Homokvár-csodák Európából (Videóval!)

Hány szem homokból áll egy homokvár? Az ember maga a vár vagy csak egy porszem az építményben? A homok, a tengerpart és a művészet titkai.

Igazi nyári kikapcsolódás a homokvárépítés. Ne gondoljuk, hogy csak gyermekek végzik, sok játékos felnőtt is kedvet kap hozzá. Persze a feladat koránt sem olyan könnyű, főként a tengerparton, ez a homok ugyanis másképp ragad, mint amit a gyerekkori homokozóban megszokhattunk.

Divat: A homokos tengerpart megadja a nyár színeit. Segít az öltözködési stílus kiválasztásában, a smink is lehet fehér vagy drapp, keki.

Egészség:
A homok maga az egészség és terápia, a nedves homokon járni jó érzéssel tölti el a lelket és egészséges a talp, így a gerinc számára.

Filozófia: A homok számos filozófiai kérdést is felvet, merthogy "Porból lettünk, porrá leszünk...", s az egó felveti, a vár vagy a homokszem vagyok ebben az építményben?

Spiritualitás:
Az ezoterikus azt is megkérdezhetik maguktól, hogy a homokszemből, ami az életünk, jellemünk formálásával, a határok kitágításával és transzformációval alakítható, hogyan tudunk homokvárat, egy egész erődöt, s lehetőleg védekezésmentes, szép kastélyt építeni magunkból.

Terápia: A homok pakolásként sem rossz, ha iszappal keverjük, de tudni kell, veszélyes játék, beborítani vele magunkat, mert bár nem érezzük, a nap fényénél a homok kiszárad és vele a szervezetünk is; mert bár könnyednek hisszük, valójában egy nagy súly a testünknek. Óvatossan játszadozzunk ezzel.

A homok a nyári tengerpart és így a kikapcsolódás szimbóluma. Ha valaki művészként építkezik belőle, belső lelki átalakuláson mehet át, hiszen a homokvárépítés igazi meditáció.

Pécsett profi várépítők műremekeit tekinthettük meg egy verseny keretében. A homokvárcsodák már egy hónapja állnak, de még meg sem moccantak, úgy tűnik örökké állni fognak... A gyönyörű alkotásokról videót készítettünk. Érdemes azonban élőben is megtekinteni mihamarabb, mert a kiállítás a héten zár!Fodor Kata