Szülők figyelem! Immun-tuning kicsiknek

Félsz, hogy megfázik, veszélyes vírust kap el a gyermek? Szobafogság és vitaminkészítmények helyett megfelelő táplálás a kulcs!

A nyár  és a szünidő közeledtével a szülők a legkisebbeket is egyre bátrabban viszik társaságba, így gyakrabban fordulnak elő betegségek. Az édesanyák 88 százaléka ilyenkor és a járványokkal teli időszakokban jobban félti gyermekét a megbetegedésektől, ezért saját állítása szerint gondosabban ügyel a kicsi belső védelmére. Valójában azonban csak egyötödük teszi ezt a szakemberek ajánlásának megfelelően. Ők azok, akik tudják, hogy az immunrendszer erősítésének módja az, hogy fokozottabban figyelnek a helyes táplálásra - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Vatera online aukciós portál közös felméréséből.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGyT) a Vatera online aukciós portál női felhasználói körében 2010 tavaszán felmérést végzett, amelyben azt vizsgálta, mennyit tudnak a magyar édesanyák a gyermek immunrendszerének, azaz „belső védelmének” erősítéséről, mit tesznek azért, hogy gyermekük szervezete ellenállóvá váljon a fertőzésekkel szemben.Szobafogság helyett táplálás

A kérdőívet kitöltő közel 1500 édesanya 88 százaléka tisztában van azzal, hogy a gyakori és lassan gyógyuló megfázások gyenge immunrendszerre utalnak. Ugyanennyien állítják, hogy a járványokkal teli időszakban nagyon féltik gyermeküket a megbetegedésektől, ezért fokozottan ügyelnek a kicsi belső védelmére. Valójában azonban csak egyötödük teszi ezt a gyermekorvosok ajánlásának megfelelően. Ők azok, akik tudják, hogy a védekezőképesség erősítésének módja a helyes táplálás, ezért amíg fejlődik az immunrendszer, erre fokozottan oda kell figyelni. Az eredmények azért is érdekesek, mert a válaszadók 81 százaléka ugyan helyesen állítja, hogy a kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, mégsem tudatosult bennük, hogy a belső védelem helyes táplálással erősíthető. A téma kapcsán sok tévhit él az anyák fejében. A 73 százaléknyi „vitaminhívők” csoportja azt gondolja, elég a gyermeknek vitamindús étrendkiegészítőt adni, míg a válaszadók 5,5 százaléka a „szobafogság” intézményében hisz. Ez utóbbi csoport tévesen úgy vélekedik, hogy ha ilyenkor nem viszi a kicsit utcára vagy társaságba, akkor megelőzhetőek a betegségek. 
 
Tudjuk: anyatej hiánya esetén tápszer
A kisbaba immunrendszere még éretlen, ezért hajlamosabb a fertőzésekre, különösen az első életévben. Rögtön születés után az anyatejben természetes módon meglévő összetevőknek és prebiotikus rostoknak (oligoszacharidoknak) köszönhetően az újszülött immunrendszere elkezd erősödni. A belső védelem felépítésének alapköve éppen ezért az anyatejes táplálás, és nem csak a kizárólagos szoptatás időszakában (első hat hónap). Egy 6-12 hónapos babának az egészséges fejlődéshez naponta minimum 5-8 dl (2 pohár) anyatejre van szüksége. A válaszadók elsöprő többsége (97%) helyesen állítja, hogy ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, akkor a baba első életévében azt - tehéntej vagy tejtermékek helyett - tápszerrel helyes pótolni. A szakemberek olyan tápszert javasolnak, amely belülről segít, hogy a baba ellenállóbb legyen a kórokozókkal és a betegségekkel szemben. Érett vagy éretlen?

Zavar van a fejekben azt illetően is, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. Csupán a válaszadók harmada tudja, hogy az első-második életében fejeződik be a kisgyermek immunrendszerének érése. Aggodalomra ad okot, hogy közel tíz százalékuk tévesen úgy gondolja, hogy ez a folyamat a baba 6 hónapos korára befejeződik, így később már nem szükséges erre ügyelni. Az anyukák 57 százaléka pedig úgy hiszi, hogy gyermeke első 5 életévében van lehetőség a védekezőképesség megalapozására, a későbbi felnőttkori betegségek megelőzésére.

A gyermekorvosok tanácsai nyárra
A nagy melegben a kisbaba is ugyanúgy kevesebb ételt kíván, mint mi felnőttek. A csecsemők nyári étvágytalansága teljesen normális jelenség. Napközben kínáljuk tápláló folyadékokkal, anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, gyümölcspürékkel, tejpéppel. A tápláló folyadékokból minden szükséges fehérjét, vitamint, ásványi anyagot megkap a baba szervezete. A főzelékeket inkább a délutáni, esti órákban adjuk, amikor már hűvösebb van, és talán szívesebben elfogadja a „nehezebb” ételeket is.

Szabályok nyaraláskor és a strandon:
Magyar Gyermekorvosok Társasága
www.gyermekorvostarsasag.hu

Képek:
piqs.de: LockeDD - Katrin Petzoldt - Dresden - Ruhe
piqs.de: Gordon Ryan - All smiles!!!