedés. Az elsőként az Ótestamentumban “Hetedik Napos Halálként” emlegetett kór (mivel általában a betegség rendszerint egy hét leforgása alatt végez áldozatával) még napjainkban is körülbelül 172 millió embert fenyeget annak ellenére, hogy már több mint 70 éve létezik a tetanusz elleni oltóanyag.
 
Ezt az adatot Dr. Francois Gasse, az UNICEF szakértője "elfogadhatatlannak" tartja. Gasse szerint - akit a fejlődő világban csak "Doktor Tetanusz" néven ismernek - "Ma már senkinek sem kellene tetanuszban meghalnia, hiszen a betegség egyszerűen megelőzhető."
 
Európában és más iparosodott országokban a ma már rendszeres védőoltásoknak köszönhetően a tetanusz nem jelent veszélyt, és a múlt betegségének tekinthető. Azonban az újszülöttkori tetanusz fertőzés egyes  fejlődő országokban továbbra is gyakran fordul elő.
 
Annak ellenére, hogy a tetanuszfertőzés a terhesség alatt vagy ezt megelőzően egyszerű védőoltás beadásával megelőzhető, és a védőoltás védelmet nyújt az anya és a születendő gyermek számára egyaránt, a tetanusz a fejlődő világban az újszülöttkori halálozás gyakori okozója. Ezekben az országokban 100 ezer csecsemő nem éri meg első életévét az alig ismert, de annál veszélyesebb betegség miatt.  
 

A tetanuszfertőzést bekövetkezése után gyógyítani sajnos szinte egyáltalán nem lehet, a megbetegedett csecsemők akár 70%-a élete első hónapjában meghal. A tetanusz általi halálozással kapcsolatban a teljes képet nem ismerjük, hiszen a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb népesség falvakban él, ahol alig vagy egyáltalán nem megoldott az egészségügyi ellátás és a megfelelő tájékoztatás. Ezeken a területeken  a születések és elhalálozások száma nem ismert.
 
Kis tetanusz-történet
Tetanusz Magyarországon
Hazánkban, 1942 óta kötelezően oltják a gyermekeket tetanusz ellen. 2 hónapostól 11 éves korig ismételten, kombinált oltóanyaggal történik a védelem.
Aki gyermekkorában még nem kapott tetanusz elleni oltást, annak két alapoltás és egy emlékeztető oltás 10 éves védelmet biztosít.
Magyarországon az 1950-es évek elején még évi 500 megbetegedés fordult elő, újszülöttekben 40%-os, idősebb korban 80%-os halálozással. 2007-ben 3 ember halt meg tetanuszban, mindannyian 1941 előtt születtek, és védőoltást nem kaptak.
Magyarországon az utolsó újszülöttkori tetanuszt 1978-ban jelentették.
 
Hogyan érhető el az újszülöttkori tetanusz felszámolása?
A tetanusz elleni nemzetközi kampány főbb célkitűzései:  
2006 óta a Pampers több mint 20 millió dollár értékű oltóanyaggal támogatta az UNICEF újszülöttkori tetanusz elleni harcát.
2010 júniusig a közös kampányok során várhatóan 300 millió tetanusz toxoid vakcinát biztosít a Pampers az UNICEF-nek.
Így a Pampers-UNICEF kampányok 100 millió anyának és újszülöttjének tudnak segíteni.
A kampány előző szakaszában a magyar édesanyák vásárlásaikkal csaknem 1 millió vakcina vásárlását tették lehetővé.
Az UNICEF és a Pampers közös célja az újszülöttkori tetanusz teljes visszaszorítása 2012-ig.
 
Az UNICEF-ről
Az UNICEF, a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, több mint 150 országban működik közre a gyermekek helyzetének javításában.
Több mint 6 évtizede mindenütt jelen van programjaival, ahol háborúk, természeti katasztrófák, éhség vagy járványok fenyegetik a gyerekeket, ahol nincs egészséges ivóvíz és hiányoznak a tanulás legelemibb feltételei, ahol a gyerekek emberhez méltatlan körülmények között élnek. Az UNICEF egy jobb jövő lehetőségét teremti meg a világ több millió kisgyermeke számára.
 

Évente  közel 3 milliárd dollárt költ a gyermekek egészségügyi ellátására, táplálásukra, iskoláztatásukra, kizsákmányolástól, erőszaktól való védelmükre. Az UNICEF  programjait  kizárólag önkéntes hozzájárulásokból, adományokból finanszírozza. Tevékenysége elismeréséül 1965-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.
Az UNICEF a világ legnagyobb védőoltás felhasználója. 2008-ban a szervezet látta el védőoltásokkal a gyermekek 56%-át, s ehhez 2,6 milliárd adag vakcinát használt fel. Az UNICEF által támogatott védőoltás programoknak köszönhetően minden évben 2 és fél millió öt év alatti kisgyerek menekül meg a haláltól.
Az elmúlt fél  évtized során az UNICEF Magyar Bizottság programjában központi helyet foglalt el az újszülöttkori és anyasági tetanusz elleni harc anyagi támogatása az afrikai országokban.   
 
1 csomag Pampers UNICEF = 1 védőoltás
Az idén a világon több mint 100 ezer kisbaba nem érheti meg első születésnapját, egy ma már több mint 70 éve megelőzhető betegség, az újszülöttkori tetanusz miatt. Ez több a Magyarországon ebben az évben várhatóan megszülető csecsemők számánál. Ez a tény elfogadhatatlan. A Pampers és az UNICEF összefogva elindította az újszülöttkori tetanusz elleni kampányát. Az UNICEF immunizációs programjának vezetője, a világszerte Doktor Tetanusz néven is ismert dr. Francois Gasse szerint "manapság senkinek sem kellene tetanuszfertőzésben meghalnia, különösen mivel a betegség ma már egyszerűen megelőzhető. Bár a fejlett világban a rutinszerűen beadott oltásoknak köszönhetően a tetanusz nem jelent veszélyt, a világ fejlődő országaiban továbbra is szedi áldozatait a halálos kór. A Pampers UNICEF kampány kiemelkedően fontos a figyelem felhívásában a tetanuszfertőzésre, és bizonysága annak, hogy a kismamák világszerte szívükön viselik anyatársaik és kisbabáik sorsát. A Pampers-szel együttműködésünk negyedik évében reális esélyét látjuk annak, hogy a tetanuszfertőzés világméretű felszámolása 2012-ig megvalósuljon."
 
Az "1 csomag Pampers UNICEF = 1 védőoltás" kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott 2009-ben. A tavalyi évben 1 millió vakcinának megfelelő adomány gyűlt össze hazánkban. A nagy sikerre való tekintettel a 2010. április és június között ismét bárki csatlakozhat az újszülöttkori tetanusz elleni küzdelemhez.

Kép: piqs.de: Jules - Dosis