Bélfal-, és csonterősítő növényünk, a mángold

A mángold (Beta vulgaris) leveles zöldség, a spenóthoz hasonló, íze a spenóténál kicsit erőteljesebb levelei erőteljes zöld színűek. Sokáig elfeledett növény volt, hidegre érzékeny, ezért főleg a mediterrán vidéken termelik. A mediterrán konyha kedvelt köret étele. Már a római korban is ismerték.

Tartalmaz:
Jótékony egészségügyi hatásai: lassítja az öregedést, ballasztanyagai bélrenyheség, valamint
aranyér ellen jók, ezenkívül karbantartják a bélflórát (ezzel segítik az immunrendszert). A
benne található cellulóz megköti a vizet, és ezzel együtt a méreganyagokat és zsírokat (a
vérben lévőket is).

Személyenként napi 150-200 gr ajánlott. Az ettől nagyobb mennyiség épp a cellulóz miatt meggátolja bizonyos ásványok felszívódását.
Karbantartja a test összes nyálkahártyáját, erősíti a fogakat és csontokat, vérképző.
A benne található betain aminosav a szervezet tisztulását segíti (máj és epe). Gazdag összetett
szénhidrátokban, melyek lassan égnek el, tehát nem leszünk gyorsan éhesek tőle nem úgy,
mint az egyszerű szénhidrátoktól (pl. fehérliszt termékek, édességek), valamint jól táplálják az
idegrendszert.

Két fajtája ismert: száras – melynek húsos szára és kisebb levele, valamint a leveles – melynek nagy széles húsos levelei vannak. A leveles fajta felhasználása a spenótéhoz hasonló – salátába ill. főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Felhasználható (nyersen) töltött káposztához hasonlóan különbözi töltelékkel.
A hosszú vastag húsos szárakat spárgához hasonlóan főzhetjük ill. süthetjük (különböző
öntettel, szósszal kiegészítve).
Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma ill. balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.



Egytálétel krumplival, mángolddal és paradicsommal
Hozzávalók:

Elkészítés: A megtisztított mángoldot összevágjuk, sós vízben kb. 10 percig főzzük, leszűrjük. Olajon megpirítjuk a hagymákat és a petrezselymet. Hozzákeverjük az összes alapanyagot, a kockára vágott krumplit, és a paradicsomot, vizet. Kb. 1 órán át alacsony hőfokon főzzük. A főzés vége előtt kis vizet öntünk hozzá, ha túl sűrű.

Recept - Mángoldos krémleves
Hozzávalók:

Elkészítés:
A szárakat levagdossuk, a leveleket felszeleteljük, kb. 2 cm-es darabokra. A levelek 2/3-ához hozzáadjuk a főszereket, és az egész hagymát. Kb. 35 percig főzzük. Utána a hagymát eltávolítjuk, a levest pedig összeturmixoljuk. A vajat összekeverjük a liszttel, kis golyókat gyúrunk belőle, és a levesbe tesszük. Hozzákeverjük a tejszínt, parmezánt és a maradék levelet. Kb. 5 percig főzzük, majd tálaljuk.

Recept - Cukkíni mángolddal
Hozzávalók:

Elkészítés:
A megmosott cukkínit / tököt vastagabb szeletekre vágjuk, pároljuk vagy kevés sós vízben főzzük. Lobogó sós vízben megfőzzük a mángoldot, ráhelyezzük a tökszeletekre és meglocsoljuk a citromlével, olajjal, reszelt parmezánnal.

Kemény Veronika
http://spiritualisanya.blogspot.com