5 tápláló tejes finomság hűvös nyári napokra

A tej nem csak magában, hidegen mennyei, hanem igazán ízletes a legkülönfélébb édességeknek elkészítve. A túró például a tészta díszén túl rózsaszirupban is főhet. Konyhatrükkök Bengálból.

A tehén évezredek óta szent állat Indiában. Tejét az elme megóvójának és a gondolkodás segítőjének tartják. Tápláló, víz fehérje és szír található benne, így akár évekig elélhetünk rajta. Nem árt persze sokrétűen táplálkozni. A tejből mennyei finomságok is készíthetők. Túró, tejszín, és mindenféle tejes édesség formájában.

Ha a receptek túl nehéznek tűnnek, vagy szívesen megkóstolnád az eredeti mesterszakácsoktól, akkor látogass el a Krisna-völgyi Búcsúba július 23-25. között, Somogyvámosra, a Krisna-farmra és kóstold meg a gasztronómiai különlegességeket. Sőt a helyszíni workshopokon magad is ellesheted az indiai konyhaművészet titkait. Főzz velünk természetes módon, természetes alapanyagokkal.

Jegyek elővételben kaphatók, szállásfoglalás, programok, információk >>


Khir
Indiai tejberizs

Srila Prabhupada azt mondta, hogy egy lakoma nem az igazi indiai tejberizs nélkül, így templomaink szakácsai sokszor maradnak fenn késő estig szombatonként, hogy a vasárnapi lakomára tejberizst készítsenek.

50 g rizs
2,5 l zsíros tej
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
2 babérlevél
10 dkg cukor

Egy nagy, nehéz acéledényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst és a babérleveleket. Addig főzzük, míg a tej kb. kétharmadára sűrűsödik, és a rizs kicsit (nem teljesen) szétfő. Belekeverjük a cukrot és az őrölt kardamomot, még 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Alaposan behűtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal vagy egy csipetnyi kámforral is.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.


Rabri
Créme de la créme

A rabri India egyik legnemesebb édessége. Szó szerint "créme de la créme." Behűtve vagy egzotikus gyümölcsdarabkákkal (úgymint mangó, banán vagy papaja) egyaránt feledhetetlen csemege.

1 l zsíros tej
4 evőkanál cukor
1 evőkanál rózsavíz
2 evőkanál finomra vágott pisztácia

A tejet széles lábasban 5 percig forraljuk. Ekkor takarékra vesszük a lángot, és keverés nélkül enyhén forrni hagyjuk a tejet. Időről időre összegyűjtjük a felszínén képződő bőrt: bal kézzel legyezzük a tej felszínét, miközben a jobb kezünkkel keresztül húzunk rajta egy lukacsos kanalat, és leszedjük róla a képződött bőrt. Ezt addig folytatjuk, míg csak 1/4-e marad az eredeti térfogatnak. Hozzákeverjük a cukrot és a leszedett bőrt, és még 3 percig forraljuk. Lehűtjük, megspricceljük rózsavízzel, megszórjuk pisztáciával és lehűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc.


Kasturi sandesh
Royal túródesszert

500 g friss, házilag készített túró
150 g cukor
1 1/2 kávéskanál őrölt kardamom
3 csipet sáfrány, szárazon megpirítva és porrá törve
2 evőkanál őrölt pisztácia
1 kávéskanál rózsavíz
1 kicsi vörös rózsa (elhagyható)

Az előző receptben leírtak szerint alap sandesht készítünk, majd belegyúrjuk a kardamomot és a sáfrányt. 2.5 cm vastagságú téglalapot készítünk belőle, villával megkarcoljuk a felszínét, rózsavizet spriccelünk rá, meghintjük az őrölt pisztáciával, és finoman lenyomkodjuk. Mikor kihűlt, kockákra vágjuk. Minden kockát egy-egy rózsaszirommal díszítünk.

Elkészítési idő: 50 perc.



Rasa malai
Túrólabdák krémes sűrített-tej mártásban

Aki valaha is kóstolt rasa malait, azt tudja, hogy miért olyan híresek a bengáli tej-édességek.

300 g házi készítésű túró zsírszegény tejből
6 dl víz
40 dkg cukor
2 evőkanál őrölt pisztácia
2 evőkanál őrölt mandula
1,2 l tej
1 dl tejszín
3-4 csepp mandulaesszencia

A raszagulla receptjében leírtakhoz hasonlóan túrógolyókat készítünk. Összekeverünk 1-1 evőkanál cukrot, őrölt pisztáciát és mandulát. Ebből a keverékből 1-1 borsószemnyit a túrógolyók közepébe töltünk. A tejet nagy lángon forralva kétharmadára sűrítjük. Hozzáöntjük a tejszínt és 75 g cukrot, még egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A túrógolyókat a raszagulla receptjében leírtak szerint szirupban megfőzzük. Mikor megfőttek, kivesszük őket a szirupból, és a sűrített tejbe áztatjuk. A tetejére szórjuk az őrölt olajos magvakat és a mandulaesszenciát. Tálalás előtt legalább 30 percig pihentetjük.

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc.


Misthi dahi
Édes joghurt sűrített tejből

1,5 l tej
5 dkg cukor
csipetnyi sáfrány
3 dkg joghurt

A tejet a sáfránnyal és a cukorral 1/ 3 - ára sűrítjük. Finom szitán átszűrjük, 45 fokra hűtjük, majd lebőrözzük és belekeverjük a joghurtot. Az edényt lefedjük, pokrócba csavarjuk, és nyugodt helyen 4-6 órát pihentetjük, míg a misti dahi megszilárdul. Akkor a hűtőbe tesszük.

Elkészítési idő: 5-7 óra.

(Receptek: Hemangí deví dászí)

www.bucsu.krisnavolgy.hu

Kép: piqs.de: Knipsermann - Gesund!